Alergia copiilor la alune: cauze, simptome si recomandari

/ / Modificat: 2016-09-20
Alergia copiilor la alune: cauze, simptome si recomandari

Alergia la alune este una dintre cele mai comune alergii alimentare. Este semnalata cresterea prezentei acesteia la copii. Conform unor studii recente, numarul copiilor din SUA cu alergie la alune s-a triplat intre 1997 si 2008. De asemenea, studii efectuate in Regatul Unit al Marii Britanii si Canada indica o larga raspandire a alergiei la alune in cazul copiilor de varsta scolara.

Alergiile la alune au tendinta de a se extinde pe toata durata vietii, desi cercetarile indica faptul ca aproximativ 20% dintre copiii cu alergie la alune isi depasesc alergia, in cele din urma. Fratii sau surorile copiilor alergici la alune pot prezenta risc sporit de alergie. Medicul tau iti poate oferi consiliere referitoare la testarea pentru frati si surori.

Alergia la alune este, de fapt, o denumire generica pentru sensibilitatea fata de mai multe tipuri de seminte, ce se inscriu in aceeasi categorie alimentara cu alunele: nucile obisnuite, nucile braziliene, alunele de padure, nucile pecan, migdalele, cajuul. Toate aceste cresc in copaci si au un potential alergenic ridicat.

La fel de mare este, insa, si potentialul alergenic al arahidelor, care cresc in pamant si fac parte din familia leguminoaselor, in care mai sunt incluse si fasolea, mazarea, lintea si soia. 

Cauze

Alergia la alune apare in momentul cand organismul este expus la proteinele de alune / arahide. Organismul percepe aceste proteine ca fiind nocive, iar sistemul imunitar produce substante, care au ca efecte simptome ca: roseata, mancarimi, diaree, greata, etc.

Factorii de risc:

- varsta - cele mai frecvente cazuri de alergii la alune apar la copii;

- prezenta altor alergeni - alergii la alte substante;

- in familie sunt cazuri de alergii;

- istoric al pacientului cu dermatita atopica

Cantitati infime de alune pot declansa o reactie alergica. Contactul accidental cu alunele, cum ar fi atingerea acestora sau a reziduurilor de unt de arahide, este mai putin probabil sa initieze o reactie severa. Contactul accidental devine o ingrijorare daca zona care intra in contact cu alunele atinge ochii, nasul sau gura (spre exemplu, un copil cu alergie la alune se murdareste cu ulei de arahide pe degete si isi freaca ochii).

Cum se manifesta

Simptomele alergiei la alune variaza, si pot aparea imediat (in cateva minute) dupa ce alunele au fost consumate sau pot aparea si la simplul contact cu acestea. Printre cele mai frecvente simptome se numara:

- umflarea si iritarea brusca a epidermei, prurit pe tot corpul, in special in zona ochilor;

- senzatia de sufocare;

- senzatia de furnicaturi pe limba si buze;

- durerile abdominale, voma, diaree;

- prurit nazal sau stranuturi frecvente.

Daca alergia este mai severa, simptomele de mai sus pot fi combinate cu o stare de vertij si cu transpiratie a buzelor, a gatului, a limbii sau a fetei. Prezenta unei accentuari a simptomelor poate indica iminenta unui soc anafilactic, impunandu-se, astfel, urgentarea luarii masurilor medicale.

Diagnostic

Diagnosticarea alergiei la alune poate fi complicata. Simptomele pot varia de la persoana la persoana, iar un singur individ poate sa experimenteze simptome diferite pe parcursul fiecaror reactii.

Daca suspectezi ca micutul tau are o alergie la alune, fa o programare la un alergolog, pastreaza un jurnal alimentar al copilului, si tine evidenta oricaror reactii. Daca exista reactii, noteaza:

- ce (si cat de mult) a mancat;

- cand au debutat simptomele;

- ce ai facut pentru a atenua simptomele;

- cat a durat pana la atenuarea simptomelor.

Deoarece o alergie la alune poate fi dificil de diagnosticat prin analize ale epidermei sau teste de sange, alergologul poate impune o dieta prin eliminare, in cadrul careia eviti alergenul alimentar suspectat pentru o perioada specifica de timp (in mod normal, intre 2 si 4 saptamani).

Daca simptomele se amelioreaza dupa indepartarea alergenului din dieta copilului, este probabil ca acesta sa fie alergic la respectiva substanta.

Daca dieta prin eliminare furnizeaza rezultante neconcludente, se recomanda testul de provocare alimentara, in cadrul caruia vor fi administrate mici cantitati de alune sau produse derivate din alune in doze crescande, in cabinetul alergologului.

alergie_alune_copii_simptome

Recomandari

Pentru a preveni o reactie este esentiala evitarea stricta a arahidelor si produselor pe baza de arahide. Citeste intotdeauna cu atentie etichetele pe care sunt enumerate ingredientele, pentru a le identifica pe cele derivate din arahide.

Reglementarile legislative in vigoare, privind etichetarea produselor care contin alergeni, prevad obligativitatea mentionarii prezentei acestora. Ca atare, citeste cu atentie toate etichetele produselor, inainte de a le achizitiona si oferi spre consum copilului, iar in eventualitatea in care ai nelamuriri, contactati producatorul.

In prezent, utilizarea etichetelor informative (cum ar fi „Poate contine”) pe alimentele ambalate este voluntara, neexistand instructiuni pentru implementarea acestora. Totusi, exista eforturi pentru dezvoltarea unei strategii pe termen lung pentru asistarea producatorilor in utilizarea acestor formulare intr-o maniera transparenta si consecventa, astfel incat consumatorii cu alergii alimentare si ingrijitorii acestora sa poata fi informati cu privire la prezenta potentiala a principalilor alergeni.

Evita alimentele care contin arahide sau oricare dintre aceste ingrediente:

- alune artificiale;

- ulei de arahide presat la rece, presat in separator de ulei sau extrudat;

- unt de arahide;

- faina de arahide.

Surse neasteptate de alune:

- preparate culinare africane, asiatice sau mexicane;

- sosuri: sos chili, sos picant, pesto, sos de friptura, sos mole si dressing pentru salata;

- sulciuri: budinca, biscuiti, produse de patiserie, placinte si ciocolata fierbinte;

- rulouri din ou;

- clatite;

- pizza;

- produse de panificatie si patiserie;

- bomboane;

- chili;

- rulouri din ou;

- sos enchilada;

- martipan;

- sos Mole;

- nuga;

- unele produse alimentare vegetariene, indeosebi cele prezentate ca inlocuitoare pentru carne;

- mancaruri care contin ulei de arahide;

- glazuri si marinari;

- mancare pentru animalele de companie.

Copilul tau sufera de alergia la alune? Ce masuri ai luat pentru a combate aceasta afectiune? Ajuta si alte mamici sa lupte impotriva alergenului cu sfaturile tale utile in sectiunea de comentarii!

Pe aceeasi tema:

Copiii cu alergii alimentare: ce trebuie sa stie parintii

Alergia copiilor la nuci

Cum stii daca copilul este alergic la anumite alimente?

Taguri Alergii alimentare Alergii copii

Articole recomandate

Citeste si despre