Alergia la praf. Tot ce trebuie sa stii!

/ / Modificat: 2017-07-07
Alergia la praf. Tot ce trebuie sa stii!

Alergia la praf apare la persoanele atopice care sunt de regula predispuse la alergenele din mediu. Ea se manifesta la oameni prin stranutul persistent, lipsa aerului si a senzatiei de sufocare, prin prezenta rinoreei si a repetatelor probleme de respiratie

Praful se afla atat in aer, cat si in covoare, saltele dar si alte tapiterii. El se dezvolta in mediile care sunt umede, dar si in cele calduroase. Inflamarea cailor respiratorii si alergia la praf poate duce usor la astm, insa acesta reprezinta o boala ce are simptome asemanatoare cu cele ale alergiilor la praf.

Persoanele sensibile trebuie sa aiba grija insa in momentul in care fac curat. De regula starea acestora se agraveaza in aceste momente de curatenie intrucat particulele de praf ies la suprafata din covoare, de pe mobila sau din alte textile si pot fi inhalate mult mai rapid.

Cum se manifesta o persoana care este alergica la praf?

Simptomele acestei alergii sunt:

- stranutat des;

- nasul infundat;

- ochii rosii;

- mancarime in zona nasului si a ochilor;

- tuse alerta;

- aparitia pruritului - mancarime intense la nivelul pielii.

Ce anume determina prezenta acestei alergii?

Acarienii reprezinta acele microorganisme de marimi mici ce pot transmite boli grave si care se gasesc adesea in saltelele pe care dormim. Acestia se hranesc cu pielea noastra moarta insa pot determina si alergii.

Din aceeasi categorie fac parte si gandacii de bucatarie. Acestia pot transmite usor oamenilor o stare de disconfort, creandu-le alergii. De altfel, mucegaiul este unul dintre cei mai mari dusmani pe care ii poate avea un om in casa.

Acesta este format din ciuperci si drojdie care reprezinta de fapt fungi ce se dezvolta si se inmultesc rapid. De asemenea, polenul reprezinta si el un factor ce declanseaza alergia la praf, purtatorii de alergii manifestandu-se adesea intre anotimpurile primavara – toamna. Parul este si el o cauza a acestei alergii, intrucat el se gaseste in aer si praf, alaturi de alte particule ce produc alergii.

Cum puteti diminua aceste simptome?

In primul rand, comportamentul este foarte important. Este bine sa iti studiezi comportamentul si sa stii ce faci pe parcursul unei zile. Astfel, vei stii ce anume iti provoaca aceste stari, ce anume agreaveaza situatia si bineinteles la ce trebuie sa renunti.

Prin urmare, poti incepe prin a-ti studia casa in care locuiesti. Cauta orice sursa de praf si elimin-o. Curata covoarele si incearca sa le muti din dormitor deoarece s-ar putea sa ai parte de un somn mult mai placut.

Daca ai vreun animal s-ar putea sa fii alergic la blana acestuia sau la parul lui. In cazul in care stai la curte, incearca sa nu mai tii animalul in casa. S-ar putea sa te simti mult mai bine. O alta solutie pe care o poti lua in considerare este cumpararea unui purificator.

Acesta este un dispozitiv care curata aerul eliminand contaminantii din acesta. Fii atent/a la umiditate. In cazul in care aceasta este ridicata s-ar putea sa creezi un mediu favorabil mucegaiului si nu iti doresti acest lucru. Nu uita sa cureti saltelele cu substante speciale care omoara microorganismele prezente in ele.

Dupa ce vei regla aceste lucruri vei constata cu siguranta o schimbare la starea ta de sanatate, iar respiratia nu va mai fi una incarcata sau greoaie. Nu uita sa consulti si un medic alergolog care poate depista exact ce ti se intampla, te poate diagnostica si iti poate oferi o varianta optima de tratament. Alergologul te va trimite sa faci teste de piele pentru a afla ce anume declanseaza o reactie alergica.

Pe langa modificarile pe care orice persoana alergica ar trebui sa le faca in viata de zi cu zi, exista si medicamente pe care ar trebui sa le cumpere. De regula acestea sunt decongestionante si antihistaminice si au rolul de a desfunda nasul, de a reduce mancarimea si senzatia de stranut.

De altfel, achizitionarea unui umidificator este o investitie buna nu doar pentru o persoana alergica, cat si pentru una sanatoasa. Acesta regleaza nivelul de umiditate din aer, insa daca mediul in care locuiti este unul umed, atunci va trebui sa va achizitionati un dezumidificator.

Exista si remedii naturale cum este ceaiul de menta. Acesta se recomanda persoanelor alergice la praf pentru ca este un antiinflamator natural. De asemenea, el este antibacterian, iar alaturi de substanta din frunze are puterea de a decongestiona nasul.

Ideea este ca acesta se face rapid in casa, nefiind costisitor si nefiind necesara o aprobare din partea medicului specialist deoarece nu poate da reactii adverse. In aceeasi categorie de tratamente naturiste intra si mierea. Aceasta este buna atat pentru persoanele care sufera din cauza unei raceli obisnuite, dar si pentru cele care sufera din cauza alergiilor. Este nevoie doar de o lingura de miere poliflora pentru a diminua simptomele specifice acestora.

Pe aceeasi tema...

Alergia la insecte! Diferentele intre reactiile alergice si reactiile toxice

Alergiile copiilor la animalele de companie

Mucegaiul: problema ascunsa a alergiilor

Alergiile si astmul. Ghid complet de alergii si simptome

Taguri Alergia la praf Alergii vara Alergii copii

Articole recomandate

Citeste si despre