Alergia la latex. Ce masuri trebuie sa iei pentru a-ti proteja copilul?

/ / Modificat: 2016-05-30
Alergia la latex. Ce masuri trebuie sa iei pentru a-ti proteja copilul?

Reactiile alergice la latex sunt destul de serioase, insa in foarte putine cazuri pot fi fatale. Daca tu sau copilul tau suferiti de o astfel de alergie, este important sa evitati sa va expuneti la contactul cu produse care au in componenta acest material provenit din seva arborelui de cauciuc.

Reactivitatea incrucisata poate constitui si ea o problema. Copiii alergici la latex pot suferi, in paralel, de rinite alergice sau febra fanului, dar si de alergii alimentare la avocado, kiwi, banane sau alte alimente care contin alergeni ce se incruciseaza cu cei ai latexului.

Esti predispus sa suferi din cauza alergiei la latex?

Persoanele predispuse la aceasta alergie sunt acelea care lucreaza in sistemul medical si poarta frecvent manusi din latex, persoanele care au suferit mai mult de 10 interventii chirurgicale (inclusiv copiii cu spina bifida), persoanele expuse constant la latexul provenit din arborele de cauciuc - inclusiv muncitorii din fabricile de cauciuc si persoanele care sufera de alte alergii, indiferent daca este vorba despre rinite alergice sau despre alergii alimentare.

Ce este latexul natural?

Latexul natural provine din seva arborelui de cauciuc, care creste in Africa si in sud-estul Asiei. Reactiile alergice sunt provocate de proteinele pe care acesta le contine. Produsele fabricate din cauciuc sintetic nu provoaca simptome in randul alergicilor la latex.

Latexul este o componenta importanta a celor mai multe dintre consumabilele medicale. Acesta este folosit pentru:

- manusile chirurgicale;

- barajele dentare;

- tuburi intravenoase si respiratorii;

- seringi;

- stetoscoape;

- catetere;

- pansamente si bandaje.

Acesta se poate regasi insa si in produse obisnuite pe care le folosim zi de zi, asa cum sunt:

- pungile;

- prezervativele;

- baloanele;

- pantofii sport;

- rotile autoturismelor;

- uneltele din bucatarie sau cele din trusa de scule;

- elasticele de par si cele folosite la lenjeria intima;

- jucariile din cauciuc;

- biberoanele si recipientele folosite pentru depozitarea alimentelor;

- suzetele;

- pompele pentru alaptare.

Simptomele alergiei la latex

Atunci cand copiii care sufera de alergie la latex intra in contact cu acesta, sistemul lor imunitar poate manifesta reactii specifice alergiilor.

Acest lucru se poate intampla atunci cand copiii sunt supusi unor proceduri medicale de natura stomatologica sau interventii chirurgicale, cand consuma lichide sau alimente din recipiente fabricate din latex sau chiar cand umfla baloane pentru a se juca. In cele mai multe cazuri, alergia apare dupa numeroase expuneri la latex.

Simptomele includ:

- mancarimi;

- respiratie suieratoare;

- mucozitati nazale abundente;

- congestie nazala;

- senzatia de sufocare specifica astmului bronsic;

- stranutul;

- dificultati in a respira;

- cele mai severe reactii pot degenera in soc anafilactic.

Simptomele alergice cutanate pot sa apara imediat dupa contactul direct cu proteinele din latex pe care le contin anumite produse de uz cotidian. Acestea se limiteaza la iritatii, prurit si inrosirea pielii in zona unde a fost atinsa de respectivele obiecte. Alergiile de contact sunt insa tot mai rare in prezent, deoarece personalul medical opteaza tot mai mult pentru consumabile care nu contin proteine din latex.

Un alt tip de alergie a pielii este dermatita alergica de contact. Aceasta poate fi provocata de manusile industriale din cauciuc si se manifesta prin eczema si vezicule cu lichid ce apar de regula pe palme, dupa 1-3 zile de la purtarea respectivelor manusi.

Contactul nu este insa singura posibilitate prin care pot aparea simptomele alergiei la latex. De-a lungul istoriei, medicii s-au confruntat cu cazuri de soc anafilactic cauzate de inhalarea proteinelor din latex prezente chiar si pe pudra cu care sunt tratate manusile din latex.

Cum tratezi alergia la latex a copilului tau: sfaturi pentru parinti

Daca fiul sau fiica ta sufera de o alergie la latex, trebuie sa stii ca exista numeroase alimente alergene care se pot incrucisa cu aceasta, ducand la reactii alergice.

Alimentele alergene sunt:

- merele;

- fructele de avocado;

- bananele;

- morcovii;

- telina;

- castanele;

- kiwi;

- pepenele;

- papaya;

- cartofii cruzi sau rosiile.

Alergia la latex poate fi diagnosticata prin analize de laborator ale sangelui. Cea mai buna metoda de a preveni episoadele simptomatice este sa eviti complet sa il expui pe copilul tau la orice fel de contact cu latexul.

In eventualitatea in care pot aparea reactii severe, trebuie sa ai la indemana adrenalina injectabila, pe care ti-o va prescrie medicul alergolog si te va invata sa o administrezi.

In cazul in care copilul tau viziteaza un cabinet stomatologic sau urmeaza sa treaca printr-o interventie chirurgicala, anunta-i in prealabil pe medici cu privire la alergia la latex de care sufera si asigura-te ca nu vor folosi manusi sau instrumente care au in componenta latex.

Evita, de asemenea, sa ii oferi alimente care pot provoca reactivitate alergica incrucisata.

Pe aceeasi tema...

Alergiile copiilor la alimente. Ce pot face parintii?

Alergiile la copii. Care sunt primele semne?

Alergiile incrucisate la alimente: ce trebuie sa eviti?

Articole recomandate

Citeste si despre