Alergia la ou la copii

/ / Modificat: 2016-03-31
Alergia la ou la copii

Alergia la ou este una dintre cele mai raspandite alergii alimentare de care sufera copii. Responsabilitatea parintilor de a verifica cu atentie tot ce mananca micutul este prioritara.

Dupa alergia la lapte, cea la ou este cea mai raspandita in randul copiilor. Proteinele din ou sunt considerate toxine de catre sistemul imunitar, care produce in mod excesiv anticorpi (Imunoglobulina E). Acestia provoaca secretia de histamina, substanta chimica ce duce la aparitia simptomelor alergiei.

Alergia poate fi cauzata de orice produs alimentar care contine oua si afecteaza sistemul respirator, sistemul digestiv, cel cardiovascular si pielea.

Simptomele alergiei la ou

Primele simptome pot aparea de la cateva minute la cateva ore dupa ingerarea proteinelor din ou, iar cele mai multe reactii adverse dureaza mai putin de o zi. Simptomele includ:

  • la nivelul pielii: eczema, pete rosii, umflarea buzelor si a zonei din jurul gurii;
  • la nivelul sistemului digestiv: crampe, greata, diaree si varsaturi;
  • la nivelul sistemului respirator: scurgeri de mucoasa nazala, ochi umeziti, stranuturi repetate, tuse si dificultari de respiratie.


In cazurile grave, corpul micutului poate intra in anafilaxie, stare de hipersensibilitate in care simptomele de agraveaza. Caile respiratorii pot fi blocate in urma umflarii, iar tensiunea arteriala scade puternic, lucru ce poate duce la lesin sau la stare de soc.

Prevenirea problemelor

Diagnosticarea alergiei la ou se face printr-un test cutanat. Este important ca micutul tau sa nu ia medicamente antialergice (antihistaminice) cu aproximativ o saptamana inainte de test.

Dupa diagnosticare, parintii au o responsabilitate crescuta de a verifica ca niciun produs alimentar consumat de micut nu contine ou sau proteine din oua.

Restrictiile alimentare includ o mare parte din dulciurile atragatoare pentru copii, astfel ca este important sa discuti cu micutul tau problema. Cand copilul are o alergie cu simptome grave, parintii sunt sfatuiti sa depuna toate eforturile pentru a-l invata pe micut sa nu manance niciun aliment neverificat in prealabil.

Taguri Alergii Alergiile copiilor Alergii copii Alergii mancare copii

Articole recomandate

Citeste si despre