Alergia la proteinele din lapte de vaca, intoleranta la lactoza si intoleranta la gluten sunt trei afectiuni care nu au nicio legatura intre ele, insa foarte multe persoane le confunda. Fiecare dintre aceste patologii are propriile sale particularitati, iar nevoile copiilor care sufera de aceste boli sunt foarte diferite.
Alergie la proteinele din laptele de vaca
Este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare la copii, deoarece laptele este unul dintre primele alimente la care sunt expusi bebelusii. Alergia la proteinele din lapte de vaca este o reactie anormala care apare in organism atunci cand intra in contact cu proteinele din lapte.
Este o reactie mediata de un mecanism imunitar, in care organismul reactioneaza la o substanta inofensiva pentru majoritatea oamenilor. In cazul alergiei la proteinele din laptele de vaca, distingem doua tipuri, in functie de mecanismul prin care apare alergia:
- mediata de imunoglobulina E (IgE): reactia sa este foarte rapida, aproape imediat dupa consumul de lapte, iar principalele simptome sunt reactiile cutanate, simptomele respiratorii, edemul ... sau chiar anafilaxia si socul.
- non mediata de imunoglobulina E: simptomele sunt ulterioare, ceea ce face diagnosticul foarte dificil (scaune cu sange rosu, varsaturi, diaree, crestere mica in greutate, constipatie, reflux gastroesofagian, colici severe).
Fie ca este vorba despre o alergie mediata de IgE, sau despre una non mediata de IgE, pana cand copilul ajunge la toleranta (din fericire este o alergie cu un prognostic curativ foarte bun) sau pana cand decide medicul, trebuie urmata o dieta fara lapte, produse lactate sau derivati.
Intoleranta la lactoza
Cand unele alimente nu sunt asimilate de organism din cauza unui deficit digestiv, enzimatic sau metabolic, vorbim de intoleranta. Spre deosebire de alergii, in intolerante sistemul imunitar nu intra in joc.
Intoleranta la lactoza apare deoarece organismul este incapabil sa digere zaharul din lapte (lactoza). Este enzima lactaza, care este prezenta in intestinul subtire, responsabila de descompunerea lactozei in zaharuri mai simple (glucoza si galactoza), astfel incat acestea sa poata fi absorbite in fluxul sangvin.
Cand activitatea enzimei este prea mica, lactoza nu poate fi digerata si trece in intestinul gros, unde este fermentata de bacterii din flora intestinala. Acest lucru poate duce la simptome intestinale, cum ar fi flatulenta, durere si diaree.
Intoleranta la lactoza poate fi primara (genetica), secundara sau dobandita, care apare atunci cand o boala, o vatamare sau o interventie chirurgicala care afecteaza stomacul face temporar imposibila digerarea lactozei, dar in timp enzima ajunge sa-si recupereze functia.
Intoleranta la gluten si boala celiaca
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara, orz si unele soiuri de ovaz, precum si hibrizii si derivatii acestora.
Exista persoane care au alergie la gluten / grau, care sunt sensibile la gluten, dar testele pentru boala celiaca sunt negative, care sunt intolerante la gluten (sistemul imunitar nu este implicat) sau care au boala celiaca, o boala autoimuna (adica un raspuns al sistemului imunitar impotriva organismului insusi) cauzata de expunerea la proteinele din gluten. Boala celiaca nu este nici o alergie, nici o intoleranta la gluten.
Boala celiaca la copii
Daca vorbim despre boala celiaca la copii, diagnosticul vine printr-un test de sange care include detectarea anticorpilor bolii celiace, desi in alte ocazii ar putea fi necesara efectuarea unei biopsii duodenale pentru confirmarea diagnosticului.
Boala celiaca nu are leac, dar cu o dieta adecvata fara gluten simptomele dispar si odata cu aceasta problemele asociate. Prin urmare, proteinele din lapte, lactoza si glutenul sunt lucruri diferite.
Rezumatul afectiunilor:
Intoleranta la lactoza este o afectiune in care sistemul imunitar nu intra in joc. Apare atunci cand lactoza este slab absorbita de organism. in general, simptomele nu sunt grave, desi sunt foarte neplacute si dureroase.
Copiii cu intoleranta la lactoza nu pot consuma produse cu lactoza, dar pot consuma lapte si derivati atat timp cat se asigura ca sunt liberi de lactoza. Unele persoane pot manca branza si iaurturi, deoarece nu provoaca simptome.
La fel ca in orice alta alergie alimentara, o alergie la proteinele din laptele de vaca implica sistemul imunitar, deci daca copilul are un grad ridicat de alergie, viata lui ar putea fi in pericol daca intra in contact cu aceasta proteina.
Nu ar trebui sa numim o alergie la proteinele din laptele de vaca „intoleranta la proteinele din laptele de vaca”, deoarece acest lucru poate provoca confuzie si chiar minimiza patologia.
In intoleranta la gluten exista un deficit enzimatic care nu permite digerarea corecta a glutenului. In acest caz, sistemul imunitar nu este implicat, cum este cazul bolii celiace. Prin urmare, nu ar trebui sa confundam nici ambele patologii.
Persoanele cu intoleranta la gluten (si, de asemenea, boala celiaca) nu pot consuma cereale cu gluten sau orice alt produs care contine aceasta proteina. Cu toate acestea, laptele ca atare si derivatii sai nu contin gluten prin natura lor. in orice caz, este important sa monitorizati intotdeauna etichetele produselor, deoarece, desi prin natura nu contin gluten, in procesul lor de fabricatie sau ambalare ar fi putut fi contaminate cu gluten.
Trebuie sa fim foarte constienti de diferentele mari intre alergia la proteina din lapte, intoleranta la lactoza si intoleranta la gluten si sa folosim corect termenii. In mainile tuturor se afla sanatatea si bunastarea copiilor care sufera de aceste patologii.
Sursa: bebesymas.com