Alergiile copiilor la crustacee

/ / Modificat: 2016-05-26
Alergiile copiilor la crustacee

Alergia la crustacee este diferita de cea la fructe de mare. In vreme ce fructele de mare includ si anumite specii de pesti, precum tonul sau codul, crustacee sunt considerate homarul si molustele comestibile precum midiile sau stridiile.

Asta inseamna ca adultii si copiii alergici la crustacee nu vor manifesta reactii alergice si la peste decat daca sufera de mai multe alergii incrucisate.

Alergia la crustacee este de doua tipuri: alergia la crustacee precum homarul, crabul sau crevetii, respectiv cea la midii, stridii sau alte moluste comestibile.

Unele persoane sufera de ambele forme alergice si organismul lor reactioneaza atunci cand consuma aceste crustacee, dar uneori acestea pot sa manifeste simptome chiar si atunci cand ating respectivele crustacee sau cand inspira vapori de aburi proveniti de la prepararea termica a acestora.

Simptomele alergiei la crustacee

Alergia la crustacee poate sa apara la orice varsta, indiferent daca s-a mai manifestat vreodata sau nu in cazul unei persoane. Cei care sufera din cauza ei vor ramane, cel mai probabil, alergici pe viata.

Cea mai grava reactie pe care o poate provoca aceasta alergie este socul anafilactic, iar acesta este foarte imprevizibil si poate aparea chiar daca reactiile anterioare au fost blande, asadar cel mai indicat ar fi ca persoanele sensibile la astfel de alimente sa le evite complet.

Simptomele apar atunci cand sistemul imunitar se simte amenintat de proteinele din crustacee si reactioneaza ca si cum acestea ar fi nocive. Corpul elibereaza histamine in astfel de momente.

Reactiile adverse sunt:

- respiratia suieratoare si ingreunata;

- tusea;

- raguseala;

- senzatia de sufocare;

- crampele intestinale;

- voma;

- diareea;

- lacrimarea;

- inrosirea si mancarimile ochilor;

- urticaria;

- petele rosii pe piele;

- scaderea presiunii sangvine;

- pierderea cunostintei.

Anafilaxia poate incepe prin manifestarile obisnuite, insa reprezinta o adevarata amenintare pentru viata persoanelor alergice; in astfel de cazuri, trebuie actionat imediat prin administrarea adrenalinei injectabile si prin apelarea serviciilor medicale de urgenta.

Tratarea alergiei copiilor la crustacee

Daca fiul sau fiica ta manifesta simptome alergice, cel mai bun lucru pe care il poti face este acelasi care se aplica in cazul tuturor alergiilor alimentare: sa elimini complet din dieta sa astfel de alimente care ii pot provoca reactii.

Medicul alergolog iti va oferi, la cerere si in urma unor consultatii si analize specifice, o doza de adrenalina pe care sa o administrezi in situatii de urgenta. Fiecare secunda conteaza in cazul socului anafilactic, asa ca daca iti vezi copilul pierzandu-si cunostinta sau lesinand, doza de adrenalina i-ar putea salva viata.

Tot medicul iti va arata si cum sa o folosesti, iar copilul tau va invata, de asemenea, sa se injecteze singur, pe masura ce va creste. Pe langa aceasta injectie, pe care trebuie sa o aveti la indemana tot timpul, planul de tratament al copilului tau ar putea include medicamente antihistaminice pentru ameliorarea simptomelor blande.

Sfaturi si recomandari pentru parinti

Asigura-te ca bona copilului tau sau celelalte persoane in grija carora ramane sunt, de asemenea, instruite corespunzator pentru administrarea adrenalinei.

De asemenea, comunica la gradinita sau la scoala problema medicala a copilului tau si asigura-te ca si acolo sunt evitate toate alimentele din familia crustaceelor la care este alergic si, totodata, ca cei de acolo au si ei un kit de urgenta pentru situatiile critice care pot sa apara.

Fii foarte atenta la ingredientele pe care le contin anumite alimente din comert si la mancarea din restaurante. Preparatele etnice, precum sunt cele chinezesti, vietnameze sau thailandeze pot contine crustacee sau diverse arome provenite de la acestea, asa ca cel mai indicat ar fi sa eviti sa iti hranesti copilul cu ele.

In ceea ce priveste alimentele procesate din alimentare si supermarketuri, citeste cu atentie etichetele si asigura-te ca acestea nu contin crustacee si nu au fost procesate cu ajutorul unor masinarii care proceseaza si crustacee.

Pe aceeasi tema...

Alergia la peste: sfaturi pentru siguranta copilului tau

Alergiile copiilor la alimente. Ce pot face parintii?

Cum sa acorzi primul ajutor in caz de reactie alergica?

Alergia la insecte! Diferentele intre reactiile alergice si reactiile toxice

Articole recomandate

Citeste si despre