Daca micutul tau este alergic la polen, va avea parte de o pauza a simptomelor atunci cand se instaleaza sezonul rece. Insa daca acesta sufera din cauza unor alergii de interior, cum ar fi alergia la mucegai si acarieni, vei putea observa cu precadere prezenta simptomelor alergiei in decursul iernii, perioada in care copilul isi petrece mai mult timp in interiorul locuintei.
Cauzele alergiilor de iarna
Atunci cand vremea se raceste si sistemul de incalzire al locuintei isi incepe lupta impotriva intruziunii temperaturilor negative in microclimatul din interiorul caminului, acesta raspandeste in aer praf, spori de mucegai si particule provenite din corpul unor insecte, care pot fi aspirate de nasul sensibil al copiilor, lansand, astfel, o reactie.
Printre factorii declansatori ai alergiei de interior se numara:
- Acarienii - Acesti paraziti microscopici cresc din abundenta in interiorul saltelelor si al asternuturilor. Atunci cand materiile lor fecale sunt prezente in suspensie, acestea pot cauza simptome ale alergiei;
- Mucegaiul - Aceasta ciuperca se dezvolta in medii igrasioase, umede, cum ar fi subsolurile si baile. Atunci cand sporii mucegaiului iau calea aerului, pot, la randul lor, sa declanseze simptome alergice;
- Animale de companie - Majoritatea oamenilor nu sunt alergici la blana animalelor, ci, mai degraba, la o proteina prezenta in scuama animalelor de companie, saliva si urina.
Cum se manifesta alergiile de iarna
Simptomele alergiei cauzate de praf, polen, sau mucegai includ:
- tuse;
- cearcane dedesubtul ochilor;
- prurit al ochilor sau nasului;
- rinoree;
- stranut;
Cum poti face distinctia dintre simptomele provenite de la o raceala sau gripa si cele ale alergiilor? De obicei, o raceala nu dureaza mai mult de 10 zile. Alergiile pot persista pe durata intregului sezon, iar simptomele se pot manifesta agresiv timp de cateva saptamani sau chiar luni de zile.
De asemenea, racelile si gripa includ in simptomatologia acestora febra si dureri, manifestari care nu au loc de obicei in cazul alergiilor.
Diagnosticul alergiilor de iarna
Daca simptomele dureaza mai mult de o saptamana, este foarte importanta vizita in cabinetul medicului pediatru. Acesta va poate indruma la un alergolog, care va va chestiona cu privire la istoricul starii de sanatate a copilului si la simptomele pe care acesta le manifesta.
Alergologul poate efectua un test pe epiderma, in timpul caruia zgaraie sau injecteaza pielea cu o cantitate infima de alergen. Daca zona respectiva se inroseste si se intaleaza pruritul, alergia va fi confirmata.
Aceasta metoda nu este insa cea mai sigura pentru copii, deoarece in anumite cazuri poate provoca reactii foarte agresive, printre care si anafilaxia, care se poate solda chiar si printr-un deces.
Pentru diagnosticarea anumitor alergii, exista, de asemenea, teste asupra sangelui, care sunt mult mai sigure pentru copiii de varste mici, dar si pentru cei a caror familie are un istoric in ceea ce priveste alergiile.
Recomandari pentru tratarea alergiilor de iarna
Nu poti preveni o alergie. Daca diagnosticul acesta a fost confirmat insa, poti intreprinde masuri spre a evita o reactie. Foloseste-te de aceste sfaturi:
- Renunta la perdelele de dus, la tapet si la mocheta care prezinta chiar si cele mai mici urme de mucegai;
- Spala dusurile si chiuvetele cu o solutie ce contine 5% clor si putin detergent;
- Pentru a tine sub control acarienii si mucegaiul, foloseste un dezumidificator, acesta va pastra umiditatea caminului sub 50%;
- Foloseste un filtru de aer HEPA pentru a curata praful prezent in aer;
- Spala, saptamanal, asternuturile cu apa fierbinte (60°C);
- Repara conductele de apa care pot favoriza dezvoltarea mucegaiului;
- Foloseste huse anti-alergice pentru acoperirea saltelelor, a pernelor si a cuverturilor din camera copilului.
Daca fiul sau fiica ta sunt alergici la scuama animalelor de companie dar isi doresc cu adevarat unul, cele mai bune alegeri sunt animalele fara blana, cum ar fi pestii de acvariu. Daca in familia voastra exista deja un caine sau o pisica, nu ii permite sa doarma in dormitorul copilului si igienizeaza-l cu apa din abundenta si cu sampon cel putin o data pe saptamana.
De asemenea, in timpul vacantei de iarna:
- Ia in considerare cumpararea unui brad de Craciun artificial. Cei naturali pot contine chimicale sau mucegai, care i-ar putea provoca reactii imediate copilului tau;
- Spala ornamentele de praf inainte de a le utiliza;
- Cumpara ornamente de sticla sau plastic, in detrimentul ornamentelor din material textil, care pot colecta mai mult praf.
Tratamentul pentru alergiile de iarna include:
- Antihistaminice, care reduc stranutul, sufocarea si pruritul;
- Decongestionante, care curata mucusul, reducand congestia si inflamarea;
- Imunoterapie (prin injectii sau pastile sublinguale), care expune organismul copilului la doze din ce in ce mai mari de alergeni. Aceasta abordare va poate tine in frau simptomele pentru o perioada mai mare de timp decat medicamentele pentru alergii.
Copilul tau este afectat de alergiile de iarna? Ce masuri ai luat pentru a combate aceasta afectiune? Ajuta si alte mamici sa lupte impotriva alergenului cu sfaturile tale utile in sectiunea de comentarii!
Pe aceeasi tema:
Alergiile copiilor la animalele de companie