Alergiile de primavara la copii incep sa isi manifeste simptomele odata cu timpul prelungit petrecut de cei mici in mediul exterior. Imediat ce vegetatia infloreste, polenul se ridica in aer si irita caile respiratorii, alaturi de alte substante alergene precum praful si acarienii raspanditi peste tot.
Disconfortul produs de alergii afecteaza in mod deosebit copiii, adolescentii si adultii tineri. In consecinta, masurile de prevenire si tratament devin foarte necesare odata cu instalarea sezonului cald.
Alergiile de primavara: simptome
Alergiile sunt de fapt reactii imune exagerate ale organismului in contact cu anumite substante din mediu (alergeni). Predispozitia copiilor spre aceasta sensibilitate se mosteneste in general pe cale ereditara si dispare odata cu inaintarea in varsta.
Simptomele alergiilor de primavara-vara (sezoniere) includ:
- tuse;
- nas infundat;
- ochi rosii;
- lacrimarea si iritarea conjunctivelor;
- stranut;
- in cazuri mai grave, inflamatiile si iritatiile cutanate sunt si ele prezente, precum si inrosirea pielii.
Metode de prevenire
Pentru a preintampina manifestarea simptomelor specifice neplacutelor alergii de primavara, cateva metode de prevenire iti pot tine micutul departe de probleme.
O obisnuinta comuna a celor mici este sa culeaga floricele in sezonul cald, actiune prin care particulele minuscule de polen se lipesc de palme si de hainute. Prin urmare, este foarte important sa se spele pe maini imediat ce revin de la joaca si sa isi schimbe vestimentatia. O idee si mai buna este sa descurajezi culesul florilor pana cand polenul dispare.
Inainte de culcare, in punctul culminant al sezonului alergiilor, asigura-te ca micutul tau face baie sau dus in fiecare seara. Atunci cand copilul se culca fara sa se spele, polenul ajunge pe suprafata pernei si apoi pe fata copilului, provocandu-i mancarimi in zona ochilor si alte simptome ale alergiei in dimineata urmatoare.
Sezutul si rostogolitul in iarba este o alta pasiune a prichideilor la sosirea primaverii. Copiii alergici se pot alege cu iritatii severe de la simplul contact cu iarba si alte vegetatii, in afara de stranutul specific si inrosirea ochilor.
Alta metoda eficienta de prevenire a alergiilor cauzate de polen este sa tii cont de momentele-cheie ale circulatiei polenului in atmosfera. Cea mai mare concentratie a acestuia in aer este dimineata. In timpul primaverii, un metru cub de aer contine pana la 3000 de graunte de polen, in mediul rural si urban, in conditiile in care o criza de alergie poate fi provocata de doar 20 de graunte/metru cub de aer. In zona montana, concentratia de polen creste alarmant dupa o ploaie indelungata.
Pe cat posibil, tine usile si ferestrele casei inchise, in special dimineata. Nu lasa copilul sa iasa din casa in zilele calde, uscate si cu mult vant. Alimentatele bogate in mangan si cobalt (cereale, legume si fructe seci, peste, ciuperci, ridichi etc) ajuta la atenuarea simptomelor.
Cum se trateaza alergiile de primavara
Piata farmaceutica abunda de medicamente antihistaminice pentru copii, un tratament specific pentru alergiile de primavara. Simptomele se reduc in urma administrarii unor doze zilnice, insa este important sa soliciti ajutorul medicului in alegerea medicamentatiei potrivite pentru copilul tau.
Irigatia nazala (spray cu substanta salina) ajuta la eliberarea cailor respiratorii de substantele alergene. Alte forme de tratament sunt unguentele speciale si cortizonul, indicate exclusiv de medicul pediatru. Picaturile pentru ochi pot fi de asemenea de ajutor in lupta cu iritatiile.