Alergiile alimentare se manifesta atunci cand sistemul imunitar reactioneaza exagerat la ingerarea anumitor alimente. La cele mai comune alergii, acesta creeaza anticorpi denumiti histamine in timpul expunerii, iar simptomele se manifesta foarte repede dupa consum.
Simptomele care pot aparea sunt:
- pruritul;
- petele rosii ale pielii si iritarea acesteia;
- greturile;
- voma;
- diareea;
- dificultatile respiratorii;
- tusea;
- senzatia de sufocare;
- anafilaxia - o reactie severa care pune in pericol viata persoanelor alergice.
Cele mai comune alergii alimentare sunt cauzate de urmatoarele alimente:
- lapte;
- oua;
- grau;
- soia;
- alune;
- nuci;
- peste;
- crustacee.
Reactivitatea incrucisata are loc atunci cand proteinele dintr-un aliment sunt similare celor ale altui aliment. Drept rezultat, sistemul imunitar le percepe drept identice si reactioneaza conform acestei asemanari.
Din cauza reactivitatii incrucisate, diagnosticarea corecta a alergiilor poate deveni o adevarata provocare. Analizele de laborator ale sangelui pot indica doar una dintre substantele la care pacientul, adult sau copil, este alergic. Lipsa de acuratete este valabila si in cazul testelor cutanate.
Alimentele alergene cele mai comune si compatibilitatile acestora
Reactivitatea incrucisata se poate manifesta in cazul produselor lactate. Astfel, daca fiul sau fiica ta sunt alergici la laptele de vaca, este posibil sa fie si la laptele provenit de la alte mamifere, asa cum sunt oile sau caprele. In vreme ce riscurile in cazul laptelui de oaie sunt de 90%, cel provenit de la animale precum iepele sau magaritele sunt mult mai sigure.
Acelasi lucru nu este insa valabil neaparat la alimentele provenite de la aceeasi grupa de animale. Astfel, daca o persoana este alergica la laptele de vaca nu are nici o restrictie in a consuma carne de vitel, asa cum nici persoanele alergice la oua nu manifesta simptome atunci cand consuma carne de pasare.
Alunele si soia fac parte din aceeasi familie, care include totodata si fasolea si lintea. Peste 50% dintre copiii diagnosticati cu alergie la alune sunt alergici si la soia sau fasole. Acestia au sanse de 5% sa sufere si de alergii la soia sau alte legume, insa 95% dintre ei le pot tolera fara probleme, iar sansele sa fie alergici si la nuci sunt de 35%.
Alunele sunt legume, nefacand parte din categoria nucilor (migdale, nuci, caju etc), insa proteinele lor alergene sunt similare, iar acest lucru este cauza reactivitatii incrucisate.
Acelasi lucru se aplica si in cazul alunelor si al anumitor seminte, asa cum sunt cele de susan. In ceea ce priveste reactivitatea incrucisata intre mai multe tipuri de nuci, majoritatea persoanelor care sunt alergie la unul dintre tipuri nu au reactii alergice si la celelalte.
La alergia la peste, 50% dintre cei care sufera de alergie la o anumita specie au sanse sa manifeste simptomele alergice si la alte specii, indiferent daca este vorba despre un peste de apa dulce sau unul oceanic. La crustacee, reactivitatea incrucisata este foarte comuna; riscurile ca o persoana alergica la creveti, de exemplu, sa manifeste simptomele si la crab, homar sau scoici sunt de 75%.
Copiii si adultii care sufera de rinite alergice sau febra fanului pot manifesta simptomele si dupa consumul de fructe si legume proaspete, nuci sau seminte care contin proteine ce pot avea o reactivitate incrucisata cu polenul.
Aceasta afectiune este cunoscuta drept sindromul alergiilor orale. Riscurile de anafilaxie in astfel de cazuri sunt de doar 3%. De cele mai multe ori, consumul acestor alimente preparate termic poate sa nu provoace nici o reactie.
Persoanele alergice la latex sunt predispuse, in proportie de 30 pana la 50%, sa manifeste simptome incrucisate atunci cand consuma fructe si legume cum sunt bananele, avocado, kiwi sau castanele. Cele mai comune reactii sunt insa legate strict de sensibilitatea la contact.
Reactivitatea incrucisata: cum reduci riscurile?
In cazul reactivitatii incrucisate la alimente alergene, riscurile pot fi reduse prin testarea clinica pentru determinarea tuturor compusilor care provoaca simptome.
Un diagnostic corect si complet iti poate furniza informatii pretioase cu privire la alimentele pe care trebuie sa le elimini din dieta ta. Tot in urma unui control medical poti afla daca aceste alergii au de-a face si cu alte conditii medicale precum astmul bronsic, eczema sau reactiile imunologice.
Pe aceeasi tema...
Intoleranta alimentara si alergiile alimentare: cum faci diferenta?