Alergiile si astmul. Ghid complet de alergii si simptome

/ / Modificat: 2016-05-19
Alergiile si astmul. Ghid complet de alergii si simptome

Astmul si diferitele rinite alergice isi fac prezenta la milioane de oameni. Astfel, este foarte important ca fiecare om sa inteleaga ce are si sa stie cum poate trata sau diminua simptomele aparute.

Cum identificam prezenta astmului?

Astmul este incadrat la bolile cronice si se manifesta printr-o mucoasa bronsica destul de sensibila, in special la factorii externi. De aceea, atunci cand o persoana are o criza de astm simte nevoia acuta de aer.

Transpiratia in exces, tusea seaca, dar si zonele periferice foarte reci si prezenta unor buze de culoarea vinetei fac parte din manifestarile acestei boli. De asemenea, persoana care sufera de astm are adesea senzatia de sufocare si de strangere a pieptului.

Forma de boala intalnita cel mai des este cea alergica. Astmul alergic apare ca reactie in prezenta prafului, a mucegaiului, a polenului sau a parului de animale. Primavara pe strazi se instaleaza un aer plin cu puf de papadie, aceste particule provocand alergii atat copiilor, cat si adultilor. In cazul in care se simt formele de alergii prezentate mai sus, este indicata vizita la un medic.

Pentru siguranta personala, orice om are posibilitatea sa efectueze un test care poate masura cat de bine respira. Acest test poate fi solicitat la medicul specialist sau poate fi chiar indicat de medicul pneumolog.

Masurarea gradului de sanatate al plamanilor reprezinta de altfel investigatii la aerul din plamani, cat si cum poate fi inspirat si expirat si in general cerceteaza fluxul acestuia. Acest test mai poarta denumirea si de spirometrie si se defineste prin metoda de masurare a aerului din plamani si a fluxului acestuia dinauntru si in afara acestora.

Testarea este foarte simpla, rezultatele fiind furnizate pe loc. Durata acestui test este de 10-15 minute si consta in suflarea intr-un tub ce este legat de un calculator care inregistreaza modul in care se respira.

Ce putem face pentru a scapa de aceasta boala?

Exista spray-uri speciale pe care pacientul trebuie sa le foloseasca, inhaland substanta prezenta in ele. De regula, medicamentele care se folosesc pentru a combate simptomele bolii sunt decongestionare.

Exista insa si vaccinuri care se pot administra o data pe saptamana, pe o anumita perioada de timp. Ele sunt considerate ca o varianta de tratament, insa cele mai uzuale medicamente sunt antihistaminicele.

Este bine insa ca persoana afectata sa se fereasca de factorii ce pot determina o reactie alergica. De exemplu, persoanele in cauza se pot feri de polenul si puful din aer prin evitarea iesirii din casa foarte de dimineata, inchiderea ferestrelor si folosirea aerului conditionat.

In zilele foarte insorite, cantitatea de polen din atmosfera este mult mai ridicata spre deosebire de zilele ploioase sau innorate. De asemenea, in special primavara apare si puful care trebuie evitat pe cat se poate.

Medicamentele care se inhaleaza sunt adesea preferate deoarece substanta din acestea se duce direct in caile respiratorii, efectele secundare fiind slabe.

Chiar daca se trateaza sau se previne o criza de astm, este indicat sa se utilizeze si medicamente de control, acestea fiind necesare pentru a tine sub control evolutia astmului bronsic. Este mult mai bine sa previi decat sa tratezi si de aceea o pastila pe zi poate ajusta simptomele bolii.

De altfel, nu exista o cauza anume care sa certifice prezenta acestei boli. In schimb tratamentele care exista pe piata controleaza destul de bine situatia bolii, reducand inflamarea cailor de respiratie si normalizand inflamatiile prezente la nivelul plamanilor.

Exista insa cazuri extreme, cazuri care ameninta viata pacientilor si de aceea este esentiala tinerea unui tratament, respectandu-se administratia medicamentelor anti-astmatice.

Care sunt analizele recomandate?

In acelasi timp, medicul pneumolog va poate studia fisa medicala. Dupa o anamneza efectuata pacientul ar trebui sa fie suspus unor teste la nivelul sangelui, dar si a plamanilor. Totodata exista biopsii si radiografii ce pot fi efectuate si care ajuta mult stabilirea unui tratament cu mult mai precis.

Toate aceste teste arata de fapt organismul si starea de sanatate a pacientului care sufera de astm. Astfel, medicul specialist poate recomanda un tratament in functie de fisa acestuia. Tratamentele personalizate dau randament intrucat un medicament poate avea reactii diferite la persoane diferite, putand vindeca un om si agrava starea altuia.

Nu uitati ca cea mai buna testare pentru a depista informatii legate de plamanii si aerul din acestia este spirometria. Cu ajutorul acesteia se poate masura cantitatea de aer pe care plamanii o expira dupa o inspiratie adanca si volumul care se expira cu putere intr-o singura respiratie.

De asemenea, medicii pot afla cat de repede poate pacientul sa respire si cat aer poate respira intr-un minut, dar si cat aer poate inspira in aceeasi perioada de timp. Spirometria mai poate masura si cantitatea de aer care poate fi inspirata adanc si expirata intr-un mod cat mai lent posibil.

Taguri Astm Alergii de primavara Aer rece astm copii

Articole recomandate

Citeste si despre