Astmul bronsic este o afectiune cronica ce afecteaza adesea copiii, uneori chiar din primul an de viata al acestora. In zonele puternic industrializate, acesta este mai frecvent intalnit atat in randul copiilor cat si in randul adultilor, cauza principala a aparitiei sale fiind tocmai poluarea mediului inconjurator. Copiii reprezinta majoritatea victimelor acestei afectiuni care afecteaza sistemul respirator.
Astmul reprezinta ingustarea progresiva a cailor respiratorii, ingustare al carei punct culminant este criza de astm. Aceasta incepe printr-o tuse seaca, in urma careia pacientii intampina dificultati in a respira. Respiratia devine sacadata si este adesea insotita de un zgomot suierator, usor de identificat. In urma crizelor, cei care sufera de astm expectoreaza mucus.
Astmul infantil este foarte des intalnit, insa poate fi tratat. In cazul in care este depistat inca de la manifestarea primelor crize si copiilor li se administreaza medicamentele potrivite, acesta poate sa dispara complet sau sa se manifeste prin crize izolate, extrem de rare. Crizele de astm pot fi provocate de catre alergeni, in cazul in care copilul sufera de o alergie alimentara, cutanata sau respiratorie.
In astfel de cazuri, este foarte important factorul ereditar, care poate la randul sau sa dicteze manifestarea alergiilor sau chiar si a astmului bronsic. Frecventa infectiilor respiratorii contribuie, de asemenea, la cresterea riscurilor de manifestare a simptomelor specifice astmului, iar studiile arata ca acei copii nascuti prematur sau care au avut o masa corporala mica in momentul nasterii sunt predispusi la aceasta afectiune.
Simptomele si diagnosticarea astmului infantil
Semne prevestitoare ale astmului bronsic:
- respiratia sacadata sau foarte rapida;
- apetitul alimentar diminuat;
- aparitia cearcanelor in jurul ochilor copiilor;
- durerile de cap;
- energia scazuta.
In cazul in care copilul tau descrie senzatii de sufocare, respectiv de ingustare a gatului sau de disfunctie a muschilor din capul pieptului, este indicat sa il programezi pentru o consultatie medicala. Senzatia de moleseala, de slabiciune sau de oboseala subita sau constanta, precum si respiratia zgomotoasa sunt alte simptome ale astmului infantil.
Pentru ca episoadele astmatice se manifesta adesea prin respiratie suieratoare, tuse si expectoratii ale mucoasei, astmul poate fi confundat, cel putin in faza initiala, cu o raceala obisnuita.
Parintii fac aceasta confuzie mai ales in cazul copiilor care au varste cuprinse intre 0 si 5 ani, deoarece simptomele sunt similare celor ale virozelor respiratorii sau ale infectiilor respiratorii.
Daca observi ca fiul sau fiica ta experimenteaza deficiente respiratorii, este foarte important sa fie vazut/a de un medic pediatru. Acesta va analiza originea simptomelor, respectiv frecventa lor si va putea stabili, in functie de istoricul familial, daca astmul este unul de natura ereditara sau daca a fost provocat de o alergie.
Spirometria este o metoda neinvaziva prin care medicii masoara capacitatea pulmonara si functia de respiratie.
Aceasta este folosita pentru depistarea astmului si a altor afectiuni pulmonare. Pe langa spirometrie, medicii obisnuiesc sa faca si testul pielii pentru depistarea eventualelor alergii care ar putea provoca astm. Radiografiile toracice pot fi folosite, de asemenea, pentru diagnosticarea astmului infantil.
Remedii si recomandari pentru astmul infantil
In cazurile in care simptomele astmului se manifesta timp de peste doua saptamani, medicii le prescriu copiilor medicamente antiinflamatorii si bronhodilatatoare cu actiune rapida.
Pe langa administrarea tratamentului medicamentos, parintilor li se recomanda o igiena sporita a locuintei, unde alergenii precum particulele de praf sau polenul florilor sa fie eliminate complet. In cazul in care astmul este asociat unei alergii alimentare, evitarea respectivelor alimente este o necesitate.
De altfel, animalele de companie trebuie tinute la distanta de copiii care sufera de astm.