De ce apar alergiile si ce poti face pentru copilul tau alergic?

/ / Modificat: 2017-07-07
De ce apar alergiile si ce poti face pentru copilul tau alergic?

Alergiile sunt modalitatea prin care organismul, respectiv sistemul nostru imunitar, lupta impotriva factorilor pe care ii percepe drept nocivi pentru sanatate. Substantele din atmosfera, pe care le inhalam sau le atingem ori cele pe care le ingurgitam pot constitui astfel de factori.

Cei mai afectati de alergii sunt adesea copiii, tocmai pentru ca sunt mai sensibili si sistemul lor imunitar are nevoie de timp si evolutie pentru a ajunge la stadiul in care sa se poata adapta la toate lucrurile la care este expus. Tocmai din aceasta cauza, unele alergii se pot ameliora cu timpul sau pot chiar sa dispara pe masura ce copiii cresc.

Cele mai frecvente astfel de manifestari ale corpurilor lor fragile sunt rinitele alergice sau alergiile sezoniere. Acestea sunt cauzate de inhalarea sau contactul cu polenul florilor si se manifesta cu precadere la finalul primaverii si in timpul verii.

Pe langa acestea, cazurile de alergii cauzate de praf, de contactul cu animalele de companie sau de administrarea anumitor substante medicamentoase sunt si ele destul de comune. Acestea se pot chiar intrepatrunde in numeroase cazuri.

Care sunt simptomele alergiilor la copii si cum poate fi obtinut un diagnostic

Alergiile se manifesta adesea prin stranut, urmat de mucozitati apoase sau chiar de congestionarea nazala si prin iritarea conjunctivelor. Lacrimarea si usturimea ochilor sunt semne obisnuite ale alergiilor. In cazuri mai grave, inflamatiile si iritatiile cutanate sunt si ele prezente, precum si inrosirea pielii.

Din cauza simptomelor similare celor ale virozelor si infectiilor respiratorii, alergiile pot fi confundate intr-un prim stadiu cu o banala raceala. In cazul in care acestea devin insa repetitive si exista un tipar al repetarii lor, este indicata o programare la alergolog, pentru confirmarea unui diagnostic corect si pentru depistarea cauzelor simptomelor alergice.

Diagnosticul se face de cele mai multe ori printr-o metoda foarte putin invaziva, pe care copiii o tolereaza cu usurinta. Este vorba despre testul pielii, care presupune aplicarea directa pe piele a substantei presupusa a fi nociva si lezarea usoara a pielii cu ajutorul unui ac steril, de catre medic.

In cazul in care reactia implica inflamare si iritare imediata, substanta respectiva este confirmata drept cauza alergiei. Testul pielii nu este indicat pentru verificarea alergiilor severe, in urma carora acesta poate degenera intr-un soc anafilactic, precum nici persoanelor care consuma anumite medicamente.

In astfel de cazuri in care testarea cutanata nu este o metoda sigura, medicul alergolog va recomanda testarea prin recoltare sangvina, care poate fi mai dureroasa si este si mai costisitoare decat prima metoda, iar analizele de laborator pot dura cateva zile.

Tratamentele pentru alergiile copiilor

Pentru ameliorarea simptomelor care au legatura cu congestionarea nazala, medicii recomanda utilizarea picaturilor si a spray-urilor nazale, care au adesea in componenta corticosteroizi, meniti sa reduca inflamatia si iritatia mucoasei nazale.

Pe langa acestea, antihistaminicele sunt si ele recomandate in foarte multe cazuri, deoarece reduc frecventa stranutului si calmeaza inflamatiile. Exista si vaccinuri pentru anumite alergii, care se fac subcutanat sau sublingual si al caror efect poate dura intre 3 si 5 ani, in functie de caz.

Recomandarile medicilor

Pe langa administrarea tratamentelor specifice recomandate, medicii impun o serie de masuri independente de medicamentele administrate. Printre acestea se numara evitarea contactului cu alergenii.

In cazul in care este vorba de polen, izolarea in perioada in care acestea se manifesta poate fi o metoda de evitare a manifestarii simptomelor. Cum alergiile se pot manifesta din cauza mai multor substante, iar praful este una dintre ele, se impune igienizarea permanenta a camerei copilului alergic.

De asemenea, limitarea contactului cu animalele de companie poate fi de folos atunci cand alergia este cauzata de catre acestea. Factori care pot inrautati simptomele, asa cum este fumul de tigara, ar trebui, de asemenea, exclusi din viata copilului alergic.

Copilul tau este alergic? Ce masuri de precautie ai luat? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Alergii copii Simptome alergii Alergii vara Alergii alimentare copii Alergii toamna

Articole recomandate

Citeste si despre