Nu toti copiii al caror organism reactioneaza la anumite alimente sufera de alergii. Pentru unii dintre ei, diagnosticul poate fi o intoleranta alimentara care, spre deosebire de alergiile alimentare, nu este o reactie a sistemului imunitar de protejare a organismului, ci incapacitatea sistemului digestiv de a digera anumiti compusi din alimentele respective.
Desi simptomele pe care le manifesta alergicii pot fi similare celor pe care le au si copiii sau adultii care sufera de intolerante alimentare, tratamentele pentru acestea sunt diferite. Crampele stomacale, scaunele moi, senzatia de greata si voma reprezinta simptome frecvente pentru ambele conditii medicale. Pentru a le preveni insa, medicii recomanda evitarea alimentelor care genereaza aceste simptome.
Ce este intoleranta alimentara si care sunt alimentele periculoase pentru aceasta?
Cea mai comuna intoleranta alimentara este intoleranta la lactoza. In acest caz, sistemul digestiv al celui care sufera din cauza ei nu poate digera zaharurile din lapte si din anumite produse lactate. Aceste zaharuri sunt cunoscute si sub denumirea de "lactoza", iar digestia lor impune prezenta unor anumite enzime in sucurile gastrice, enzime care in cazul anumitor persoane pot lipsi cu desavarsire din organism inca de la nastere.
Desi persoanele care sufera de intoleranta la lactoza nu pot consuma lapte din cauza neplacerilor gastrice pe care le poate provoca acesta, exista totusi si produse lactate pe care pacientii le tolereaza mai bine, in functie de procesele de transformare prin care acestea trec odata cu procesarea si de felul in care se descompune lactoza in timpul acestui proces.
O alta intoleranta comuna este cea la gluten. Persoanele care sufera din cauza acesteia nu pot digera glutenul care se gaseste in grau, orz si secara. Asta inseamna ca trebuie sa evite pentru tot restul vietii produsele de panificatie si pe cele de patiserie care au in componenta aceste cereale.
Exista insa si persoane care sunt sensibile la anumite ingrediente care se regasesc adesea in majoritatea alimentelor procesate, asa cum sunt sulfitii sau colorantii alimentari.
Simptomele intolerantelor alimentare pot sa apara de fiecare data cand copilul tau consuma alimentele pe care nu e poate digera sau pot sa apara mai rar, doar in cazurile in care acesta consuma respectivele alimente in cantitati mari.
Spre deosebire de alergii, intolerantele alimentare sunt legate strict de functionarea tractului digestiv si nu reprezinta un pericol pentru viata, socul anafilactic fiind exclus de pe lista posibilelor simptome.
Chiar si asa, medicii recomanda evitarea acestor alimente, care pot genera urmatoarele simptome:
- crampe;
- dureri intestinale si abdominale;
- stari de greata;
- voma;
- diaree.
Diferentele dintre alergiile alimentare si intolerantele alimentare
In cazul copiilor care sufera de alergii alimentare, sistemul lor imunitar si cel digestiv percep anumite alimente drept o amenintare pentru sanatate. Astfel, reactia este una de respingere a acestor alimente percepute drept cu potential toxic.
Aceste reactii exagerate se intampla insa in cazul unor alimente care sunt total inofensive, asa cum sunt nucile, crustaceele, pestele etc. Alergiile apar de regula inaintea implinirii varstei de 4 ani si de cele mai multe ori raman active pentru intreaga viata.
Intolerantele alimentare pot sa apara oricand, chiar daca anumite alimente au fost consumate si in trecut si nu au creat nici un fel de problema. De cele mai multe ori insa, apar de la primele ingerari ale unui anumit aliment.
Diferenta dintre acestea si alergii este aceea ca, in cazul intolerantei alimentare, sistemul imunitar nu are nici un rol in generarea simptomelor. De fapt, sistemul digestiv este cel vinovat pentru eventualele neplaceri, respectiv absenta anumitor enzime responsabile cu descompunerea respectivelor proteine sau zaharuri.
Din fericire, singurul pericol al intolerantei alimentare este disconfortul fizic, simptomele acesteia nefiind deloc o amenintare pentru sanatatea pacientilor, asa cum se intampla in cazul alergiilor alimentare.
Pe aceeasi tema...
Cum sa acorzi primul ajutor in caz de reactie alergica?
De ce apar alergiile si ce poti face pentru copilul tau alergic?