Aditivii din mancare sunt substante care ajuta la conservarea sau imbunatatirea calitativa a anumitor produse. Se crede ca anumiti aditivi, naturali sau artificiali, cauzeaza simptome cum ar fi, atacuri de astm, iritatii ale pielii sau chiar socuri anafilactice.
Aproximativ 20% dintre parinti se prezinta cu copii la doctor in urma unor intolerante la coloranti sau conservanti. Chiar si asa, anumiti cercetatori au decis sa le dea copiilor anumite produse care sa contina acei aditivi alimentari, dar sa nu le spuna despre ele. Aproape 1 din 100 de copii despre care parintii au crezut ca au o intoleranta la anumiti aditivi, au manifestat reactii adverse cand au consumat portiile cu aditivi ascunsi.
Aproape toate reactiile adverse la aditivii alimentari sunt reactii non-alergice si nu implica sistemul imunitar. Uneori, reactiile descrise apar doar din cauza faptului ca zaharul din alimente nu este pe deplin digerat de intestine.
Copiii care consuma foarte mult suc de portocale sunt predispusi la diaree pentru ca nu pot digera toata fructoza din suc. Intr-un exemplu asemanator, multi copii vor dezvolta o intoleranta la lactoza dupa un episod in care au suferit de gastroenterita, asta pentru ca infectia indeparteaza o enzima din intestine numita lactaza, care ajuta corpul sa elimine lactoza. In cele mai multe cazuri este nevoie de cateva saptamani care intestinele sa se vindece complet, perioada in care copilul poate suferi de diaree.
Uneori, copii dezvolta urticarie din cauza aditivilor alimentari. Aceasta se manifesta prin iritatie si mancarime pe tot corpul si incepe la cateva saptamani dupa infectia virala si persista cateva luni. Aproximativ unu din trei copii au astfel de probleme in cazul in care consuma anumiti aditivi alimentari.
O alta problema apare in momentul in care cei mici consuma fructe uscate, suc de fructe sau muraturi. Asta pentru ca aceste alimente contin sulfiti pentru conservare. Unii copii care sufera de astm pot manifesta stari de ameteala. Acest simptom se naste pentru ca acidul din stomac se transforma in gaz in urma combinarii cu acesti sulfiti si astfel se irita aparatul respirator.
In majoritatea cazurilor, nu este o dovada clara ca aditivii alimentari sunt cei care cauzeaza reactiile non-alergice. Asadar, simptome cum ar fi migrene, dureri de stomac sau durerile articulare nu au neaparat legatura cu consumul de aditivi alimentari sau cu intoleranta la acestia.
Aditivii alimentari si hiperactivitatea copiilor
Mai multi parinti s-au aratat ingrijorati de hiperactivitatea celor mici, care le poate cauza probleme de concentrare sau poate duce catre un comportament impulsiv. Sunt mai multe motive din cauza carora poate aparea aceasta hiperactivitate la copii, in aceasta categorie intrand nasterea prematura, factorul ereditar sau mediul de acasa.
Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie, sau ADHD, este mai mult decat un comportament hiperactiv. De cele mai multe ori, cei care sufera de acest sindrom au probleme mari de concentrare, atentie redusa sau pot avea dificultati in a invata notiuni simple.
Inca din 1970, exista mai multe indicii conform carora copiii care sufera de sindromul ADHD raspund destul de bine la o dieta fara aditivi alimentari. Mai multe echipe de cercetatori au incercat sa gaseasca o legatura intre cei care sufera de ADHD si aditivii alimentari, dar pana in acest moment rezultatele nu sunt atat de consistente incat sa se poata trage o concluzie foarte clara.
In 2007, o echipa de cercetatori din Southamptom a testat acest lucru pe un grup de copii care nu sufereau de sindromul ADHD. Mai exact, acestia au dorit sa vada daca acestia dezvolta comportamente hiperactive dupa consumul de alimente care sa contina conservanti sau coloranti. Au gasit o crestere foarte mica de hiperactivitate, iar rezultatul nu a fost considerat suficient de consistent.
Din pacate, pana in acest moment nu este o concluzie foarte clara care sa lege consumul de aditivi alimentari cu hiperactivitatea copiilor sau dieta fara aditivi alimentari de copiii care sufera de ADHD, dar de multe ori doctorii recomanda sa evitati aditivii alimentari in dieta celor mici pentru a vedea daca exista imbunatatiri dupa o anumite perioada.
Pe aceeasi tema...
Copiii cu alergii alimentare: ce trebuie sa stie parintii
Sindromul alergiei orale la copii
De ce apar alergiile si ce poti face pentru copilul tau alergic?