Moduri prin care poti preveni reactiile alergice

/ / Modificat: 2016-05-19
Moduri prin care poti preveni reactiile alergice

Alergia reprezinta ansamblul reactiilor unui sistem imunitar la factorii externi.

Atunci cand persoana in cauza inhaleaza anumite particule, ce pot fi numite alergii deoarece organismul este sensibil la acestea, reactioneaza prin:

- inflamatii;

- stranuturi;

- mancarimi ale ochilor, nasului;

- eruptii;

- varsaturi.

Alergenii sunt de regula particule din aer, cum ar fi polenul, puful de primavara, praful, alaturi de par sau fire de par de la animale, sau diferite medicamente ce contin substante ca penicilina si sulfamida.

Reactiile de alergie sunt diferite in functie de situatie. Exista cazuri in care ochii lacrimeaza, pielea se poate inflama usor, sau cazuri in care unele persoanele nu mai pot respira, simt ca se sufoca si nu mai au aer.

Este bine sa fie evitate situatiile critice si de aceea medicii recomanda adesea testari specializate pentru a verifica starea generala a pacientului.

Reactiile anormale ale organismului sunt frecvent intalnite la nivelul pielii, a mucoaselor si a cailor respiratorii. Rinita alergica este de fapt inflamatia de la nivelul mucoasei nazale si a cailor de respiratie, manifestandu-se prin scurgeri de nas, lacrimari de ochi, nas infundat sau stranuturi, mancarimi ale nasului si cateodata si cefalee.

De altfel, exista si alergia alimentara care apare atunci cand omul mananca un aliment ce contine vreo proteina sau vreun aditiv alimentar ce nu poate fi tolerat de organismul acestuia. Alimentele care produc cel mai adesea alergii alimentare sunt:

- ouale;

- laptele;

- nucile;

- soia;

- fructele de mare;

- graul.

Dermatitele de contact sunt in schimb inflamatii ale pielii aparute in urma contactului cu substanta alergica. Acestea se manifesta prin eruptii la nivelul pielii, iritatii si mancarimi.

Cum poti depista ce fel de alergie ai?

In primul rand trebuie sa-ti analizezi reactiile si momentele din zi. Este bine sa stii ce ai facut intrucat atmosfera din aer este de multe ori cea care contribuie la manifestarea alergiei. Dupa cum spuneam mai sus, exista mai multe tipuri de alergii, iar fiecare se manifesta diferit.

Simptomele sunt cele care atrag atentia in mod normal si cele dupa care trebuie sa ne ghidam intrucat numai in acest fel se poate aplica un tratament corespunzator.

Medicii recomanda adesea efectuarea unor testari pentru a depista ce fel de alergie exista in organism. In urma testarii, ar trebui prescris un tratament pentru pacient deoarece nu trebuie sa se intarzie aceasta procedura. Pentru ca suntem diferiti si avem organisme diferite, fiecare persoana ar trebui sa aiba tratamente diferite bazate sau realizate pe baza datelor despre aceasta.

De aceea, medicul specialist incepe cu o anamneza ce trebuie efectuata la adresa pacientului. In urma acesteia, se pot efectua teste de sange, de respiratie, de piele si diverse alte teste specializate pentru a indentifica ce anume a produs declansarea reactiilor alergice.

La final, fisa pacientului ar trebui sa reflecte imaginea organismului acestuia si predispunerea. Pe baza acestei fise, medicul specialist va recomanda un tratament in functie de organismul pacientului. Se spune ca tratamentele personalizate au mai multe rezultate decat cele obisnuite. Se stie insa ca odata ce o alergie a aparut, exista sanse mari ca ea sa reapara.

Masuri ce pot fi luate pentru a preveni reactiile alergice

Uneori un medicament poate ameliora efectele, insa de regula pacientul trebuie sa-si schimbe stilul de viata. Este si cazul alergiilor pentru ca unele dintre ele apar in sezonul cald.

De aceea, pacientii pot evita spre exemplu expunerea la aer sau la soare in anumite intervale de timp. In cazul alergiilor alimentare, persoana afectata poate evita pe cat posibil proteinele, aditivii sau substantele prezente in mancare, la care aceasta este alergica.

Odata ce diagnosticul a fost pus, persoana care sufera de alergie trebuie sa respecte tratamentul cu strictete intrucat doar in acest fel se pot ameliora simptomele. Atata timp cat diagnosticul a fost stabilit corect, pacientul trebuie sa ia masurile necesare. Desigur ca se pot evita situatiile critice.

Pentru acest lucru, este bine sa existe un tratament ce trebuie tinut in permanenta de pacient. Acesta ar trebuie sa fie unul de control ce are ca scop mentinerea in norme a organismului. Spre exemplu, la persoanele care sufera de astm, se pot administra medicamente de control care evita aparitia unei crize de astm sau a unei situatii in care pacientul simte ca nu are aer.

De asemenea, monitorizarea este foarte importanta pentru pacient. Odata ce iti tii sub control organismul si efectuezi periodic teste, vei stii exact in ce situatie se afla si ce trebuie sa faci mai departe.

In unele cazuri etapele sunt diferite si de aceea este bine sa stii in ce etapa te afli pentru a sti cum trebuie sa procedezi.

Taguri Alergii Prevenire alergii

Articole recomandate

Citeste si despre