Mucegaiul: problema ascunsa a alergiilor

/ / Modificat: 2016-05-24
Mucegaiul: problema ascunsa a alergiilor

Mucegaiul este reprezentat de ciuperci saprofite sau ciuperci parazite care ajung sa se dezvolte pe peretii din casa, pe pietre si diverse ziduri si care iau forma unui strat cenusiu sau verzui. In timp suprafata respectiva se va degrada si in acelasi timp si mediul in care aceasta se afla.

Apare adesea de la umezeala ridicata dintr-o incapere si evolueaza pe masura ce aerul respectiv nu se curata cu niciun fel de substanta care sa il poata elimina.

Nu numai ca degradeaza mediul in care este prezent, dar ajunge sa imbolnaveasca si oamenii care stau in acest tip de mediu. Unele persoane nu sesizeaza care este problema, ajungand sa se simta rau si sa aiba simptome de alergie.

Acestea se manifesta printr-o sufocare sau prin lipsa unei respiratii normale. De altfel plamanii se vor simti grei si apasatori, persoanele afectate traind o stare de disconfort continuu.

Cum iti dai seama ca esti alergic la mucegai?

Persoanele afectate incep sa stranute brusc in prezenta locurilor cu mucegai, in acelasi timp prezentand si simptome de mancarime la nivelul fetei. De altfel, curgerea nasului si ochii rosii sunt provocate de locurile cu un nivel inalt de umiditate.

Starea pacientului se poate agrava, acesta ajungand sa aiba o respiratie suieratoare si o tuse seaca, dar productiva. Pe langa aceste simptome prezente, persoanele care locuiesc in medii umede ar trebui sa stie ca sunt predispuse sa faca diverse alergii.

Mucegaiul se poate gasi atat la interior, cat si la exterior. In aer liber el obisnuieste sa apara in primavara, devenind din ce in ce mai pronuntat si agresiv pe parcursul anului. Mucegaiul din exterior apare in gradini, acolo unde exista pamant umed si caldura.

De altfel, grajdurile si fermele sunt si ele considerate locuri prielnice pentru aceste ciuperci. Copii care locuiesc in astfel de medii ar trebui sa fie tinuti deoparte intrucat dezvoltarea unor astfel de alergii de la varste fragede poate pune in pericol sanatatea acestora.

La interior, mucegaiul se poate extinde pe suprafete mari, fiind uneori descoperit foarte tarziu. El apare adesea in locuri ascunse si aglomerate, cum sunt peretii din spatele dulapurilor, sub machete, dar si la plantele tinute in ghiveci.

Este important sa ai grija sa cureti mediul in care locuiesti intrucat depistarea tarzie a mucegaiului poate afecta caile respiratorii si nu numai. Pentru ca este periculos pentru orice om, este cu atat mai grav daca acesta ajunge sa fie inhalat de catre un copil.

Copiii sunt astfel predispusi la diverse alte alergii, devenind sensibili la aproape orice particula din mediul inconjurator. Pentru ca sistemul lor imunitar se afla in plina dezvoltare, expunerea acestora in incaperi cu mucegai poate il poate afecta, copiii devenind slabiti.

Ce putem face pentru a impiedica aparitia mucegaiului?

In primul rand trebuie sa verificam suprafetele in care acesta s-ar putea ascunde. Odata depistata, suprafata plina de mucegai trebuie curatata corespunzator cu ajutorul unor substante speciale.

De altfel, trebuie reamenajata intreaga incapere, evitandu-se de aceasta data locuri aglomerate, in spatele carora ar fi putut aparea mucegaiul. Achizitionarea unui dezumidificator este o idee buna, recomandata de unii doctori ce spun ca acesta aeriseste camera.

Rolul acestuia este sa mentina o umiditate aflata in parametri normali si sa protejeze locuinta de mucegai si igrasie. Unele persoane il mentin nivelul acestuia undeva intre 40% si 60%, insa exista persoane ce mentioneaza ca procentul optim este de 50%.

De altfel, toate saltelele si canapelele trebuie sa fie curatate astfel incat sa iasa din ele praful, mizeria, acarienii putand fi eliminati cu ajutorul unor combinatii de substante speciale. Covoarele si podelele trebuie verificate si ele, mucegaiul trebuind distrus si din acestea.

Cum ne putem trata?

Desi este mai greu de realizat, schimbarea locuintei sau a mediului in care exista mucegai cu un mediu curat si sanatos se poate observa in starea de sanatate a unui pacient. Starile de disconfort pot determina oboseala.

Astfel, un pacient se va simti din ce in ce mai bine si poate isi va recapata si fortele daca va locui intr-un mediu sanatos. Insa acest lucru reprezinta o alternativa pentru foarte putine persoane. Cele care nu isi pot schimba locuinta, o pot renova sau curata.

In cazul in care persoana alergica la mucegai se va ocupa de curatenie, aceasta va trebui sa poarte o masca de protectie deoarece va fi inevitabil contactul cu acesta. Nu uitati totusi sa tineti copiii deoparte pentru ca doar in acest fel ei se pot vindeca. Chiar daca pare ciudat, unul dintre cele mai bune tratamente pentru alergiile la mucegai este evitarea lui si a spatiilor predispuse la acesta.

Medicamentele pot fi luate atat de copii, cat si de adulti, insa trebuie sa fiti atenti la cantitatea administrata, eventual chiar sub indrumarea si observatia medicului alergolog.

Articole recomandate

Citeste si despre