Primavara, anotimpul alergiilor. Ce trebuie sa stie parintii?

/ / Modificat: 2016-05-18
Primavara, anotimpul alergiilor. Ce trebuie sa stie parintii?

Sistemul imunitar reactioneaza la toti factorii pe care ii percepe drept amenintatori. Metodele sale de aparare a organismului implica reactii diferite. Asa cum transpiratia este un proces prin care corpul isi regleaza temperatura si febra este modalitatea prin care organismul lupta cu infectiile, reactiile alergice nu reprezinta altceva decat felul in care corpul respinge anumite substante cu potential nociv.

Acestea se manifesta cu precadere in randul copiilor, cu atat mai mult cu cat sistemul lor imunitar nu este obisnuit in primii ani de viata cu mediul inconjurator si cu substantele din acesta. Cele mai frecvente alergii de care sufera copiii sunt cele de sezon, cunoscute si drept febra fanului sau rinita alergica. Acestea se manifesta cu precadere primavara, cand atmosfera se incarca de polen si de substante noi.

Simptomele alergiilor de primavara si diagnosticarea acestora

Primele semne ale alergiei de primavara la copii includ:

- stranutul;

- conjunctivita alergica;

- congestionarea nazala sau abundenta secretiilor nazale apoase.

In prima faza, aceste reactii pot fi confundate cu cele ale racelilor obisnuite, insa spre deosebire de acestea, alergiile nu se manifesta niciodata prin cresterea temperaturii corpului si nu implica dezvoltarea infectiilor.

Acestea se manifesta tocmai in acest sezon deoarece este perioada in care apar cei mai multi alergeni in mediu. Polenul florilor este principalul promotor al alergiilor de primavara, indiferent daca este vorba despre florile din iarba, despre cele ale copacilor sau despre cele ale buruienilor.

Majoritatea apar primavara, iar unele dintre ele raman inflorite si pe timpul verii, iar in astfel de cazuri simptomele alergiilor se pot prelungi si in acest anotimp. Adultii si copiii alergici la polen pot manifesta reactii alergice si la multe alte particule din mediul inconjurator.

Cele mai frecvente astfel de particule care activeaza alergiile sau le inrautatesc simptomele sunt praful si fumul de tigara. Anumite substante parfumate pot sa contribuie si ele la generarea sau intetirea semnelor; acestea pot fi substante pe care le contin detergentii de spalat hainele, parfumurile sau chiar produsele de ingrijire personala. Fumul de tigara este si el nociv in astfel de situatii si ar trebui evitat.

Diagnosticarea alergiilor se face in cabinete specializate ale medicilor alergologi. Cea mai comuna metoda de diagnosticare este testul pielii. In cazul acestuia, substanta despre care se presupune ca genereaza alergia este aplicata direct pe pielea curata, care este ulterior zgariata cu ajutorul unui ac steril de seringa.

In cazul in care pielea se irita, se inroseste si se inflameaza in zona respectiva, substanta este confirmata drept cauza a alergiei. Testul pielii nu este recomandat adultilor si copiilor predispusi la socuri anafilactice, iar pentru acestea metoda de testare devine prelevarea mostrelor de sange.

Desi aceasta este mai dureroasa si mai invaziva decat testul pielii, pentru anumiti pacienti ale caror alergii sunt grave este mult mai sigura.

Tratarea alergiilor de primavara la copii

Antihistaminicele sunt primele medicamente prescrise in cazul alergiilor de primavara, atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor. Pe langa acestea, medicamentele cu efecte antiinflamatoare sunt si ele administrate adesea pentru reducerea inflamatiilor provocate de substantele alergene.

Sprayurile si picaturile nazale sunt prescrise pentru decongestionarea mucoasei nazale, respectiv pentru curatarea si fluidizarea acesteia. In unele cazuri, daca alergiile se manifesta prin inrosirea si iritarea cutanata, medicii alergologi si cei specializati in dermatologie si endocrinologie pot recomanda substante care se aplica local, superficial, in locurile vizate; este vorba despre creme sau alifii cu efecte calmante si antiinflamatoare.

In ceea ce priveste tratarea conjunctivitelor alergice, lacrimile false sau picaturile de ochi pot face minuni, mai ales daca sunt administrate pe masura ce pacientul incepe sa evite contactul sau expunerea la substantele nocive care ii provoaca alergia.

Recomandari pentru alergiile de primavara

Daca fiul sau fiica ta sufera din cauza alergiilor de primavara, este foarte important sa il feresti de toti factorii care le pot declansa. In cazul in care este vorba despre polenul anumitor flori, ar trebui sa il izolezi cat mai mult in perioada in care respectivele flori sunt inflorite.

Evitarea parcurilor si a gradinilor poate fi o idee buna, dar il poti proteja si acasa, tinand geamurile inchise in camera lui. In afara de asta, este foarte important sa nu il expui nici la alte substante care ii pot declansa episoadele alergice, asa cum sunt praful sau fumul de tigara.

Asigura-te ca aspiri si stergi praful mai des in camera lui, pentru a-l feri de alti potentiali alergeni. Evita sa fumezi in casa ori sa iti lasi musafirii sa faca asta, deoarece si fumul de tigara poate fi nociv pentru alergici si asigura-te ca igiena lui este intotdeauna corecta, verificandu-l in ceea ce priveste spalatul pe maini si pe fata, schimbarea hainelor, folosirea unui prosop personal.

Copilul tau s-a confruntat cu alergiile de primavara? Ce recomandari ai pentru mamicile din comunitatea noastra? Asteptam sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Alergii de primavara la copii

Articole recomandate

Citeste si despre