Raceala, alergie sau sinuzita: afla diferentele!

/ / Modificat: 2016-05-25
Raceala, alergie sau sinuzita: afla diferentele!

Vremea rece si umiditatea crescuta a aerului reprezinta conditiile perfecte pentru mucozitatile nazale abundente si apoase, pentru durerile in gat si pentru conjunctivite, insa atunci cand astfel de simptome il afecteaza pe copilul tau pe o perioada mai lunga de o saptamana sau daca apar si dispar in functie de schimbarile mediului inconjurator, ai nevoie de un diagnostic corect pentru a le trata corespunzator.

Indiferent daca este vorba despre o raceala banala, despre o reactie alergica sau despre sinuzita, un diagnostic corect este cheia tratarii eficiente a problemei si a diminuarii rapide a simptomelor.

In vreme ce racelile sunt cauzate de virusuri, alergiile sunt provocate de expunerea la alergeni. Ambele conditii medicale pot degenera si culmina cu instalarea unei infectii a sinusurilor. O astfel de infectie obtureaza drenajul normal al mucoasei, manifestandu-se adesea prin dureri insuportabile si presiune craniana si oculara inconfortabile.

Persoanele care sufera de astm bronsic sau de alergii alimentare, de rinite si conjunctivite alergice ori de alergii cutanate sunt mai expuse riscurilor sinuzitei si a infectarii sinusurilor, tocmai pentru ca acestea se pot congestiona din cauza alergenilor sau a disfunctiilor respiratorii. Alergenii cei mai comuni care contribuie la aparitia sinuzitelor sunt polenul florilor, praful si fumul de tigara.

Cele mai multe cazuri de sinuzita pot fi remediate fara antibiotice, iar tratamentul cu medicamente care ajuta la decongestionarea sinusurilor, cu sprayuri si picaturi nazale, cu umidificatoare, impachetari fierbinti sau apa sarata poate reduce semnificativ sau chiar in totalitate simptomele in doar doua saptamani.

Persoanele cu alergii se pot trata progresiv, pentru a reduce riscurile sinuzitei, insa astfel de tratamente, care implica adesea utilizarea medicamentelor antiinflamatorii, trebuie administrate doar la recomandarea si sub supravegherea unui medic alergolog.

Simptomele racelilor, ale alergiilor si ale sinuzitei si diagnosticarea acestor afectiuni

Alergiile si racelile se manifesta similar. Stranutul este un semn comun al ambelor afectiuni, precum si mucozitatile nazale apoase si abundente sau, dimpotriva, congestia nazala. Lacrimarea frecventa si iritatiile ochilor pot fi si ele semne ale alergiilor sau ale racelilor, precum si respiratia zgomotoasa, cauzata de deficiente ale cailor respiratorii.

In vreme ce astfel de simptome pot fi insotite in cazul racelilor de febra, dureri musculare si inflamatii in gat, alergiile se manifesta doar atunci cand pacientul este expus la alergenii care ii solicita sistemul imunitar.

Sinuzita se manifesta prin dureri in zona fruntii, a ochilor si a pometilor; mucoasa nazala devine mai opaca si mai vascoasa, respiratia poate fi urat mirositoare, tusea si durerile in gat sunt aproape iminente, iar oboseala si lipsa de energie, precum si cresterile usoare de temperatura pot fi si ele simptome ale sinuzitei.

Daca raceala este cauzata de virusuri si simptomele sale nu dureaza mai mult de cateva zile, episoadele alergice pot reveni ori de cate ori pacientii sunt expusi la alergeni si se manifesta rapid dupa aceasta expunere.

In cazul sinuzitei, atunci cand simptomele dureaza mai mult de doua saptamani dar mai putin de patru saptamani, aceasta este catalogata drept acuta; atunci cand simptomele se prelungesc mai mult de trei luni, conditia este una cronica.

Tabelul de mai jos prezinta diferentele intre cele trei tipuri de afectiuni:

tabel_raceala_alergie_sinuzita

Tratamente si recomandari pentru raceli, alergii si sinuzita

Racelile sunt adesea tratate cu medicamente cu efect antiinflamator si rareori, mai ales in cazul copiilor, se administreaza antibiotice pentru tratarea lor. Medicamentele care reduc febra sunt si ele adesea recomandate, precum si decongestionarea nazala sau administrarea unor calmante pentru dureri.

In cazul alergiilor, este foarte importanta evitarea alergenilor care le provoaca, respectiv igiena corespunzatoare; antihistaminicele si medicamentele antiinflamatorii vor fi prescrise de catre medic, precum si sprayurile nazale sau picaturile pentru ochi.

Sinuzita se trateaza prin cai mai complexe, precum drenarea sinusurilor sau punctia, insa uneori este nevoie chiar si de interventii chirurgicale pentru remedierea acesteia, asa cum sunt extirparea polipilor mariti sau operatia pentru deviatia de sept.

Tratamentul medicamentos poate include antibiotice, mai ales daca este vorba despre o infectie.

Taguri Simptome raceala Alergii copii

Articole recomandate

Citeste si despre