Sindromul alergiei orale este o reactie alergica la anumite proteine din fructe, legume si nuci sau alune. Alergiile alimentare se manifesta la copii adesea printr-o urticarie incomoda. Insa uneori poate aparea acest sindrom, care este numit astfel, desoarece afecteaza in principal zona gurii si a gatului. Aceasta afectiune apare in principal la copiii maricei si adulti.
Ce este sindromul alergiei orale?
Acesta este cauzat de o reactivitate incrucisata intre proteinele vegetale de la polen si unele fructe sau legume. Atunci cand un copil care este alergic la polen mananca anumite fructe sau legume, sistemul imunitar le „citeste” si le interpreteaza ca fiind polen, provocand reactii alergice. Interesant este faptul ca cei care sufera de aceasta afectiune pot manca respectivele fructe sau legume, daca sunt gatite.
Uneori, alimentele din aceeasi familie botanica pot cauza de asemenea reactii. Vorbim de de exemplu de cartof si morcov, patrunjel si telina sau mar si pere.
Care sunt copiii cu risc de a face acest sindrom?
Sindromul alergiei orale apare mai ales la copiii care sufera de alergie la polen si care sufera deja de astm sau care rinita alergica.
Care sunt simptomele?
Boala debuteaza destul de rapid, chiar la cateva minute dupa ingerarea alimentelor alergene, iar majoritatea simptomelor sunt localizate in jurul cavitatii bucale:
-
umflarea buzelor si a cavitatii bucale;
-
prurit la nivelul buzelor, gatului si in jurul gurii;
-
rinoree;
-
stranut;
-
inflamarea faringelui;
-
iritarea gingiilor;
-
iritatii la nivelul ochilor (chiar lacrimare) sau nasului.
Se pare ca simptomele se resimt mai sever primavara sau toamna, sezoane in care este prezent din abundenta polenul.
La persoanele cu alergie severa, chiar si simpla atingere a unui fruct sau leguma poate da nastere unei iritatii, mancarimi sau umflatura la nivelul pielii.
Care sunt fructele si legumele care declanseaza aparitia sindromului?
Nu toate reactiile alergice la fructe si legume sunt asociate sindromului alergiei orale. O parte dintre fructe, legume si sucul de la ele poate favoriza diverse reactii care nu au legatura cu acest sindrom. Vorbim de mere, struguri, portocale si rosii sau capsuni care pot provoca iritatii sau diaree, dar fara a avea de-a face cu aceasta afectiune.
Printre alimentele asociate cu sindromul alergiei orale, care prezinta si riscul provocarii socului anafilactic, se numara:
-
fasole;
-
telina;
-
chimen;
-
alune;
-
kiwi;
-
patrunjel;
-
cartofi albi.
Majoritatea alimentelor asociate cu mesteacanul, iarba si in general polenul pot declansa astfel de reactii:
-
Fructe mere, caise, cirese, kiwi, nectarine, banane, piersici, pepene galben, pepene verde, pere, prune etc.;
-
Legume: anason, fasole, castravete, zucchini, coriandru, marar, fenicul, piper verde, linte, patrunjel, postarnac, mazare, arahide, rosii;
-
Nuci: alune, migdale, nuci;
-
Seminte de floarea soarelui.
Cum se trateaza?
Daca micutul tau manifesta sindromul alergiei orale, iata ce poti face pentru el:
-
evita alimentele care au provocat afectiunea;
-
intreaba pediatrul despre medicamentele pe care sa le ai la-ndemana pentru a ajuta la tratarea simptomelor;
-
daca vrei ca micutul tau sa manance unele dintre aceste alimente, atunci gateste-le; se pare ca nu mai provoaca astfel de reactii alergice (dar nu toate fructele merg gatite); uneori chiar cojirea lor indeparteaza sursa de alergie;
-
ia in considerare un test pentru depistarea alergiilor la care este predispus copilul pentru a sti din timp ce trebuie si ce nu trebuie sa consume micutul;
-
pentru cei care manifesta reactii alergice severe medicul ar putea prescrie imunoterapia (administrarea de injectii antialergice la polen).
Sursa foto: freepik