Adenoidita cronica la copii

/ / Modificat: 2006-02-08
Adenoidita cronica la copii
Intrebare:

- Am o fetita in varsta de 2 luni si de la nastere am observat ca respira greoi. In prima faza, medicii au spus ca se curata caile respiratorii dupa nastere. Acum insa, am fost cu ea la un medic specialist si mi-a spus ca are polipi. E posibil ca la aceasta varsta sa aiba deja polipi? Eu am auzit ca se fac cand copiii sunt un pic mai mari. In urma consultului s-a constatat ca are si otita medie si un pic de rosu in gat si i s-a administrat tratament cu eritromicin 200 (1.5 ml la 8 h), otocalm (2 pic. de 3 pri/zi), nurofen (2.5 ml dimineata), rinonef (2 pic de 2 ori/zi), olinth (1 puf de 2 ori/zi) si sterimar pentru curatarea nasucului (folosesc si un aspirator nazal in acest sens) timp de 7 zile. Acum este un pic mai bine, nu mai are secretii nazale atat de abundente insa tot are momente cand fornaie si se agita din cauza greutatii in respiratie. Va intreb, daca totusi va puteti da seama din cele descrise de mine, la ce varsta pot fi operati polipii si pana atunci cum pot face sa nu mai faca din nou otita (deoarece am observat ca ii trece 2-3 zile dupa care din nou incep sa o doara urechiusele) si mai ales sa o ajut sa respire mai bine? De asemenea, in urma acestui tratament, a inceput sa aiba scaune verzi cremoase(cate 1 pe zi).

Raspuns:
Vegetatiile adenoidecolor> (polipii) sunt constituite din aglomerari de tesut limfoid implantat la nivelul peretelui postero-superior al rinofaringelui. Vegetatiile adenoide fac parte din inelul limfatic Waldeyer, structura limfoida faringiana care reprezinta o componenta importanta a sistemului limfatic periferic, jucand un rol esential in apararea imunitara locala si generala a organismului.


Vegetatiile adenoidecolor> (polipii) sunt constituite din aglomerari de tesut limfoid implantat la nivelul peretelui postero-superior al rinofaringelui. Vegetatiile adenoide fac parte din inelul limfatic Waldeyer, structura limfoida faringiana care reprezinta o componenta importanta a sistemului limfatic periferic, jucand un rol esential in apararea imunitara locala si generala a organismului.

Vegetatiile adenoide reprezinta primul sediu al interactiunii intre antigen (agent infectios) si tesutul limfoid (producator de anticorpi). In functie de nivelul aportului de anticorpi, sistemul limfoid se hipertrofiaza, provocind totodata marirea globala a volumului vegetatiilor adenoide.

Hipertrofia adenoidiana survine intre primul an de viata si varsta de 8-10 ani, perioada in care se produce formarea si consolidarea sistemului imunitar al copilului in urma unor agresiuni externe repetate.

In unele cazuri insa aceasta hipertrofie devine rapid obstructiva si produce complicatii.

Simptomatologie:

- insuficienta respiratorie nazala (nas infundat) pe care copilul o compenseaza prin respiratie bucala - tine mereu gura deschisa, sforaie in timpul somnului. Deficienta respiratorie nazala afecteaza sinusurile, provocind infectii si inflamatii, irita arborele traheobronsic, determinind spasme si tuse reflexa, ca o consecinta  a inspiratiei aerului rece si impur (nemodificat calitativ prin filtrul nazal), precum si datorita scurgerii de secretii in laringe, trahee si bronhii;

- fomatia este alterata consecutiv schimbarii rezonantei (timbru vocal modificat);

- auzul scade ca urmare a obstructiei trompei Eustachio, hipoacuzia putind fi temporara sau chiar permanenta;

- copiii sunt mereu obositi, incapabili de eforturi fizice sau intelectuale.

Tratamentul vegetatiilor adenoide hipertrofiate consta in ablatia lor chirurgicala (adenoidectomie). Aceasta este indicata ori de cate ori volumul vegetatiilor adenoide devine obstruant, varsta neavind nici o importanta.

Practic adenoidectomia poate fi facuta dupa varsta de 8 luni. De retinut ar fi ca adenoidectomiile facute sub 1 an, conduc la un procent sporit de recidive.

In cazul dumneavoastra, pana veti lua decizia sa efectuati interventia chirurgicala, este foarte important sa indepartati secretiile nazale si sa-i administrati un tratament cu  aerosoli, acestia avand un rol important in fludificarea secretiilor si decongestionarea mucoasei.

Dr. Dana Paduraru,,

Medic rezident in specialitatea Chirurgie Pediatrica

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

Detalii specialist


Articole recomandate

Citeste si despre