Afectiuni ortopedice la copii

/ / Modificat: 2013-09-10
Afectiuni ortopedice la copii


 

Pe masura ce copilul tau creste, este posibil sa observi ca dezvoltarea sa fizica nu este perfect normala. Foarte multi copii pot avea afectiuni precum platfusul in primii ani de viata - malformatie congenitala a piciorului la care talpa este prea putin scobita  (picior plat) desi aceasta nu este singura afectiune ortopedica care poate surveni.

Cateva dintre aceste afectiuni se corecteaza in timp si de la sine. Altele persista si se agraveaza, ceea ce inseamna ca pot fi un indiciu pentru alte afectiuni. Majoritatea insa sunt doar variatii normale ale anatomiei umane, asemenea gropitelor din obraz, ce nu necesita tratament.

Majoritatea copiilor se nasc cu platfus, urmand ca ulterior talpa sa se arcuiasca.

In unele cazuri insa, piciorul nu se arcuieste niciodata. Parintii numesc  aceasta afectiune "glezne fragile". Gleznele par curbate inspre interior din cauza platitudinii talpii piciorului. In aceste cazuri, doctorii nu recomanda purtarea unei incaltaminte speciale, pentru ca acestea nu forteaza arcuirea. Copii cu platfus par sa fie neindemanatici, dar medicii sustin ca acestia pot practica orice fel de sport, iar tratamentul nu este  necesar decat in cazul aparitiei durerii. In acest  caz, medicul va va recomanda un set de suporturi care sa arcuiasca talpa si care sa fie plasate in incaltaminte.

Copiii cu varsta mai mica de 2 ani, manifesta in general tendinta de a merge pe varfuri. In mod normal, aceasta tendinta dispare dupa varsta  de doi ani, desi in unele cazuri persista. In aceste cazuri, insa, copilul ar trebui sa fie consultat de un medic. Daca  micutul continua  sa mearga pe varfuri cu ambele picioare, sau numai cu un picior ar putea fi un semn al unei posibile paralizii, sau al unei alte afectiuni a sistemului nervos. In cazul in care copilul este normal din acest punct de vedere, se va recomanda punerea in ghips a piciorului pentru o perioada de 6 saptamani, care sa ajute la repunerea in functiune a  muschiului gambei.

Intre 8 si 15 luni, copii pot dezvolta o afectiune ce este perfect normala pentru aceasta varsta: pot avea degetele de la picioare orientate spre interior! Apare  de obicei atunci cand micutii incep sa stea in picioare. Tratamentul nu este necesar, fiind o afectiune ce se corecteaza de la sine, in timp.

Genu valgus
este o afectiune ortopedica ce apare inainte de varsta de doi ani. Se manifesta prin incovoierea spre interior a picioarelor in zona genunchilor. Este  o afectiune care se poate mosteni. Daca apare la un singur picior sau dupa varsta de 2 ani poate indica prezenta unei afectiuni mai grave cum ar fi rahitismul sau boala Blount.

Rahitismul
este o boala care afecteaza dezvoltarea normala a oaselor. Se manifesta printr-o carenta grava a vitaminei D sau a calciului in organism. In cazul in care nu are o cauza genetica, rahitismul se trateaza prin imbogatirea dietei copilului cu vitamina D si calciu.

Sindromul Blount afecteaza tibia  si se manifesta printr-o crestere  anormala a capului tibiei care formeaza genunchiul.

Se corecteaza printr-o interventie  chirurgicala, cand copilul are varsta cuprinsa intre 3 si 4 ani.

Scolioza

Coloana vertebrala a oricarei persoane se curbeaza. Aceasta curbare este necesara miscarii, insa la 3 persoane din 100 apare o afectiune care se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in directia gresita. Cauza acestei boli ramane necunoscuta, insa se stie ca este o afectiune ereditara, asa ca aparitia la copii poate insemna ca unul dintre membrii familiei o are. Fetele sunt mult mai predispuse decat baietii.

Este o afectiune ce nu  nu poate fi detectata decat dupa varsta de 14 ani. Majoritatea cazurilor nu necesita tratament, insa daca acesta este necesar, copilul va duce o viata normala dupa interventie.

Scolioza se manifesta dupa cum am spus printr-o curbare anormala a coloanei, ce are forma literei "S", devine vizibila in timp si poate cauza  disconfort. In cazurile foarte grave poate cauza probleme la inima.

Tratamentul nu este intotdeauna necesar, fiind de-ajuns ca persoana afectata sa poarte un brau. Nu este o afectiune usor detectabila, dar in cazul in care medicul considera necesar va va cere sa mergeti la un ortoped, un medic specializat care sa va indice tratamentul cel mai potrivit.

Specialistul va masura gradul de curbare al coloanei. Daca se inscrie intre 10 si 15 grade, de obicei nu va va recomanda tratament, ci doar vizite regulate la medic. Daca se inscrie intre 20 si 40 de grade, ortoped va va recomanda folosirea unui brau.

Interventia chirurgicala va fi recomandata daca unghiul de curbare  are intre 40 si 50 de grade. Prin purtarea unui brau, gradul de curbura  nu va creste in timp cu mai mult de 5-10 grade.

Aceste brauri sunt fabricate din materiale usoare si trebuie purtate intre 18 si 20 ore pe zi. Chiar si cu purtarea acestui brau, 10% dintre copiii afectati au nevoie de interventie chirurgicala, care presupune prelevarea unui segment de os din pelvisul pacientului, pe care apoi il insereaza intre vertebre.

Acest segment va functiona drept suport, indreptand coloana. Este o operatie ce dureaza aproximativ 3-4 ore. La 6 luni dupa operatie, copilul isi poate relua aproape in totalitate activitatile. Dupa un an, sudarea segmetului de os este completa, iar la acest interval de timp poate fi reluata chiar si practicarea unui sport.

Cu tratamentul potrivit - fie ca presupune un brau sau interventie chirurgicala - aproape orice copil poate avea o viata normala.

Taguri Afectiuni copii

Articole recomandate

Citeste si despre