Crupul (anghina difterica) la bebelusi

/ / Modificat: 2009-11-18
Crupul (anghina difterica) la bebelusi





 

Crupul este o forma de anghina difterica localizate pe laringe si se caracterizeaza prin respiratie zgomotoasa si tuse ragusita, uneori cu formarea unor membrane false pe amigdale.

La bebelusi este cauzat de obicei de un virus care ingusteaza traheea, iar tusea se agraveaza pe timpul noptii. Tusea cauzata de crup nu este deloc de neglijat, insa de cele mai multe ori afectiunea nu este foarte serioasa si poate fi tratata acasa.

Tratat tardiv, duce la deces in 40-60% din cazuri. Se recomanda imunizarea bebelusilor, deoarece astfel scad sansele incidentei crupului.

 Manifestarea crupului la bebelusi

Anghina difterica determina uneori membrane false pe amigdale, care se prezinta compacte, alb-cenusii, uneori galbui, dure, greu detasabile (la detasarea lor fortata lasa mucoasa sangernda si dupa 2-3 ore reapar daca nu s-a administrat ser antidifteric), nu se strivesc la presiune intre doua lame de sticla, se scufunda in apa.

Crupul se manifesta prin:

febra;

• voce ragusita, afonie;

• tuse seaca, aspra, apoi afonica;

• respiratie zgomotoasa, suieratoare;

• tiraj al partilor moi ale cutiei toracice;

• agitatie, apoi somnolenta;

• cianoza, acrocianoza;

• asfixie.

Adesea simptomele crupului apar la cateva zile dupa debutul unei infectii de cai respiratorii superioare (ICRS), ca de exemplu o raceala. Cele mai multe cazuri sunt determinate de virusul uman parainfluenzae tip I si II.

Cu toate acestea si alte virusuri, cum ar fi virusurile influenzae tip A si B, virusul respirator sincitial (VRS) si virusul rujeolic (care cauzeaza pojarul), de asemenea pot reprezenta o cauza a crupului. O data cu cresterea copilului si cu maturarea structurilor ce alcatuiesc tractul respirator, acesta devine mai putin susceptibil la dezvoltarea crupului.

 Parerile specialistilor

Crupul nu este o boala, ci un simptom in care caile respiratorii superioare ale copilului se acopera de un fel de membrane albe sau galbui. Aceste membrane reprezinta produsul luptei dintre microbi si mecanisme de aparare.

Crupul initial era intalnit in difterie, dar azi este foarte rar pentru ca difteria a ajuns o mare raritate. Si alti microbi, nu numai cel al difteriei, pot da crup, insa intr-un grad mai atenuat. Trebuie facut un diagnostic al cauzei crupului (adica stabilit despre ce fel de microb e vorba), eventual un tratament antibiotic daca este cazul.

Mai trebuie sa stiti ca, atunci cand copilul da semne de suferinta si nu numai ca respira prost, dar sunt semne de asfixie (se zbat aripioarele nasului, se vad coastele ca si cand pieptul se lupta sa traga aer, tenta fetei devine albastruie, se aude respiratia ca un suierat) sa interveniti imediat curatand gatul copilului cu degetele imbracate intr-o compresa de tifon, printr-una sau mai multe miscari rapide.

Din cand in cand inspectati faringele copilului cu ajutorul unei lingurite si al cuiva care tine copilul, asa cum ati vazut ca face doctorul. Doar inspectati si atat: nu este bine sa faceti "rupere preventiva" a membranelor, acesta fiind numai o manevra de urgenta pe care e bine sa o cunoasca orice mamica. Dormi impreuna cu bebelusul pana cand dispare febra.

dr. Mihnea Dragomir

Medicina Generala – adulti si copii

Este foarte important ca atat copilul cat si parintele sa fie calmi in timpul unui atac de crup, chiar daca aceasta situatie le poate produce spaima. In cazul in care copilul este suparat, plange si este anxios (speriat) atunci inflamatia si ingustarea cailor aeriene se poate inrautati. De obicei, simptomele par mai grave decat sunt in realitate.

Actionand in acest mod in cazul unui episod de crup, prin umidifierea aerului din incapere si prin calmarea copilului si inducerea unei stari de confort acestuia, simptomele pot fi tinute sub control. Daca tusea si dificultatile in respiratie nu se imbunatatesc in aproximativ 30 de minute in ciuda acestor masuri, copilul trebuie sa fie consultat de medicul specialist la camera de garda.

Pentru ca de cele mai multe ori atacurile de crup la copil apar in timpul noptii, uneori este necesar ca parintii sa se prezinte la camera de garda cu acesta.

In cazul in care copilul are afectare respiratorie severa, trebuie sa fie solicitata ambulanta de urgenta sau alte servicii medicale de urgenta.

Sursa SfatulMedicului.ro.

 Ce spun mamicile despre crupul la bebelusi

Mamicile sunt de parere ca medicul le-a indrumat intotdeauna spre tratamentul corect si ca urmandu-l au aparut in timp si rezultatele asteptate. Atacurile de crup le-au speriat in mare parte, insa au recurs la baia de aburi cu efect calmant.


Articole recomandate

Citeste si despre