Eczemele la bebelusi

/ / Modificat: 2011-11-06
Eczemele la bebelusi

Eczemele la bebelusi reprezinta un pericol, deoarece se manifesta ca zone rosii pe suprafata pielii, cu mici vezicule in relief care contin lichid si sunt foarte pruriginoase. Avand in vedere gradul marit de sensibilitate a pielii unui bebelus, disconfortul unei astfel de afectiuni cutanate alergice este superior mai mare fata de cazul adultilor.

Eczema este o afectiune a pielii, pe care multi doctori o mai numesc si dermatita, si se manifesta prin eziuni polimorfe succesive de tip eritem, papula, vezicula, scuama, asociate cu simptomatologie de tip prurit.

Sunt cunoscute mai multe tipuri de eczema, in functie de cauza aparitiei. Toate insa, au acelasi lucru in comun: au ca rezultat o piele uscata, asociata de mancarime si crapare, care sangereaza in urma scarpinarii.

Zonele cel mai des afectate sunt mainile, fata, coatele si genunchii.


 Tipuri de eczeme la bebelusi

Dupa factorul care le provoaca, se disting trei tipuri principale de eczema, care pot sa fie acute sau cronice:

• Eczema alergica de contact sau dermita de contact – apare la contactul repetat cu o substanta alergica (nichel, cauciuc, detergenti, unele substante medicamentoase etc.), iar reactia alergica se poate raspandi si in alte zone neafectate.

• Eczema atopica (eczema constitutionala) sau dermatita atopica - afecteaza subiectii atinsi de atopie, adica predispusi ereditar la alergii, foarte frecventa la sugar. Simptomele si puseele sunt declansate, in principal, de catre pneumalergene (praf de casa, animale microscopice ca acarienii, polenuri) sau de catre alte alergene prezente in unele alimente: lapte, oua, soia etc.

• Eczema prin sensibilizare interna este cauzata de prezenta unui focar infectios care declanseaza un fel de alergie cu manifestari la nivelul pielii.

Se poate intampla ca o afectiune cutanata (psoriazis) sa aiba leziuni asemanatoare celor provocate de eczema, iar aceasta complicatie este datorata cel mai des aplicarii de medicamente alergizante.

Eczemele pot produce un mare disconfort copiilor mici si bebelusilor pentru ca acestia nu rezista tentatiei de a se scarpina, ceea ce poate duce la infectii.


 Cum se manifesta eczemele?

In functie de faptul ca sunt acute sau cronice, eczemele se pot manifesta foarte diferit:

• Eczema acuta se manifesta prin aparitia de placi de un rosu aprins prost delimitate, pruriginoase, apoi apar vezicule (basici minuscule) care in continuare se rup, provocand o scurgere, iar la sfarsit se formeaza cruste mai mult sau mai putin groase, care cad dupa una-doua saptamani si lasa cicatrice de culoare roz.

• Eczemele cronice in forme uscate, care presupun placarde rosii si cu cruste, nedelimitate concret, cu o descuamare cand fina, cand in lambouri mari.

• Eczemele cronice in forme lichenifiate, care se caracterizeaza prin plaje de piele groasa si de culoare violet-purpuriu, parcurse de santuri.

• Eczemele cronice in forme dishidrozice, ce inseamna aparitia de vezicule pe fetele laterale ale degetelor, iar acestea pot sa se rupa si sa formeze cruste sau fisuri, in particular pe palme si pe suprafetele plantare.


Prevenirea si factorii declansatori

Praful poate declansa aparitia unor eczeme. Se recomanda folosirea unui material umed atunci cand se sterge praful pentru a impiedica ridicarea lui in incapere, eliminarea carpetelor si a covoarelor si spalarea frecventa si la temperaturi ridicate a asternuturilor.

Alaptarea la san pentru o perioada mai lunga de 4 luni ajuta la protejarea impotriva eczemelor si a altor boli alergice.

Hainele de bumbac pot ajuta, pe cand lana sau materialele sintetice agraveaza situatia. Supraincalzirea este un factor negativ in evolutia afectiunii asa ca foloste asternuturi si haine usoare si aerisite pentru a putea controla mai usor temperatura copilului.

Ai grija sa ii tai regulat unghiile micutului pentru a preveni iritarea pielii in urma scarpinatului. Noaptea ii poti pune manusi din bumbac.


 Parerile specialistilor

Unii doctori recomanda folosirea periodica a unei creme bazate pe steroizi. Este importanta folosirea cumpatata a acestor produse, excesul putand cauza aparitia unor efecte secundare, in special la copiii foarte mici. Este recomandata consultarea medicului inainte de folosirea steroizilor pentru tratamentul eczemei.

Eczema poate fi insotita de infectii ale pielii (deseori cauzate de scarpinatul excesiv ce produce rani), in acest caz fiind recomandata folosirea antibioticelor sub forma de crema.

Antihistaminicele orale sunt folosite in unele cazuri pentru a calma mancarimea. Acestea cauzeaza, de obicei, somnolenta, motiv pentru care este recomandata administrarea lor inainte de culcare. Este necesara consultarea medicului inaintea administrarii acestor medicamente.

In functie de tipul eczemei:

• Doar suprimarea contactului cu alergenul vindeca eczemele de contact, dar acesta este dificil de realizat in practica.

• In caz de eczema atopica, suprimarea pneumalergenelor (acarienii) este uneori posibila, ca si cea a alergenelor alimentare. O desensibilizare (injectii repetate cu alergene in doze foarte mici) poate fi intreprinsa in unele cazuri de eczema atopica.

• In caz de eczema prin sensibilizare interna, antibioticele vindeca definitiv atat infectia, cat si eczema.

• Ingrijirea psihologica, schimbarea climatului ca si curele termale constituie tot atatea ajutoare de avut in vedere in tratamentul eczemei, mai ales cand ea este cronica.

Tratamentele locale implica antiseptice (mai ales in eczema acuta) si dermocorticosteroizii (mai ales in eczema cronica), iar tratamentul general consta in administrarea orala de antihistaminice cu scopul de a calma mancarimile.

Prevenirea eczemei atopice consta in evitarea la copiii, dar mai ales in caz de precedente familiale, a contactelor precoce si repetate cu alergenele potentiale Acesta constituie unul din motivele pentru care se recomanda actualmente diversificarea progresiva a alimentatiei sugarului.

Pentru prevenire, medicii sfatuiesc inlaturarea unui eventual animal de companie sau macar mentinerea acestuia la distanta de copil.

Sursa SfatulMedicului.ro.


 Ce spun mamicile despre eczema la bebelusi

Mamicile povestesc despre multe unguente si medicamente prescrise de medic care nu au avut efect, ci doar o crema speciala pentru eczema cu aloe, musetel, galbenele si vitamina E, despre care ele spun ca e destul de buna.

Despre crema cu cortizon, mamicile spun ca este foarte puternica pentru pielea bebelusilor si ca medicul a recomandat folosirea acesteia doar daca alte creme nu functioneaza sau eczema se agraveaza foarte tare incat sa supureze.

O mamica s-a declarat multumita de Triamcinolon S, alta mamica de Advantan milk si sapun cu glicerina, iar alta mamica a vazut efecte pozitive la Elocom si Atoderm, insa cazurile au fost diferite si este recomandata consultarea medicului inainte de administrarea oricarui produs medicamentos.

Crema de musetel pare ca este singurul tratament care a functionat in toate cazurile, calmand pielea si mancarimile.

Aditional, o mamica sfatuieste din experienta sa limitezi folosirea umidificatorului, deoarece nu este benefic pentru copiii cu probleme de piele.

Articole recomandate

Citeste si despre