Astmul este o afectiune cronica inflamatorie a cailor respiratorii care, pana nu demult, parea sa nu se "impace" tocmai bine cu sportul si miscarea fizica la copii. Activitatea fizica era "acuzata" ca ar agrava simptomele astmului si ar pune probleme serioase de respiratie celui mic. Astazi, specialistii contrazic aceasta teorie si sunt de parere ca activitatea fizica reprezinta un tratament alternativ care ajuta copilul cu astm sa se mentina in forma si sa-si imbunatateasca starea de sanatate.
Sportul - tratament alternativ pentru astmatici
Potrivit medicilor, sportul poate deveni o metoda alternativa eficienta pentru tratarea astmului la copii. Exista copii bolnavi de astm care nu pot face miscare fizica la acelasi nivel cu un copil sanatos si nici nu se pot inscrie la orice fel de sport.
Exista insa foarte multi prichindei care pot concura de la egal la egal cu copii foarte sanatosi, in diverse competitii sportive. Insa daca cel mic iubeste sportul si are suficienta vointa, iar astmul este tinut sub control, poate face orice fel de miscare fizica doreste, indiferent de gradul de rezistenta fizica pe care-l solicita.
Cu pregatire corespunzatoare si tratamente adecvate, astmul nu pune probleme in calea performantelor sportive ale copilului. Sa nu uitam ca exista o multime de sportivi si atleti astmatici care au castigat competitii importante ale lumii!
Exista sporturi mai potrivite pentru copilul bolnav de astm si unele care nu sunt complet interzise, dar care il vor solicita foarte mult din punct de vedere fizic. Acestea necesita masuri de precautie speciale si supraveghere atenta din partea unui antrenor.
Inotul, ciclismul si plimbarile in aer liber sunt activitati fizice recomandate copilului bolnav de astm, deoarece nu necesita efort foarte mare si este foarte putin probabil sa declanseze crize astmatice. In schimb, sporturile de rezistenta, precum jogging-ul pe distante lungi, hocheiul, baschetul, handbalul, fotbalul solicita foarte mult capacitatea fizica a copilului si consuma multa energie, putand declansa, ocazional, crize de astm.
Copilul astmatic si sportul. De ce reguli trebuie sa tina cont?
Orice copil astmatic poate face miscare fizica. Daca are vointa si este perseverent, cel mic poate sa faca chiar si sport de performanta. Insa trebuie sa fie intotdeauna pregatit si sa tina cont de anumite reguli pentru a putea practica sportul cand sufera de astm.
Pentru ca astmul sa nu intervina in calea performantelor sportive ale copilului, este important ca tratamentul sa fie tinut cu strictete. Nerespectarea recomandarilor terapeutice ale medicului poate determina inrautatirea astmului si aparitia crizelor severe. De fiecare data cand se pregateste de antrenamente, copilul trebuie sa aiba cu el medicamentele pentru astm, in cazul in care are nevoie rapida de ele (in special spray-ul inhalator-bronhodilatator).
In plus, in cazul sporturilor practicate in aer liber, este important sa se tina cont de factorii declansatori ai crizelor de astm si sa se ia masurile necesare de prevenire:
- renunta sa scoti copilul afara, la sport, in sezoanele cand este polen foarte mult;
- pune-i o esarfa sau o masca atunci cand face sport in aer liber pe timp de iarna;
- incurajeaza copilul sa respire pe nas in timpul exercitiilor in aer liber, mai ales in sezonul rece;
- asigura-te ca nu rateaza niciun antrenament de incalzire.
Pentru evitarea complicatiilor si riscului ca astmul sa provoace afectiuni grave ale plamanilor, este important ca cel mic sa fie precaut cand face sport, sa nu abuzeze sau sa sara peste administrarea medicamentelor pentru astm.
Monitorizeaza-l cu atentie, dar inainte de orice, explica-i cat este de important sa urmeze tratamentul si sa respecte indicatiile medicului, pentru viitoarele lui performante in sport.
Copilul tau sufera de astm? L-ai inscris la vreun sport? Il incurajezi sa faca miscare sau ti-e frica sa nu ii afecteze starea? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!