Hidrocefalia la copii reprezinta acumularea de lichid cefalorahidian in creier, care poate determina aparitia unora dintre cele mai grave si periculoase tulburari neurologice - afectiuni ale creierului, pierderea abilitatilor mentale si fizice etc. In cazuri severe sau nediagnosticate la timp, se poate muri din cauza acestei afectiuni. Iata care sunt principalele cauze ale hidrocefaliei, cum recunosti simptomele la copil si ce masuri trebuie sa iei!
Asa numita "apa in creier", hidrocefalia este una dintre cele mai intalnite probleme in practica neurochirurgiei pediatrice.
Termenul de "apa in creier" (in greceste hydros=apa, kephalos=cap) este de fapt o denumire incorecta din punct de vedere medical, in realitate hidrocefalia fiind o acumulare de lichid cefalorahidian in interiorul creierului.
Cauzele hidrocefaliei la copii
Chiar daca specialistii au identificat posibile cauze sau factori de risc care duc la aparitia acestei probleme, o parte a acestora ramane inca necunoscuta. Acumularea de lichid cefalorahidian in creier apare atunci cand exista un blocaj la nivelul ventriculilor cerebrali (niste cavitati situate la nivelul creierului). In acest caz, lichidul cerebrospinal se acumuleaza in aceste cavitati si determina aparitia hidrocefaliei.
Afectiunea mai poate aparea si atunci cand plexul coroid (zona din creier care produce lichidul cerebrospinal) este suprasolicitat sau daca lichidul nu reuseste sa fie absorbit in sange in mod corespunzator. Daca hidrocefalia apare la nastere, ea poate fi cauzata de defectele de tub neural - spina bifida (a carei principala cauza este dezvoltarea anormala a maduvei spinarii) sau de alte malformatii congenitale. Hidrocefalia dobandita este cauzata cel mai adesea de hemoragii cerebrale care apar in urma traumatismelor la cap (caderi, lovituri).
Simptome ale hidrocefaliei
Simptomele hidrocefaliei variaza in functie de varsta copilului. Nou-nascutii si bebelusii cu varsta sub 1 an vor prezenta o forma anormala a capului, caracterizata printr-o crestere substantiala a circumferintei craniului. Acest simptom apare din cauza faptului ca oasele craniene sunt sensibile si insuficient dezvoltate, dar si pentru ca nu s-a inchis fontanela.
La copiii mai mari, nu se mai poate pune problema cresterii circumferintei craniului, insa exista alte simptome care dau de gol aparitia hidrocefaliei. Presiunea exercitata de acumularea lichidului cefalorahidian asupra creierului determina aparitia simptomelor precum:
- dureri de cap;
- senzatie de greata;
- varsaturi;
- somnolenta;
- echilibrul instabil si pierderea abilitatilor motorii;
- vederea dubla;
- clipirile neobisnuit de frecvente;
- convulsiile.
Tratament al hidrocefaliei la copii
Tratamentul imediat al hidrocefaliei vizeaza reducerea presiunii intracraniene prin scaderea cantitatii de lichid cefalorahidian din creier. Hidrocefalia nu se poate trata decat prin interventie chirurgicala, care are rolul de a reduce presiunea intracraniana si de a restabili circulatia normala a lichidului cerebrospinal prin creier.
Medicii vor alege ce procedura chirurgicala aplica in functie de cauza care a stat la baza aparitiei acestei complicatii. In cazul in care hidrocefalia este cauzata de o tumoare, atunci medicii vor incerca, in masura in care este posibil, sa o indeparteze prin interventie chirurgicala. In functie de starea copilului si de severitatea afectiunii, medicii vor incerca sa reduca presiunea intracraniana si cantitatea de lichid acumulata si printr-un by-pass al fluidului.
Sunturile sunt o alta metoda terapeutica la care apeleaza medicii si prin care se poate reorienta fluidul dinspre ventricule spre cavitatea abdominala, toracica sau miocardica, astfel incat sa se restabileasca circulatia normala a lichidului cefalorahidian.
In situatia in care hidrocefalia este descoperita si diagnosticata la timp, copilul primeste tratamentul corect si poate duce o viata normala. Este important sa urmaresti cu atentie simptomele acestei afectiuni la copil si sa actionezi rapid, ducandu-l la medic. Nu ignora niciun fel de durere severa de cap a copilului sau vreo forma anormala a circumferintei craniene la bebelus si mergi imediat la medic, pentru a te asigura ca nu este vorba de aceasta tulburare.