Infectii frecvente in copilarie

/ / Modificat: 2012-04-09
Infectii frecvente in copilarie

Cele mai frecvente infectii in copilarie reprezinta o sursa importanta de stres pentru parinti, mai ales atunci cand nu sunt suficient informati despre predispozitia copiilor la imbolnavire. In realitate, cei mici sunt expusi diverselor afectiuni specifice varstelor fragede din pricina imunitatii lor scazute in fata germenilor si bacteriilor din mediul inconjurator. Majoritatea prescolarilor sufera 8-10 raceli de-a lungul anului, insa infectiile sunt in general usoare si putin persistente.

Foto: life123.com

Oricat de mult ai incerca sa iti feresti copilul de agentii patogeni din jur, sansele ca acesta sa nu contacteze niciun germen in copilarie sunt nule. Banalele infectii ale copiilor sunt, de fapt, benefice pentru rezistenta organismului, intrucat ele contribuie la specializarea sistemului imunitar in combaterea celor mai multe tipuri de bacterii.

Raspandirea infectiilor in copilarie

Majoritatea tipurilor de infectii in copilarile au o raspandire rapida prin intermediul mainilor, deoarece prichindeii isi ating in mod frecvent nasucul, ochii si gurita, transportand parazitii din mediu spre caile usoare de acces in organism. Asadar, imbolnavirile pot avea loc prin:

  • Contact direct cu persoana infectata, care poarta germenii in zona chipului, pe piele sau in excremente. Transmiterea directa a microbilor se poate face prin sarut si atingeri.
  • Contact indirect cu persoana infectata, care imprastie germenii pe obiectele manevrate apoi de copil.

Adultul poate sa fie un mijloc de transmitere in lant a microbilor care cauzeaza infectii, atunci cand schimba un scutec sau ajuta un copil sa foloseasca toaleta si nu isi spala foarte bine mainile dupa aceasta operatiune.

Stranutul si curentii de aer sunt alte mijloace prin care agentii patogeni pot ajunge la copil, in special daca discutam despre infectii precum varicela sau pojarul.

Tipuri frecvente de infectii in copilarie

Tipurile de infectii frecvente in copilarie pot parea coplesitoare odata analizate intr-o lista, insa acestea sunt in general mai usor de tratat la varste fragede, decat la varsta adulta.

  • Infectii urinare: infectii ale vezicii urinare (cistite) sau ale rinichilor (pielonefrite);

Alte infectii comune in perioada copilariei sunt conjunctivita (mancarimi si dureri in zona ochisorilor, inrosirea albului ochilor) si infectiile gastrointestinale (diaree, voma, febra, crampe stomacale, sange/mucus in scaun).

Tratamentul infectiilor in copilarie

Pentru fiecare tip de infectie comuna in copilarie se aplica un tratament specific. O raceala usoara precum viroza respiratorie va avea nevoie de o administrare suplimentara de lichide si medicamente usoare antiinflamatorii, cu ibuprofen sau acetaminofen.

Inainte sa decizi administrarea unui tratament, consultul medicului pediatru este obligatoriu. Apeleaza la interventia specialistului daca micutul tau prezinta urmatoarele simptome:

  • are febra si este mai mic de 6 luni;
  • febra persista peste 72 de ore;
  • somnolenta excesiva;
  • respiratie accelerata si dificila;
  • tuse care rezista mai mult de o saptamana;
  • deshidratare (gurita uscata, mai putin de 4 scutece udate in 24 de ore);
  • dureri ale urechilor.

Taguri Boli copilarie Boli copii

Articole recomandate

Citeste si despre