Fungiile sunt ciuperci care se regasesc in organismul fiecarui om. Desi ele sunt inofensive in general, exista uneori situatii in care ele dau nastere infectiilor fungice. Ele sunt frecvente in randul copiilor si nu pun probleme de sanatate grave, insa sunt destul de neplacute. Afla care sunt factorii care influenteaza aparitia lor, cum se trateaza si cum le previi!
Ce este o infectie fungica?
Fungii se regasesc in mai multe parti ale organismului nostru. Atunci cand tesuturile corpului sunt invadate de unul sau mai multe specii de fungi, iar organismul imunitar este slabit, apar infectiile fungice.
Ele iau nastere prin expunerea copilului la o sursa infectioasa de genul sporilor de pe suprafete, sol, aer etc. Exista unele infectii fungice contagioase care se transmit de la un copil la altul prin simplul contact fizic sau prin folosirea de diverse produse si obiecte la comun.
Cum se manifesta infectiile fungice?
Aceste infectii se manifesta in general la nivelul pielii, insa ele mai pot cauza:
-
infectii ale tesuturilor pulmonare;
-
septicemie;
-
boli sistemice.
Simptomele variaza in functie de tipul de infectie fungica care apare la copii. Printre acestea se pot regasi:
-
piele rosiatica iritata, uscata, crapata intre degetele de la picioare (piciorul atletului);
-
umflaturi mici, rosii, solzoase, pline de puroi pe talpa si laturile picioarelor (piciorul atletului);
-
pecinginele (de la nivelul capului) se manifesta prin cosulete mici sau mici portiuni solzoase care arata ca matreata; basicutele se maresc pe masura ce boala evolueaza, iar parul din zona respectiva devine fragil si se rupe; pot aparea mici portiuni de chelie, dar nu sunt permanente, parul incepe sa creasca iar cand infectia dispare; pecinginele pot aparea si pe picioare, brate sau piept unde poti constata pete mici, rosii care cresc in inele mari;
-
in candidoze se constata inrosirea pielii din jurul zonei afectatate si aparitia mancarimii; pielea se poate umfla.
De ce fac copiii infectii fungice?
Foarte multi copii fac aceasta boala. Unele dintre infectiile cu fungi sunt contagioase, iar copiii sunt primii susceptibili in a le contracta. Ei stau si impart lucruri in in comun in grupuri mari de copii sau in alte colectivitati, iar gradul de transmisie este foarte mare.
Contactul apropiat cu o astfel de persoana sau simpla folosire la comun a unui pieptan pot fi suficiente pentru ca un copil sa se contamineze. Fungilor le plac locurile calde, umede si intunecate, de aceea dusurile publice, piscinele, dulapurile sau chiar pantofii si sosetele pot reprezenta surse de infectie.
Ele pot aparea la copii si in urma administrarii antibioticelor. In general, copiilor li se administreaza astfel de medicamente pentru a distruge bacterii nocive care afecteaza organismul. Se intampla insa ca acestea sa distruga si unele dintre acele bacterii benefice care se regasesc in mod natural in organism. Cand acestea sunt distruse, ciupercile profita de ocazie pentru a se inmulti si pentru a da nastere infectiilor fungice.
Uneori o astfel de ciuperca afecteaza copiii care au o boala a sistemului imunitar. In aceste cazuri imunitatea este compromisa si permite instalarea infectiilor.
Tipuri de infectii fungice
-
Superficiale - sunt tipuri de infectii fungice ale parului, pielii si unghiilor.
-
Dermatofite – piciorul atletului, infectii ale pliului inghinal si ale unghiilor; sunt genul de infectii contagioase. Aceste tipuri se mai numesc si impetigo sau tinea.
-
Sistemice - infectii ale sangelui si plamanilor sau ale tesuturilor; sunt foarte periculoase pentru ca apar pe fondul unui sistem imunitar compromis si pot cauza complicatii grave.
-
Candidozele – infectii cu levuri de la nivelul cavitatii bucale si se intalneste adesea la bebelusi.
Cum se trateaza infectiile fungice?
Aceste infectii nu se trateaza cu antibiotice. Dupa ce medicul pune diagnosticul de infectie fungica la copil, tratamentul nu este foarte complicat. Ele se vindeca destul de usor. In cele mai multe cazuri, se manifesta la suprafata pielii, iar medicii recomanda creme si unguente locale (tratamente antifungice topice), sampoane speciale si uneori medicamente (antimicotice). Medicamentele sunt recomandate doar de medic in functie de tipul de infectie.
In cazuri foarte rare se apeleaza la interventie chirurgicala pentru indepartarea maselor fungice.
Cum se previn infectiile fungice?
-
spalarea picioarelor copilului zilnic;
-
uscarea picioarelor (labelor piciorului) dupa spalare, in special intre degete;
-
purtarea de sandale sau papuci atunci cand copilul face dus sau baie in locuri publice;
-
purtarea de sosete curate; daca acestea se umezesc trebuie schimbate rapid;
-
daca micutul tau transpira des la nivelul talpilor, atunci folositi produse speciale pentru reduecera transpiratiei;
-
purtarea de lenjerie intima curata, din bumbac si pantaloni larguti;
-
mentinerea zonei inghinale curate si uscate etc.
Sursa foto: freepik