Iritatia de scutec este cea mai frecventa forma de inflamatie a pielii sugarului. Se prezinta ca o zona iritata, rosie la nivelul pielii acoperite de scutec (funduletul) a sugarului (eritem fesier). Pielea lui s-ar putea de asemenea sa fie putin inflamata si calda cand o atingi.
Iritatia de la scutec poate fi foarte usoara – cateva pete rosii care inteapa la atingere pe o suprafata mica sau destul de extinsa, cu umflaturi rosii intinse care se intind pe burtica si coapsele bebelusului tau.
Majoritatea sugarilor dezvolta la un moment dat acest tip de dermatita. Cel mai frecvent apare la introducerea de alimente solide in alimentatia sugarului, atunci cand mama care alapteaza mananca anumite alimente sau cand copilului i se administreaza antibiotice.
Alti factori care pot duce la aparitia dermatitei de scutec sunt mentinerea umeda a pielii sub scutec, schimbarea rara a scutecului, diareea si folosirea unor chiloti din plastic peste scutec. Dermatita de scutec poate determina ingrijorarea parintilor si il poate deranja pe sugar dar de obicei dispare in cateva zile cu tratament simplu, la domiciliu.
Clasificarea iritatiilor produse de scutece
Exista mai multe tipuri de iritatii provocate de scutece, acestea diferind in functie de agentul etiologic. Amoniacul continut in urina si fecale irita pielea sensibila a copilului. Sugarii care nu mai sunt alaptati la san si care sunt sunt mai expusi la iritatii deoarece bacteriile se dezvolta in special in mediul alcalin, cum este cel rezultat in urma alimentatiei cu lapte praf.
De asemenea bacteriile din fecale pot determina iritatii si eczeme daca nu sunt indepartate rapid. O iritatie simpla dispare de obicei in cateva zile si poate recidiva (reaparea) dupa un interval de 2-3 saptamani, daca igiena nu este respectata. Daca problema persista si daca apar eczeme, dermatite, infectii la acest nivel este necesar consultul medical de specialitate.
Cel mai frecvent, iritatiile simple la scutece apar datorita umezelii si caldurii secundare utilizarii acestora. Pana acum cativa ani se foloseau scutecele din panza care trebuiau fierte (sterilizate) dupa fiecare utilizare. Acestea pastreaza umezeala si predispun la aparitia iritatiilor locale.
Noile scutece de unica folosinta sunt mai eficiente deoarece sunt realizate dintr-un material special care lasa aerul sa treaca si au in interior un strat absorbant care elimina umezeala. Iritatiile provocate de scutece sunt usor de recunoscut. Zonele genitale si perianale sunt eritematoase (rosii), discret edematiate si calde. Pielea de la acest nivel devine extrem de sensibila si se poate exfolia.
Dermatita de scutec este caracterizata de urmatoarele semne si simptome:
• simptome dermatologice: piele rosie, moale si sensibila in zona scutecului: fese si regiunea genitala;
• modificari ale dispozitiei sugarului: sugarul poate avea o dispozitie mai proasta, mai ales in timpul schimbarii scutecului. Un sugar cu dermatita de scutec scanceste sau plange cand zona afectata este spalata sau atinsa.
Dermatita de scutec poate apare cu intermitenta atata timp cat copilul poarta scutece, dar este mai frecventa in primele 15 luni de viata, mai ales intre lunile 8 si 10 de viata.
Cauzele dermatitei de scutec
Cauzele dermatitei de scutec pot fi:
• Iritatia datorata scaunului si urinei: expunerea prelungita la urina si fecale poate irita pielea sensibila a copilului. Sugarul poate fi mai predispus la iritatii cu cat prezinta un tranzit intestinal mai accelerat (scaune mai frecvente), deoarece fecalele sunt mai iritante decat urina.
• Introducerea unor alimente noi: cand sugarii incep sa manance mancare solida, in general intre 4 si 12 luni, continutul scaunului lor se schimba, crescand probabilitatea aparitiei dermatitei de scutec. Modificari in dieta copilului pot de asemeni sa creasca frecventa scaunelor, care poate duce la dermatita de scutec. Daca sugarul este alaptat, acesta poate face dermatita de scutec ca reactie la anumite alimente ingerate de mama, cum ar fi alimente pe baza de tomate.
• Iritatia cauzata de un produs nou: servetelele umede, o noua marca de scutece sau un detergent, inalbitor sau balsam de rufe folosite pentru spalarea scutecelor de panza pot determina aparitia iritatiei. Alte substante care pot determina probleme includ ingrediente ce se gasesc in lotiunile pentru sugari, pudra sau uleiuri.
• Infectii bacteriene sau fungice: o iritatie simpla se poate intinde la zonele din jur. Zona acoperita de scutec - fese si organe genitale - este in mod special vulnerabila pentru ca este calda si umeda, constituind un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor si fungilor. Aceste dermatite in general debuteaza in pliurile pielii si au aspectul unor mici puncte rosii raspandite in aceste pliuri.
• Pielea sensibila: sugarii cu afectiuni dermatologice cum ar fi eczema sau dermatita atopica au un risc mai mare de a face dermatita de scutec. Totusi, dermatita atopica si eczema apar primar in alte zone decat zona scutecului.
• Leziunile de grataj (determinate de frecarea pielii): fixarea prea stransa a scutecului sau a altor haine care se freaca de piele pot determina aparitia unor eruptii.
• Folosirea antibioticelor: antibioticele omoara bacteriile - bune sau rele. Fara prezenta bacteriilor "bune" exista riscul aparitiei infectiilor fungice. Acest lucru se poate intampla cand sugarului i se administreaza antibiotice sau cand mama care alapteaza urmeaza un tratament antibiotic.
Consult de specialitate
Dermatita de scutec se trateaza de obicei cu usurinta si ameliorarile apar la cateva zile de la inceperea tratamentului la domiciliu. Daca starea pielii sugarului nu se imbunatateste in cateva zile de la inceperea tratamentului cu unguente, eliberate la farmacie fara prescriptie medicala, si schimbarea mai frecventa a scutecului, se recomanda consultarea medicului.
Uneori, dermatita de scutec se poate complica cu o infectie secundara al carei tratament va fi prescris de medic. Se recomanda prezentarea la medic cu sugarul daca simptomatologia se agraveaza sau apar unul din urmatoarele simptome:
• febra;
• vezicule sau flictene;
• o eruptie care se extinde dincolo de zona acoperita de scutec;
• puroi sau secretii lichide.
Prevenirea aparitiei iritatiei de scutec
Cea mai buna metoda de prevenire a iritatiilor produse de scutece este alegerea scutecului potrivit si schimbarea cat mai frecventa a acestuia (ori de cate ori este necesar). Dupa igienizarea corespunzatoare locala (indepartarea fecalelelor si urinii cu apa calduta, servetele umede), se pot aplica diferite solutii speciale pentru copii care previn aparitia iritatiilor la acest nivel.
Cremele, uleiurile sau unele unguente sunt recomandate inaintea aplicarii unui nou scutec. Dupa primele luni de viata acestea nu mai sunt necesare si sunt folosite doar in cazurile in care apar anumite iritatii la acest nivel.
Unguentele cu antibiotic sau antiinflamator trebuiesc folosite doar la indicatia medicului pediatru! Servetelele umede, sunt special create pentru copii si sunt adesea utilizare mai ales atunci cand sugarul trebuie schimbat in alt loc decat acasa (masina, oras, vizita).
Dupa spalare si aplicarea unei lotiuni (daca este cazul) urmeaza uscarea pielii sugarului prin tamponarea cu un prosop curat: pielea nu trebuie frecata, aceasta actiune putand irita si mai tare pielea.
Expunerea pielii la aer este o metoda naturala si delicata de uscarea a pielii de sub scutec. Pentru a evita eventualele accidente, sugarul trebuie pus pe un prosop mare si distrasa atentia cu un joc in timp ce sta fara scutec.
Trebuie folosite scutecele recomandate pentru fiecare grupa de varsta, de preferinta de unica folosinta. Acestea lasa pielea sa respire, absorb corespunzator umezeala si sunt usor de utilizat in orice situatie.
Copiii cu piele sensibila trebuie sa fie igienizati doar cu apa calduta sau cu un tampon curat umed din bumbac trebuind evitate solutiile cu alcool, cremele si solutiile parfumate care provoaca deseori iritatii.
Scutecele si lenjeria din plastic nu sunt indicate pentru nici un copil indiferent de varsta. Trebuie evitata spalarea scutecelor cu detergenti, balsam de rufe, innalbitori puternic clorurati deoarece toate aceste substante determina iritatii locale. Clatirea scutecului se face de regula cu apa curata sau apa in care s-a adaugat putin otet (care scade alcalinitatea acestuia).
Scutecele nu trebuie stranse tare: scutecele prea stranse impiedica intrarea fluxului de aer si cresterea consecutiva a umiditatii, fapt ce favorizeaza aparitia eritemului fesier. De asemeni poate determina aparitia unor leziuni la incheieturi.
Contrar obiceiului, talcul nu trebuie folosit, deoarece impiedica respiratia pielii, inchide porii si determina aparitia infectiilor, crustelor si eczemelor. Orice iritatie care persista mai mult de 3-4 zile necesita consult medical de specialitate.
O atentie speciala este necesara in momentul diversificarii alimentatiei si introducerii alimentelor solide. In acest caz iritatiiile pot fi secundare si unor alergii alimentare si nu neaparat unor factori iritativi locali.
Sfaturile specialistilor
Academia Americana de Dermatologie ofera cateva sfaturi pentru a evita iritatia datorata scutecelor:
In timp ce pentru o persoana neavizata iritatia provocata de scutec nu pare o problema foarte grava, pentru cei care se confrunta cu aceasta problema (parintii) situatia este cel putin neplacuta datorita faptului ca deseori este frustrant sa tratezi pielea rosie si iritata datorita scutecului, iritatie care poate determina un disconfort major copilului.
Exista doua forme comune de dermatita de "scutec" – forma simpla de dermatita de ”scutec” (iritatia) si dermatita datorata candidei. Dermatita iritativa apare atunci cand enzimele fecale, mai ales cand sunt combinate si cu urina, determina inflamatia pielii delicate a copilului daca sunt in contact pentru o perioada lunga de timp. Cel mai sigur mod de a preveni acest tip de iritatie este indepartarea cat mai rapida a scutecului murdar.
Sfaturi recomandate de medicii dermatologi pentru a prevenii si trata iritatia produsa de scutece:
• scutecele care contin materii fecale trebuie schimbate imediat. Datorita faptului ca urina nu este o substanta iritanta, scutecele care sunt doar umede datorita urinei nu trebuie schimbate imediat. Studiile efectuate de producatorii de scutece au aratat faptul ca majoritatea parintilor schimba scutecele copilului in medie de 6-7 ori pe zi.
• materiile fecale de pe pielea copilului ar trebui curatate cu servetele pentru copii, care nu contin substante iritante.
• pentru tratarea dermatitei de "scutec", trebuie aplicata o crema cu rol de bariera protectiva care sa contina oxid de zinc. Pentru a preveni aparitia iritatiei nu este necesara folosirea unui produs cu rol de bariera.
• se recomanda evitarea folosirii pudrei pentru copii datorita faptului ca aceasta poate fi inhalata de acestia si poate determina aparitia pneumoniei.
Sursa: Sfatul Medicului
Parerea mamicilor
Mamicile care au avut probleme cu bebelusii lor care au facut iritatie de la scutec au incercat urmatoarele produse si s-au declarat multumite de felul in care iritatia s-a vindecat: Bephanten crema, Crema de galbenele, Nidoflor, Triderm, Crema cu zinc Balmex, Stelactiv de la Mustela, Pasta Petrini preparata in farmacie, produsele din gama Bubchen, Sprayul First de la Forever, Cutaden, crema Reviken.
Ele mai sfatuiesc mamicile care trec prin asa ceva sa schimbe marca scutecului si marca servetelelor umede. La fiecare schimbare ele recomanda spalarea cu apa si sapun a funduletului si steargerea cu vata si ceai de musetel.
Tratament pentru vindecarea iritatiei de la scutec: spalaturi sau tamponari la schimbarea scutecului cu ceai de musetel amestecat cu bicarbonat - 1 lingura la 1/2 l de ceai + uns cu Triderm si Bepanthen unguent.