Polipii nazali sunt o problema comuna in randul copiilor. Acestia sunt mici protuberante care apar la nivelul mucoasei nazale atunci cand se inflameaza. Nu reprezinta o problema grava de sanatate, dar sunt incomozi si uneori durerosi.
Acestia afecteaza respiratia si simtul mirosului. Cea mai buna abordare terapeutica o reprezinta combinarea interventiei chirurgicale cu tratamentul medicamentos. Numai in acest fel se evita recidiva polipilor.
Care sunt cauzele?
Fibroza chistica este una dintre principalele cauze ale polipilor nazali in copilarie. Aproape 30% dintre copiii cu aceasta afectiune dezvolta acest tip de polipi. Ei apar chiar si in absenta simptomelor clasice respiratorii sau a problemelor digestive. Ar trebui ca fibroza chistica sa fie luata in considerare la toti copiii mai mici de 12 ani. Si sinuzita cronica sau rinita alergica mai sunt asociate cu polipii nazali si pot fi cauze ale acestora. In unele cazuri polipii sunt aosciati si cu astmul sau cu sensibilitatea la aspirina.
Care sunt simptomele polipilor nazali?
Polipii nazali arata ca niste boabe mici de struguri. Ei pot fi observati cu usurinta in interiorul nasucului micutilor daca se proiecteaza o lumina pe caile nazale. Au o culoare gri, asemanatoare perlutelor. Principalele manifestari ale polipilor nazali sunt durerea si disconfortul din zona nasului. Micutii se plang adesea de disconfort in aceasta zona sau de dureri de cap.
Simptomele includ:
- blocaj cronic al cailor nazale;
- dificultati de respiratie;
- rinoree cu mucus colorat sau opac;
- presiune la nivelul sinusurilor;
- cefalee;
- probleme cu mirosul;
- sangerari nazale.
Cum se pune diagnosticul de polipi nazali?
Daca observi ca cel mic se plange adesea de dureri in zona nasucului sau de dureri de cap, atunci mergi cu el la pediatru. Polipii pot fi diagnosticati printr-un examen medical de rutina. Cu ajutorul specului nazal, medicul va investiga cavitatea nazala.
Specul nazal este un instrument medical special, care lumineaza interiorul nasului. Procedura nu este deloc invaziva. Acestia pot fi observati cu usurinta, iar daca sunt observati in nasuc, medicul va cere mai multe investigatii.
El are ca obiectiv si descoperirea cauzelor care stau la baza formarii lor. In principal, se incearca eliminarea posibilitatii ca cel mic sa sufere de fibroza chistica. Este important sa se descopere si sa se trateze cauza polipilor, pentru a se evita recidiva lor.
Cum se trateaza polipii nazali?
Polipii nazali se pot trata in 2 feluri: medicamentos sau prin interventie chirugicala. In cazuri extrem de severe operatia de sinus este necesara pentru indepartarea polipilor si pentru a inlatura totodata si o posibila infectie locala. Totusi, polipii nazali au tendinta sa recidiveze frecvent.
Cam o treime dintre pacientii carora le-au fost indepartati polipii sufera de recidiva. De aceea, medicii evita sa recurga la masuri chirurgicale frecvente. Cea mai buna abordare in tratarea copiilor de polipi nazali o reprezinta intreventia chirugicala continuata ulterior de terapie medicamentoasa. Numai asa se poate evita recurenta polipilor, spun medicii!
O solutie pentru micsorarea acestora este administrarea de cotricosteroizi. Acesta poate fi administrat pe cale nazala (prin pulverizare) sau poate fi injectat direct in polipi. Utilizarea spray-urilor intranazale cu steroizi sau administrarea sistematica a acestora poate determina micsorarea polipilor. Medicii recurg si la prescrierea de medicamente cu scopul tratarii cauzei afectiunii.
De exemplu, daca alergiile stau la baza inflamarii mucoasei nazale, atunci sunt recomandate antihistaminice. Iar daca medicii descopera o infectie a sinusurilor va prescrie antibiotice. Se recurge la operatie numai in cazuri exceptionale, atunci cand apare obstructia nazala completa, rinoreea imposibil de controlat sau cand acestia deformeaza aspectul nasului. Operatia are riscuri foarte mici si utilizeaza un soi de sarmulita care reteaza polipii de pe mucoasa. Aceasta se face sub anestezie generala.