Stafilococul auriu si stafilococul pioceanic

/ / Modificat: 2012-11-22
Stafilococul auriu si stafilococul pioceanic
Intrebare:

- Cum scapam de stafilococul auriu si pioceanic? Am 2 copii de 3 si respectiv 1.5 ani si in urma exudatului faringian au rezultat acesti microbi de care nu reusim sa scapam cu toate ca i-am tratat de 3 ori cu antibiotic (ultima data cu rifampicina). Am fost la mai multi medici care mi-au spus sa nu-i mai tratez cu antibiotice deoarece le distrug flora intestinala si sistemul imunitar; nu cred ca este normal sa-i las asa avand in vedere ca sunt tot timpul raciti, tusesc si le curge nasul.

Raspuns:

Piocianicul (Pseudomonas aeruginosa) este o bacterie gram negativa care este intalnita de obicei in cadrul infectiilor dobandite in spital, fiind rezistenta la majoritatea antibioticelor. Cel mai frecvent a fost izolat din infectii ale cailor respiratorii, cutanate si infectii urinare.

Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) este o bacterie gram pozitiva, prezenta in mod normal pe pielea si mucoasele omului si este prezenta pe mucoasa nazala la 30% din persoanele sanatoase. Aceste persoane se numesc purtatori sanatosi de  stafilococ auriu si nu este necesar tratamentul la acestia, decat daca sunt prezente simptome clinice de infectie.

Stafilococul poate determina in organism infectii diverse: infectii ale pielii, ale tesutului subcutanat, toxiinfectii alimentare, infectii respiratorii, scheletale si chiar si infectii generalizate sau soc toxic.


Deoarece in ultima vreme a fost semnalata o crestere rapida a rezistentei tulpinilor stafilococice la antibiotice, efectuarea antibiogramei a devenit obligatorie in cazul izolarii acestui geremene din diverse infectii.

Asadar, in cazul infectiei respiratorii cu aceste doua bacterii, avand in vedere ca e vorba de germeni cu multirezistenta la antibiotice, trebuie efectuata obligatoriu antibiograma pentru tulpinile izolate din exudatul faringian; rezultatul acesteia va indica exact care sunt antibioticele care pot trata aceasta infectie.

Tratamentul cu antibiotice obisnuite, administrat la intamplare si repetat, nu face decat sa creasca si mai mult rezistenta acestor germeni la antibiotice, facand tratamentul si mai dificil. Intr-adevar utilizarea abuziva a antibioticelor distruge flora normala a organismului, nu numai cea intestinala, favorizand aparitia unor infectii cu tulpini multirezistente.

De aceea, antibioticele nu se administreaza de rutina si niciodata din proprie initiativa, ci doar la indicatia medicului!

Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

Detalii specialist

Articole recomandate

Citeste si despre