Apendicita la copii este o afectiune care poate duce la complicatii daca nu este diagnosticata la timp. In cazul micutilor, durerile de burta pot avea cauze banale, insa uneori pot implica si patologii grave, iar apendicita este una dintre acestea. Prin urmare, este important sa cunoastem semnele care pot indica apendicita la copii!
Ce este apendicita?
Apendicita este o inflamatie a apendicelui, o bucata de tesut care se afla în partea initiala a colonului. Apendicele are forma de tub si functia sa nu este cunoscuta. Cand lumenul sau este obsturat, secretiile se acumuleaza si apendicele se inflameaza.
Apendicita este foarte rara la copiii cu varsta sub doi ani si incidenta sa creste odata cu varsta, fiind mai frecventa între 6 si 12 ani.
Simptome apendicita la copii
De obicei, începe ca o durere abdominala în jurul buricului care se deplaseaza treptat spre zona inferioara dreapta a abdomenului. Este o durere continua, în crestere, din ce în ce mai intensa.
In plus, pot aparea febra, varsaturi si pierderea poftei de mancare. Copiii mai mici pot avea mai multe simptome blande si asta face diagnosticul foarte dificil.
Cum se diagnosticheaza apendicita la copii?
De obicei, diagnosticul de apendicita se pune in urma unui examen fizic, palpand abdomenul. În caz de îndoiala, pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi o ecografie a abdomenului sau una analitica. Uneori, trebuie sa asteptat un timp pentru a vedea evolutia si a reexamina pacientul.
Cum se trateaza apendicita?
Tratamentul apendicitei este intotdeauna chirurgical si presupune eliminarea apendicelui. Este o operatie urgenta, insa este nevoie de o anumita perioada de timp pentru a studia în mod adecvat pacientul si a stabili diagnosticul.
Se poate face prin operatie deschisa sau prin laparoscopie (prin incizii mici în piele prin care este introdusa o camera si materialul necesar pentru a elimina apendicele). De asemenea, copilul va avea nevoie de tratament cu antibiotice timp de cateva zile. In general, apendicita necomplicata este o operatie simpla, cu recuperare rapida.
Apendicita la copii: complicatii
In unele cazuri, apendicele poate ajunge sa fie strapuns, iar inflamatia sa se raspandeasca pe întregul abdomen. In acest caz, vorbim despre peritonita si este nevoie de o operatie urgenta, administrare de antibiotice, iar recuperarea va fi mai lenta.
Simptomele de apendicita care necesita consultatie urgenta
Daca durerea abdominala se intensifica si impiedica copilul sa isi desfasoare activitatile normale sau durerea este atat de puternica incat se trezeste din somn, atunci trebuie consultat de urgenta un medic.
De asemenea, copilul trebuie consultat daca durerea este localizata in partea dreapta a abdomenului (locul in care se afla apendicele). Daca durerile sunt asociate cu varsaturi verzui sau cu sange, iar scaunele au o culoare neagra sau prezinta urme de sange, este nevoie de o vizita cat mai urgenta la medic.
De asemenea, daca copilul este într-o stare generala proasta, palid, ar trebui sa mergem la spital. Atentie, durerea abdominala cauzata de apendicita este progresiva.
Sursa: bebesymas.com