Uleiul din ficat de cod este o sursa ideala si naturala de vitamina A, D, E si de acizi grasi esentiali Omega-3. Calitatile si capacitatile acestuia au fost demonstrate inca din anul 1854, cand farmacistul norvegian Peter Joachim Möller a observat ca locuitorii din partea de vest a Norvegiei se confruntau foarte rar cu bolile.
In urma investigatiilor, acesta a concluzionat ca singura diferenta era ca acestia consumau cantitati foarte mari de peste, in special de cod.
Beneficiile uleiului din ficat de cod
Gratie faptului ca uleiul din ficat de cod contine in mod natural omega-3, primul si cel mai important in lista acizilor grasi esentiali, il transforma intr-un aliat de incredere al sanatatii, in special a sanatatii celor mici, carora nu li se poate administra o plaja prea larga de suplimente alimentare. Inainte de toate, punctam ca acizii grasi omega-3 sunt componenta esentiala a membranelor celulare, fiind implicati in majoritatea functiilor organismului.
Astfel, uleiul din ficat de cod are actiune pozitiva asupra sistemului cardiovascular si nervos, creste performantele intelectuale, restabileste echilibrul emotional si inlatura eficient stresul si oboseala, fiind aliat in tratamentul depresiei si schizofreniei.
Un alt important beneficiu al uleiului din ficat de cod este ameliorarea simptomelor diabetului zaharat, imbunatatirea vederii si a sistemului osos si articular. Conform studiilor, multumita atributelor antioxidante si antiiflamatorii, persoanele care consuma acizii grasi Omega 3 au un risc mult mai scazut scazut de a dezvolta cancer si de a imbatrani prematur.
Proprietatile uleiului din ficat de cod
Dincolo de concentratia mare de acizi grasi Omega-3, uleiul din ficat de cod contine vitamina A, cu rol in mentinerea sanatatii ochilor si a pielii, vitamina D, cu rol in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, si vitamina E, cu rol in protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
Punctam, de asemenea, ca uleiul din ficat de cod contine doua din cele trei tipuri de Omega-3, si anume acidul eicosapentanoic (EPA), important in sustinerea functiei cardiovasculare, si acidul docohexanoic (DHA), cel care se regaseste si in laptele matern si care este implicat in sustinerea functiei cerebrale si vizuale.
Totodata, aceste doua componente esentiale, alaturi de vitamine, stimuleaza puternic sistemul imunitar si reduc considerabil riscul de contactare a racelilor si gripelor.
Uleiul de cod la copii
Toate aceste proprietati ale uleiului din ficat de cod il recomanda a fi administrat atat bebelusilor, copiilor, cat si adultilor. Uleiul de ficat de cod Moller’s sustine dezvoltarea functiei cognitive si a sistemului nervos central al celor mici, implicit asigurand necesarul de nutrienti creierului si imbunatatind capacitatea de memorare si atentie.
Totodata, s-a demonstrat clinic ca administrarea uleiului din ficat de cod copiilor diminueaza riscul de aparitie a bolilor autoimune, in special a diabetului de tip 1, crestere acuitatea vizuala si amelioreaza comportamentului copiilor cu tulburari neurologice de dezvoltare.
In plus, in acest moment al dezvoltarii copilului, vitamina D din compozitia uleiului din ficat de cod asigura asimilarea calciului in organism si devine esentiala pentru cresterea si intarirea oaselor si a dintilor.