Bolile de primavara la copii

/ / Modificat: 2017-03-24
Bolile de primavara la copii

Varicela, infectiile respiratorii, astenia si alergiile sunt cele mai comune afectiuni care apar la copii primavara. Si asta pentru ca temperatura in crestere favorizeaza inmultirea microbilor, iar aerul abunda in particule cu potential alergen.

De ce se imbolnavesc copiii primavara?

Schimbarea anotimpurilor si fluctuatiile de temperatura expun atat adultii, cat si copiii la diverse neplaceri legate de sanatate. Copiii sunt afectati in proportie mai mare, deoarece sistemul lor imunitar este inca in formare, iar organismul uman este intotdeauna mai slabit in etapa de tranzitie de la iarna la primavara-vara. In plus, este obositor pentru organismul copilului sa se acomodeze atat la vremea mai calda cat si la cresterea numarului de ore de lumina.

Varicela - printre cele mai comune afectiuni

Varicela (sau varsatul de vant) este cea mai frecventa boala contagioasa manifestata prin urticarie si este cauzata de un virus inrudit cu virusul herpetic. Se manifesta mai frecvent iarna si primavara, incepand cu luna februarie si pana in luna aprilie. Varicela nu este considerata o boala grava, complicatiile acesteia fiind rare. Simptomele se amelioreaza de cele mai multe ori de la sine, fara vreun tratament deosebit, insa varicela este foarte contagioasa. Copilul cu varicela trebuie sa stea acasa si sa se odihneasca cat mai mult.

Simptomul principal al varicelei consta aparitia unor bubite mici pe tot corpul, ca niste piscaturi de tantar, cu extindere rapida. Aceste blande provoaca o mancarime care il supara foarte mult pe copil. Dupa cateva zile, bubitele isi schimba aspectul in pustule care se acopera treptat cu o crusta uscata. Pustulele apar mai intai pe cap, fata apoi pe trunchi, brate, picioare, nas, gura, ochi si in zonele genitale. Unii copii pot manifesta dureri de burta, dureri in gat sau nevralgii (dureri de cap) si au o stare generala proasta cu 2 zile inainte de prima eruptie. Aceste simptome pot dura inca 3-4 zile, timp in care febra se mentine intre 37,7 si 38,8 grade Celsius.

Majoritatea copiilor se refac complet dupa varicela si capata, de regula, imunitate pe viata. Copiii care au fost vaccinati la termen impotriva varicelei fac forme extrem de usoare ale acestei boli.

Retine: in cazul in care copilul tau a facut varicela, sub nicio forma nu ii da medicamente pe baza de aspirina. In combinatie cu virusul varicelei, aspirina poate cauza sindromul Reye, o afectiune ce ataca ficatul si creierul, cu potential fatal.

Virozele - risc mai mare de complicatii la copii

Odata cu trecerea de la iarna la primavara, virusurile se dezmortesc si incep sa circule de la un copil la altul. In comunitate, la gradinita sau la scoala, probabilitatea de a contacta o viroza respiratorie primavara este foarte mare. Virozele se manifesta prin senzatia de usturime si rosu in gat, dureri de cap, febra, nas infundat, secretii nazale, tuse si dureri musculare. Din fericire, majoritatea copiilor fac fata acestor boli cu brio.

Exista totusi riscul ca voriza sa provoace complicatii, prin urmare trebuie sa consulti medicul pediatru de la primele semne de raceala sau gripa, pentru pentru a urmari evolutia bolii si procesul de vindecare. Daca viroza este cauzata de un virus, este inutil sa ii dai celui mic antibioticele. In caz de febra, poti apela la suspensiile orale cu efect antitermic si analgezic, care sunt bine tolerate de copii si nu contin zahar sau conservanti. In plus, aceaste medicamente au efecte antiinflamatorii si amelioreaza starea generala a copilului.

Asigura-te ca medicamentul ales corespunde varstei copilului si utilizeaza-l conform recomandarilor medicului sau prospectului, respectand indicatiile de dozaj, in functie de greutatea celui mic.

Astenia de primavara la copii

Astenia de primavara la copii se manifesta prin lipsa de vitalitate, somnolenta si receptivitate scazuta la activitatile care implica un consum mare de energie. Atata timp cat este vorba despre o stare temporara, care nu persista mult timp, nu trebuie sa-ti faci griji.

Scoate-i copilul cat mai des in aer liber si ajusteaza-i alimentatia, astfel incat sa ii cresti aportul de vitamina C, proteine si zinc, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea racelilor de sezon.

Un alt simptom al asteniei de primavara este durerea de cap, provocata de o crestere a presiunii intracraniene, ce poate aparea chiar de la prima ora a diminetii. Durerea are tendinta sa devina mai intensa atunci cand copilul intrerupe activitatea si se intinde in pat. Pentru a ameliora starea celui mic, poti sa ii dai o ibuprofen imbogatit cu aroma de portocale sau capsuni.

Lipsa poftei de mancare este si ea un semn al asteniei. Daca cel mic refuza sa manance la fel de des precum in perioada rece sau nu-si termina portia, incearca sa ii oferi mai multe alimente lichide, usor de digerat, cum ar fi supele, compoturile, fructele sau sucurile naturale.

Specialistii iti recomanda totodata sa tii cont si de etapele de crestere ale copilului, in special in primul an de viata, deoarece acestea influenteaza in mod direct apetitul celui mic.

Alergiile

Alergia nu este altceva decat un raspuns exagerat al sistemului imunitar la substante inofensive pentru majoritatea oamenilor. Polenul, praful si anumite alimente sunt recunoscute pentru potentialul lor alergen. 90% dintre raspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de consumul de lapte de vaca, soia, oua, grau, arahide, nuci, peste si crustacee.

Simptomele alergiilor includ aparitia unor eczeme pe piele, accesse de stranut, tuse, inflamatie oculara sau conjunctivita, vreata si varsaturi, urticaria, sindrom de alergie orala, crize de astm si, in cel mai grav caz, soc anafilactic. Daca stii ca cel mic este alergic la mucegai si la acarienii din praful existent in casa, imbraca complet salteaua de dormit, pernele, plapuma, cuverturile si paturile in huse impermeabile la alergeni. Spala saptamanal lenjeria de pat la 55℃- 60℃ si ia masuri pentru reducerea umiditatii.

Nu uita sa aerisesti camera zilnic si sa ventilezi bucataria si baia pentru eliminarea aburilor. Totodata, ecita sa culci copilul in incaperi umede. Riscul de alergie la polen scade in zilele umede si innorate. Prin urmare, o plimbaie dupa ploaie este benefica. Evita in schimb sa iesi cu copilul in zilele uscate si calduroase.

Taguri Boli de primavara Alergii de primavara Astenia de primavara

Articole recomandate

Citeste si despre