Caderea parului la copii, cand este o problema?

/ / Modificat: 2024-11-21
Caderea parului la copii, cand este o problema?

Caderea unui anumit numar de fire de par este normala pentru ca ajuta la regenerarea lui. Cel putin asa este la adulti. Insa se aplica regula si la copii? Caderea parului copiilor poate ascunde si alte afectiuni care trebuie semnalate medicului.

De ce cade parul copiilor mici?

Exista mai multe cauze si posibilitati pentru care copilul tau pierde par. Este posibil ca acest lucru sa apara daca micutul tau a urmat vreun tratament medicantos recent. In acest caz, ar fi un efect secundar al terapiei. Altfel, caderea parului copiilor se poate datora unor probleme ca:

  • Tinea capitis – o infectie fungica a scalpului; este o afectiune specifica copiilor si se recunoaste prin pete rotunde si mancarimi pe suprafata scalpului, roseata locala, inflamare, puncte mici, negre pe scalp acolo unde apare chelire.

  • Alopecia areata – aparitia unor portiuni rotunde de chelire pe scalp; reprezinta o afectiune in care sistemul imunitar ataca foliculii parului, scazand drastic capacitatea de crestere.

  • Telogen Efluvium – reprezinta o afectiune cauzata de stres si se manifesta printr-o cadere temporara a parului; apare ca urmare a unei desincronizari dintre faza de crestere si de stagnare a parului, cauzata de diversi factori emotionali si este o aparitie fireasca la copii care se corecteaza adesea de la sine.

  • Agresiunea fizica a parului – de la coditele foarte stranse si pana la expunerea parului la anumite substante chimice, toate reprezinta agresiuni fizice asupra parului si pot determina caderea.

  • Trichotilimania - este o tulburare de ordin psihologic in care copilul are tendinta de a-si smulge parul. Traumele emotionale si stresul sunt cele care stau la baza acestui comportament obsesiv compulsiv al copilului. Ea poate scapa de sub control, astfel ca micutul ar putea necesita consultul unui psihoterapeut.

  • Unele boli – hipotiroidismul sau hipopituitarismul, acestea pot provoca caderea completa a parului micutului, insa cazurile sunt foarte rare si iesite din comun.

Cum se trateaza caderea parului?

Mergi cu copilul la medic. Acesta va incerca sa depisteze care sunt cauzele care stau la baza caderii parului.

Daca micutul sufera de o infectie fungica ii va administra medicatie antifungica.

In cazul in care sufera de alopecia areata medicul va prescrie medicatie pentru a incerca stimularea cresterii parului sau te va trimite la un dermatolog pentru o evaluare mai amanuntita.

Daca motivul care sta la baza pierderii parului este agresiunea fizica a lui atunci va trebuie sa fii mai gentila atunci cand il piepteni. Retine ca parul copiilor este mai subtire si mai delicat decat cel al adultilor.

Daca o boala este cea care a determinat caderea parului, atunci nu ai cum sa actionezi direct asupra parului pentru a-l face sa isi revina. Trebuie sa astepti ca micutul sa se faca bine si parul sa isi reia cresterea normala.

In majoritatea cazurilor, caderea parului copiilor este temporara. Este posibil ca micutul sa isi recapete intreaga podoaba capilara dupa o trauma suferita asupra lui in mai putin de un an.

Sursa foto: freepik

Taguri Cadere par copii

Articole recomandate

Citeste si despre