Cancerul la copil, importanta depistarii si tratarii LA TIMP

/ / Modificat: 2008-06-20
Cancerul la copil, importanta depistarii si tratarii LA TIMP





 

Tot mai multi copii sunt diagnosticati in lume cu cancer si, din pacate, de cele mai multe ori diagnosticul si inceperea tratamentului vin intr-o faza mult prea avansata a bolii pentru ca viata micutilor sa mai poata fi salvata.

 




Cancerul la copil este mult mai dificil de diagnosticat decat in cazul unui adult, acesta este principalul motiv pentru care mortalitatea infantila pricinuita de cancer continua sa creasca.

Informarea cat mai corecta si amanuntita a cadrelor medicale, fie ele medici de familie, pediatri sau de specialitate, devine astfel vitala pentru copiii nostri. Din pacate, un proaspat absolvent al facultatii de medicina nu are suficiente informatii cu privire la cancerul la copil, iar drumul pe care un copil suspect de cancer il parcurge pana la inceperea tratamentului este foarte lung.

Sansele de vindecare si de supravietuire a copiilor nostri pot fi crescute semnificativ prin simpla informare corecta a medicilor asupra semnelor cancerului la copil.

Cancerul la copil este rar, comparativ cu cancerul la adult. In fiecare an, in Romania apar in medie 10 cazuri noi la 100 de mii de copii (0-19 ani). Desi reprezinta doar 2% din toate cancerele, are o uriasa incarcatura emotionala si reprezinta conceptul “cancerul poate fi vindecat”. Cancerul este a doua cauza de deces a copiilor de 4-15 ani din tarile dezvoltate. Totusi, cancerul infantil are marele avantaj ca poate fi vindecat, spre deosebire de cazurile adultilor, la care sansele de vindecare sunt minime. Dintre toate tipurile de cancer, leucemiile acute sunt cele care afecteaza cei mai multi copii cu un procent de 28%.

In Romania, aproape 500 de copii se imbolnavesc de cancer in fiecare an. Multumita tehnologiilor medicale moderne, care exista in centrele specializate din tara, 90% dintre ei s-ar putea vindeca. Cu toate acestea, numai 50% reusesc sa supravietuiasca bolii. Sansele celorlalti sunt irosite pentru ca ajung prea tarziu in aceste centre, atunci cand boala este prea avansata pentru a fi invinsa si pentru ca uneori, din cauza temerilor si a disperarii, familiile resping sau abandoneaza tratamentul de specialitate, sperand in remedii miraculoase. 60% din cazurile de cancer la copil sunt depistate in faza avansata a bolii, cand tratamentul nu mai poate obtine vindecarea si evitarea efectelor pe termen lung a bolii.

“Pentru majoritatea copiilor care se imbolnavesc de cancer, in fiecare an, in Romania, sansa de a se vindeca este de fapt sansa de a ajunge cat mai repede si de a parcurge tratamentul pana la capat intr-unul din centrele specializate care exista in tara noastra. Din pacate, pentru aproape jumatate dintre ei, aceste sanse sunt irosite pentru ca ajung prea tarziu”, a declarat Mihaela Mihailovici, consultant in sanatatea publica.

Proiectul “Zambet de copil”, initiat de producatorul de lactate Danone, vine in intampinarea acestor dificultati din lumea medicala pentru a oferi “o sansa in plus pentru copiii bolnavi de cancer”.

“In tari precum Mexic, Africa de Sud si Ungaria au fost initiate cu ani in urma programe pentru imbunatatirea situatiei copiilor cu cancer. Danone Romania s-a alaturat acestora in 2007, odata cu demararea programului Zambet de copil”, spune Bogdan Ioachim, director de comunicare, nutritie si stiinte Danone.

Proiectul “Zambet de copil” este un angajament pe termen lung, asa cum spune Bogdan Ioachim, prin care Danone isi doreste: dezvoltarea unui model de buna practica si formarea medicilor de familie si a altor profesionisti pentru a identifica si directiona rapid cazurile intalnite catre centrele de referinta, diagnostic, tratament si urmarire; initierea unor practici de informare, comunicare si suport psiho-social pentru copiii si adolescentii bolnavi de cancer si pentru parintii lor; constientizarea problemei cancerului la copil de catre cadrele medicale si oamenii din jur si mobilizarea resurselor comunitare in beneficiul acestei cauze.

In acest demers, Danone are alaturi Institutele Oncologice din Bucuresti si Cluj pentru dezvoltarea programului de formare specifica pentru recunoasterea si ingrijirea cancerului la copil de catre medicul de familie. Pana acum au fost formati deja 110 medici in anul 2007 si 300 in 2008.

Se doreste, de asemenea, realizarea unei platforme de internet pentru formarea cadrelor medicale privind cancerul la copil si initierea unor grupuri de suport care sa informeze, incurajeze si sa insoteasca deopotriva copiii si parintii pe parcursul dificil al bolii. Organizatiile non-guvernamentale sunt cele care vor contribui la dezvoltarea acestui segment al proiectului.

Elaborarea unei strategii nationale care sa asigure dezvoltarea si consolidarea bunelor practici in domeniul cancerului infantil este un alt punct important al acestui proiect.


Articole recomandate

Citeste si despre