Cele mai importante reguli pentru un sistem imunitar puternic: alimentatie, somn, calendarul de vaccinari

/ / Modificat: 2018-05-14
Cele mai importante reguli pentru un sistem imunitar puternic: alimentatie, somn, calendarul de vaccinari

Exista 4 reguli de aur pentru parintii care vor sa creeze un sistem imunitar puternic pentru copiii lor : o alimentatie corecta, crearea unui program de somn, expunerea la mediul inconjurator si respectarea calendarului de vaccinari. In aceasta ecuatie, accentul cade insa pe alimentatie. Daca parinti urmaresc sa asigure aceste elemente in primii trei ani de viata ai copiilor lor, pot spune ca au pus o fundatie sanatoasa pentru a cladi apoi un sistem imunitar cat mai puternic pentru cei mici, contribuind si la sanatatea pe termen lung.

imunitate-copii

Pe aceasta tema, am discutat si noi cu una dintre cele mai importante personalitati medicale pe tema sanatatii copilului: doamna doctor Doina Anca Plesca, medic primar pediatru cu supraspecializarea in domeniul pneumologiei pediatrice, director al departamentului de pediatrie din cadrul Facultatii de Medicina de la UMF ”Carol Davila” si managerul spitalului Clinic de Copii ”Victor Gomoiu”.

Doamna doctor pune in lumina si una dintre cele mai simple solutii pentru intarirea sistemului imunitar al copiilor in primii 3 ani de viata: o alimentatie echilibrata si diversificata, bogata in nutrienti (prebiotice si vitamine A, C, D), care poate sa limiteze aparitia infectiilor respiratorii si digestive la copii.

1. De ce este sistemul imunitar mai fragil in primii ani de viata si cum putem intari imunitatea copiilor de 1-3 ani?

Prof. dr. Doina Plesca: In primii 3 ani de viata, capacitatea functionala a sistemului imun nu atinge maturitatea, motiv pentru care orice intalnire a copiilor cu diferiti agenti infectiosi poate sa produca episoade de imbolnaviri recurente, dintre care cele respiratorii sunt de departe cele mai frecvente. Asadar, prioritar pentru parinti in aceasta perioada a dezvoltarii este sa intreprinda toate masurile (igiena, alimentatie, stil de viata, etc.) pentru a asigura sugarilor si copiilor mici un sistem imun cat mai puternic.

Trebuie avut in vedere ca imunitatea, modalitatea prin care organismul detecteaza si initiaza sinteza unor substante cu ajutorul carora se apara impotriva diferitelor agresiuni, nu este inca la capacitate maxima in primii 3 ani de viata. Aceste activitati complexe de aparare exercitate de organism se realizeaza cu ajutorul unor organe, tesuturi si celule care alcatuiesc sistemul imun al individului, de aceea e nevoie sa acordam o atentie sporita dezvoltarii unei imunitati cat mai puternice in aceasta perioada din viata copilului.

2. Care sunt primii pasi pe care trebuie sa-i indeplineasca un parinte in misiunea de a construi un sistem imunitar puternic in primii ani de viata ai copilului?

Prof. dr. Doina Plesca: Un element important in limitarea episoadelor de infectii acute respiratorii si digestive il reprezinta, pe de o parte preventia, si pe de alta parte adoptarea unor masuri care sa permita dezvoltarea normala a copilului in primii 3 ani de viata. In acest sens, este important ca parintii sa ia mai multe masuri, precum: educatia parintilor cu scopul de a asigura o alimentatie diversificata, echilibrata, bogata in legume si fructe; igiena somnului; expunerea la mediul inconjurator si respectarea calendarului de vaccinari, imunostimularea.

3. Ati spus ca imunitatea copiilor poate fi crescuta si printr-o nutritie corespunzatoare. Dar care sunt acele elemente din alimentatie care sustin un sistem imunitar puternic?

Prof. dr. Doina Plesca: In primul rand, o nutritie sanatoasa incepe printr-o educatie corespunzatoare, astfel ca parintii trebuie sa fie informati despre importanta alimentatiei naturale in protectia antiinfectioasa. Prin intermediul unor componente cu rol imunomodulator, sistemul de aparare al copiilor se intareste.

In cazul copiilor 1-3 ani se recomanda o alimentatie diversificata, sanatoasa si echilibrata, bogata in legume, fructe si proteine de calitate. Vitaminele esentiale pentru o alimentatie sanatoasa a copiilor in primii 3 ani de viata sunt:

Vitamina A (Retinol) care este esenţiala pentru vederea normala, pentru sinteza unor proteine, ajuta la cresterea oaselor si dinţilor si are rol in cresterea imunitatii. De asemenea, ajuta la protejarea organismului de infectii prin stimularea sistemului imunitar si asigura o piele sanatoasa pentru copil, aceasta avand si rolul de bariera impotriva bacteriilor. Necesarul de vitamina A se poate asigura prin consumul de morcovi si toate legumele si fructele colorate in galben si portocaliu.

Vitamina C contribuie la dezvoltarea oaselor si ţesuturilor, are proprietati antioxidante, ajutand la protejarea celulelor fata de factorii daunatori din mediu, cum ar fi fumul de tigara, poluarea din aer si alti factori externi. Aceasta vitamina ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor si faciliteaza absorbtia fierului din alimente, fiind esentiala in protejarea organismului copiilor de boli. Principalele surse de vitamina C sunt citricele, fructele rosii, ananasul, legumele cu frunze verzi.

"The sunshine vitamin" sau vitamina D este in prezent considerata mai mult decat o simpla vitamina, contribuind nu doar la buna functionare a organismului, ci stimuland si apararea impotriva infectiilor (cresterea imunitatii). Vitamina D se gaseste in carnea de peste gras, carnea rosie, galbenusul de ou, ficatul de vita, laptele si derivatele lactate, cerealele, nucile, merele, etc. Se considera ca administrarea de suplimente de vitamina D poate reduce riscul aparitiei infectiilor respiratorii la copil.

O componenta importanta a alimentatiei este reprezentata de laptele imbogatit cu prebiotice si vitaminele A, C, D, formula bogata in minerale, componente care ajuta la fortifierea organismului in cazul copiilor 1-3 ani.

4. Ce sunt prebioticele recomandate mai sus si cum pot acestea sa reduca nivelul de infectii si gripa in randul copiilor?

Prof. dr. Doina Plesca: Prebioticele, prezente si in laptele matern, sunt ingrediente alimentare (fibre) nondigerabile care au un efect benefic asupra organismului prin stimularea cresterii si a activitatii unor bacterii intestinale, astfel reusind sa contribuie la imbunatatirea sanatatii organismului. Prebioticele favorizeaza dezvoltarea unei flore intestinale sanatoase, care contribuie la asigurarea unui sistem imun optim.

Prebioticele actioneaza la mai multe niveluri de aparare ale sistemului imun intestinal:

  • favorizeaza dezvoltarea unei flore intestinale sanatoase;
  • stimuleaza sinteza de acizi grasi cu lant scurt si realizeaza un mediu acid intestinal, ambele avand efecte antibacteriene;
  • stimuleaza dezvoltarea tesutului care are un rol important in dezvoltarea imunitatii.

5. In concluzie, care sunt cei mai importanti pasi pe care ii recomandati parintilor care vor sa creasca rezistenta copiilor in fata infectiilor?

Prof. dr. Doina Plesca: Prevenirea infectiilor acute (respiratorii si digestive) care survin la copii se realizeaza printr-o dieta echilibrata, parte din ea fiind si laptele imbogatit cu prebiotice si vitaminele A, C, D, dar si prin igiena somnului, expunerea la mediul inconjurator si respectarea calendarului de vaccinari. Alimentatia echilibrata si diversificata la care se adauga si formulele de lapte de crestere imbogatite cu prebiotice si vitaminele A, C, D reprezinta una dintre cele mai bune si la indemana metode prin care parintii pot preveni infectiile acute (respiratorii si digestive) ale copiilor.

Integrarea laptelui imbogatit in alimentatia copiilor duce la scaderea numarului de infectii acute in crese si gradinite, copiii avand un sistem imunitar mai puternic si, astfel, o rezistenta mai mare la agresiunile infectioase.

Taguri Imunitate copii Sanatate copii Imunizare copii Vaccinare copii Sistem imunitar

Articole recomandate

Citeste si despre