Constipatia psihogena la copii. Cum poate fi tratata

/ / Modificat: 2017-02-24
Constipatia psihogena la copii. Cum poate fi tratata

Copiii traverseaza uneori perioade in care le este frica sa mearga la baie. Pur si simplu, chiar daca simt nevoia, refuza, devin stresati si iritati. Motivul poate fi ceea ce medicii numesc constipatie psihogena (sau constipatia “pe sistem nervos”). Micutul e posibil sa se fi confruntat recent cu un episod de scaun dureros, iar acum se teme sa nu sufere din nou si practic blocheaza involuntar eliminarea resturilor alimentare.

In mod normal, un copil elimina scaunele zilnic sau cel mult la doua zile. Atunci cand, dintr-un motiv sau altul, defecarea nu are loc o perioada mai lunga de timp, apare constipatia. Cand vine momentul sa isi elibereze intestinul, copilul poate acuza dureri, din cauza materiilor fecale intarite.

Aproximativ unul din 10 copii sufera periodic de episoade de constipatie. In 25% dintre cazuri, constipatia debuteaza inca din primele luni de viata.

De ce apare constipatia

Alimentatia

Hidratarea insuficienta si consumul redus de fibre provoaca intarirea si uscarea materiilor fecale, facandu-le greu de eliminat. De asemenea, schimbarea dietei, asa cum este momentul diversificarii hranei, poate aduce cu sine episoade de constipatie. Consumul in exces de lapte este o alta cauza.

Medicamente

Administrarea unor medicamente poate avea ca efect instalarea constipatiei. Codeina, spre exemplu, unele dintre medicamentele antitusive sau anticonvulsivele, suplimentele de fier si antihistaminicele pot cauza constipatia. De asemenea, aspirina si ibuprofenul pot favoriza constipatia atunci cand sunt utilizate frecvent.

Schimbarea stilului de viata

Copiii care astazi stau la unul dintre bunici, maine la celalalt, iar in urmatoarele doua zile stau acasa si tot asa se pot confrunta, de asemenea, cu episoade de constipatie. Sunt schimbari in rutina zilnica menite sa afecteze un adult, cu atat mai mult un copil. In aceeasi masura, calatoriile pot determina si ele constipatia.

Lipsa activitatii fizice

Un copil care este tinut mai tot timpul in casa, eventual intr-un apartament in care nu ii este permis sa faca prea multa miscare, se va alege cu un intestin mai lenes, de unde si greutatea eliminarii materiilor fecale.

Constipatia genetica

Prezenta constipatiei la membrii familiei creste riscul constipatiei in cazul copiilor.

Amanarea mersului la toaleta creste sansele copilului de constipare. In acest caz vorbim despre constipatia psihogena.

Constipatia psihogena: de ce apare si cum poate fi tratata

Copiii care au avut unul sau doua scaune tari, dureroase la eliminare, pot avea tendinta de a retine materiile fecale saptamani in sir, de frica repetarii durerii. In timp, materiile fecale retinute se intaresc si, astfel, se formeaza un cerc vicios. Chiar daca este convins de parinte sa faca eforturi pentru eliminarea scaunului, durerea resimtita il va determina sa nu o faca. Practic, in constipatia psihogena copilul asociaza sentimente si senzatii neplacute cu actul defecarii, producandu-se un blocaj. Acesta refuza incordarea muschilor colonului si relaxarea anusului, inhiband eliminarea materiilor fecale. Se va cumula astfel o cantitate mare de reziduuri in intestin, care va deveni tot mai dificil de eliminat.

Constipatia psihogena mai poate avea drept cauza si un conflict intre parinti si copil, dupa un episod in care, sa spunem, cel mic s-a scapat pe el la un moment dat si a fost certat sau chiar umilit, astfel ca, de teama, micutul va evita cu orice pret sa aiba scaun.

Practic, in cazul copiilor care sufera de constipatie psihogena, tranzitul intestinal functioneaza absolut normal, insa blocajul se produce de la nivel mental.

Cum poti "trata" constipatia psihogena

Cauza este cea care trebuie eliminata in cazul constipatiei psihogene. Mai exact, copilul trebuie determinat sa se relaxeze, sa se calmeze, astfel incat sa usureze cat mai mult procesul defecarii, si asa ingreunat de trecerea timpului. Explica-i de ce doare si spune-i ca esti acolo alaturi de el pentru a face lucrurile mai usoare. Puteti canta un cantecel in timp ce sta pe olita, asa incat sa nici nu-si mai dea seama cum trece timpul. Explica-i pe intelesul lui de ce e bine sa faca caca si ca toata lumea face asta zi de zi. Daca aveti animalute, i le poti da ca exemplu. Va fi mult mai usor sa il faci sa inteleaga.

Pentru a elimina starea de anxietate, poti sa ii faci putin masaj pe abdomen pentru a-i relaxa muschii care sustin vezica, ajutand la intensificarea activitatii intestinale. Lauda-l atunci cand a reusit, transforma asta intr-o victorie, intr-un moment de bucurie generala. Incurajeaza-l ca si maine sa procedeze la fel.

Odata problema rezolvata, asigura-te ca micutul are un program regulat de mers la toaleta, asa incat sa eviti repetarea constipatiei. Poti stabili un ritual privind mersul la toaleta. Poate fi dupa de micul dejun sau inainte de baita de seara. O varianta pentru tratarea constipatiei psihogene este reprezentata si de administrarea de preparate laxative, care mentin scaunele moi.

Taguri Constipatia

Articole recomandate

Citeste si despre