„Copiii devin miopi intr-un ritm nemaiintalnit pana acum”, avertizeaza medicii. Pana in 2050, jumatate din populatia lumii va suferi de miopie

/ / Modificat: 2024-06-02
„Copiii devin miopi intr-un ritm nemaiintalnit pana acum”, avertizeaza medicii. Pana in 2050, jumatate din populatia lumii va suferi de miopie

Cele mai recent studiu indica faptul ca, pana in 2050, jumatate din populatia lumii va avea miopie.

Nick Onken este optometrist la Universitatea din Alabama, in Statele Unite, iar din experienta sa reiese clar ca „copiii devin miopi intr-un ritm nemaiintalnit pana acum”. Specialistul spune ca acest ritm „este mai rapid decat poate explica chiar si genetica”.

Dr. Salvador Garcia-Delpech, oftalmolog la Spitalul La Fe din Valencia si co-director medical al Clinicii Aiken, spune ca „in tarile occidentale, in prezent, una din trei persoane este mioapa”, iar studiile indica faptul ca este o tendinta care nu numai ca nu va disparea, dar care continua sa creasca:

„In 2016 a fost publicat un articol in renumita revista stiintifica «Ophthalmology», in care s-a facut o progresie pentru anii urmatori care estimeaza ca in 2050 jumatate din populatie va fi mioapa, adica una din doua persoane!".

O epidemie ingrijoratoare

John Bolger, oftalmolog la o clinica din nordul Londrei, recunoaste ca este „profund ingrijorat de cresterea numarului de copii care dezvolta miopie”.

Specialistii sunt alarmati nu numai de cifre, ci si de cat de devreme este depistata miopia in copilarie si de ceea ce inseamna acest lucru pentru sanatatea oculara a oamenilor.

Nick Onken subliniaza ca „stim de zeci de ani ca, cu cat o persoana este mai mioapa, cu atat este mai probabil sa isi piarda vederea pe masura ce imbatraneste din cauza unor afectiuni precum dezlipirea de retina, glaucomul, degenerescenta maculara si cataracta.

Jeffrey Walline, optometrist si decan asociat de cercetare la Ohio State University din Statele Unite, spune ca „cel mai mare predictor al miopiei este momentul in care este dobandita”. Ceea ce vrea sa spuna el este ca, cu cat un copil este diagnosticat mai devreme cu miopie, cu atat evolutia sa va fi mai proasta, deoarece la majoritatea copiilor vederea se stabilizeaza pana la sfarsitul adolescentei, dar exista o minoritate de cazuri in care acest proces se petrece mai aproape de varsta de 20 de ani.

De ce sunt tot mai multi copii care dezvolta miopie?

Medicii subliniaza faptul ca exista o anumita componenta genetica care face ca parintii cu miopie sa aiba mai multe sanse de a da nastere unor copii miopi.

O dieta buna si un somn bun au, de asemenea, o influenta asupra cresterii sau nu a numarului de cazuri.

Dar doi dintre factorii asupra carora se insista cel mai mult sunt:

  • petrecerea prea mult timp in interior, in lumina slaba;
  • concentrarea continua asupra obiectelor apropiate, fara a face pauze pentru a privi la distanta.

In acest sens, utilizarea excesiva a ecranelor si a smartphone-urilor si lipsa activitatilor in aer liber sunt cei doi factori care s-au schimbat cel mai mult in randul copiilor si adolescentilor din ziua de azi, in comparatie cu generatiile anterioare, cand miopia nu ajunsese la nivelurile pe care le avem astazi in randul populatiei.

Taguri Miopie copii Vedere copii Probleme vedere copii

Articole recomandate

Citeste si despre