Cum ingrijim ochii copiilor iarna?

/ / Modificat: 2024-01-22
Cum ingrijim ochii copiilor iarna?

Principalele pericole și regulile simple care ne feresc de ele

Copiii sunt cei mai predispuși la complicațiile oftalmologice care pot apărea iarna, iar pericolele pândesc atât în exterior, când cei mici ies la joacă ori la plimbare, cât și în casă. Vom vorbi, în cele ce urmează, despre problemele cu ochii specifice sezonului rece și cum facem să le prevenim.

Mulți factori de mediu favorizează îmbolnăvirea ochilor iarna - frigul, vântul aspru, umiditatea scăzută. Este motivul pentru care trebuie să le acordăm o atenție sporită.

Ochișorii celor mici au nevoie de îngrijire specială acum, dacă nu vrem să ne confruntăm cu ochi uscați și iritați, conjunctivite sau chiar leziuni corneene. Sunt pericole reale, dar pe care mulți părinți nu le conștientizează, în sezonul în care principala grijă este protejarea copiilor în fața gripei și a virozelor”, explică Dr. Veronica Strehaianu, medic oftalmolog în cadrul clinicii Medikali din București.

Frigul și umiditatea scăzută

Ochii uscați și iritați sunt problema cel mai des întâlnită iarna, la copii. Sindromul ochiului uscat apare din cauza expunerii la frig sau la vânt, dar și după o perioadă lungă petrecută în casă, în fața televizorului, a tabletei sau a telefonului. Avem impresia că în interior cei mici sunt protejați, însă combinația de umiditate scăzută și expunere la ecrane, în fața cărora copilul clipește mai rar, diminuând astfel lubrifierea ochiului, este dăunătoare.

Trebuie să folosim umidificatoare în casă și să ținem la îndemână lacrimi artificiale, cu care să le lubrifiem constant ochișorii. Iar dacă problema se agravează, ne prezentăm urgent la medic. Există picături speciale cu care tratăm această problemă. În plus, oftalmologul poate veni cu sfaturi prețioase privind îngrijirea oculară, care să ajute la evitarea unor astfel de neplăceri, pe viitor”, spune Dr. Strehaianu.

Pentru prevenirea sindromului ochiului uscat mai sunt indicate:

- reducerea timpului petrecut în fața ecranelor - cel mic poate fi implicat în jocuri diverse, care nu presupun folosirea telefoanelor;
 - impunerea de pauze dese, dacă îi este permis, totuși, să folosească tableta ori telefonul mai multe ore într-o zi;
 - hidratare constantă, care ajută inclusiv la nivel ocular.

Razele UV și zăpada

Fotokeratita (arsuri la nivelul corneei) este o altă problemă care poate afecta ochii copiilor iarna. Iar expunerea la raze UV fără protecție solară poate duce, în timp, la apariția cataractei.

Este foarte important să protejăm ochii celor mici cu ochelari de soare cu lentile polarizate, pentru că soarele nu este mai puțin dăunător acum decât vara. În plus, efectul nociv al razelor UV este amplificat în prezența zăpezii.

Copilul trebuie să poarte ochelari de soare mai ales dacă:

- iese din casă la orele prânzului, când soarele e puternic;
 - este zăpadă - aceasta amplifică razele UV;
 - sunteți la munte, unde copilul practică sporturi de iarnă. Aici, razele UV sunt mai intense și din cauza altitudinii mari, nu doar din cauza zăpezii. Ochelarii de soare pot proteja ochii copiilor și în caz de vânt puternic sau viscol.

Infecțiile oculare

Conjunctivita este principala problemă oculară de natură infectioasa care afectează copiii iarna. Se transmite mai ușor acum pentru că imunitatea e mai scăzută în sezonul rece.

Nu te mira nici dacă, după ce se îmbolnăvește de faringită, copilul tău face și conjunctivită: adeno-faringo-conjunctivita, cauzată de adenovirusuri, este des întâlnită în sezonul rece. Cum prevenim îmbolnăvirea? Acordând o importanță sporită igienei și învățându-i pe cei mici să nu ducă mâna la ochi, dacă nu s-au spălat înainte. Iar în cazul în care suspectăm o conjunctivită, ne adresăm medicului.

Dacă vedem că cel mic se freacă la ochi încontinuu, verificăm: s-au înroșit ochișorii? Îl mănâncă? Are senzația de nisip în ochi? Are sensibilitate la lumină ori secreții la nivel ocular? Toate acestea pot fi semne de conjunctivită. Nu trebuie să ne speriem, nu e ceva grav. Este însă necesară o consultație de specialitate și instituirea imediată a tratamentului, pentru a evita complicațiile și cronicizarea”, explică Dr. Strehaianu, medic oftalmolog în cadrul clinicii Medikali.

Taguri Afectiuni oftalmologice Control oftalmologic copii Primul consult oftalmolog copii

Articole recomandate

Citeste si despre