De unde vine problema obezitatii infantile? Copiii grasi au adesea parinti grasi sau care se lupta constant cu excesul de greutate? De la ei au mostenit tendinta de a lua in greutate? Specialistii spun ca nu, deoarece mostenirea genetica este doar in cateva cazuri cauza reala a obezitatii. Totusi copiii supraponderali au ceva in comun cu parintii lor, de asemenea supraponderali: le plac dulciurile si nu le place sa faca miscare.
Instinctul de hranire este un obicei frumos si teribil, in acelasi timp. Mamele si bunicile isi iau mancarea de la gura, doar pentru a-si hrani copiii. Dar daca se incearca hranirea copiilor cu forta, atunci cand acestia par a fi satui, o astfel de ingrijire este exagerata si este o cale simpla catre obezitatea infantila.
Nutritionistii ne amintesc ca, de obicei, mancam cu aproximativ 30% mai mult decat poate folosi (arde) corpul nostru. Acest lucru se intampla doar pentru ca vietile noastre devin din ce in ce mai confortabile, avem un stil de viata sedentar si aceasta este cauza obezitatii.
Felul in care aratam depinde de stilul nostru de viata. Sugarii sunt un exemplu extraordinar - sunt rotofei pentru ca nu se misca prea mult. Cu toate acestea, copiii de doi sau trei ani sunt „subtiri”, pentru ca la aceasta varsta este dificil sa stai linistit. Doar unii dintre ei, in special cei supra-alimentati de parinti, cresc supraponderali.
Statisticile arata ca Romania ocupa locul doi in Europa la obezitate infantila, iar specialistii avertizeaza ca peste 11% din populatia tarii este afectata de diabet. In ultimii sase ani, numarul copiilor obezi din tara noastra a crescut cu zece procente, la 25%. Astfel, in prezent, un copil din doi are probleme cu greutatea corporala, iar aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate.
Medicii avertizeaza ca este mai bine sa se previna obezitatea decat sa se lupte cu ea. Deci, hai sa evitam kilogramele inutile, inca din perioada in care copiii au o greutate normala.
Daca totusi micutul tau se confrunta cu cateva kilograme in plus, aminteste-ti ca nu exista dieta minune. Copilul trebuie sa primeasca aceeasi hrana ca si inainte, doar ca mai putin calorica si, bineinteles, sa contina mai putine grasimi si dulciuri. Dupa cateva luni copilul va fi mai slab. Totusi el nu poate slabi rapid, deoarece se va ingrasa rapid.
Schimbarea copilului tau incepe cu tine
Merita sa ne amintim ca suntem un exemplu pentru copiii nostri. Cand copiii nostri se uita la noi cum stam pe canapea, in fata televizorului sau ne asezam cu nerabdare la mese prea incarcate, nu-si vor inchipui niciodata ca cel mai bun mod de a-si petrece timpul este sa faca miscare.
Deci, daca vrei sa schimbi obiceiurile legate de stilul de viata al copilului tau, nu este suficient sa te ocupi de hrana lui. Trebuie sa-i oferi o multime de posibilitati prin care sa faca miscare, iar asta de la o varsta frageda. Si din nou, moderatia este necesara: nu alege sporturi care impovareaza corpul, ci care sprijina dezvoltarea naturala.
Ar trebui sa-ti asculti copilul. Daca acesta spune ca nu mai poate manca, trebuie sa-l crezi si sa nu mai insisti. Nu exista niciun motiv sa te indoiesti. Doar daca nu este clar bolnav. Cand copilul iti spune ca nu ii face placere sa schieze, nu are sens sa-i explici ca acesta este un sport din ce in ce mai popular si ca ar trebui sa-l practice. Poate prefera sa joace tenis de masa.
In conformitate cu principiile dieteticienielor, un copil sanatos se dezvolta in mod corespunzator atat din punct de vedere fizic, cat si mental (intelectual, emotional). El emana bucuria vietii, este mobil, fericit, zambeste, este interesat de lucrurile din jurul sau si acumuleaza cunostinte noi.
Evita aceste greseli de dieta, care pot duce la obezitate infantila
- nu-ti hrani bebelusul de fiecare data cand plange; sanul nu este sedativ; nou-nascutii nu sunt agitati doar atunci cand sunt infometati;
- daca il hranesti cu lapte formula, nu adauga mai multa pudra decat scrie pe ambalaj. Nu insista ca bebelusul sa goleasca tot biberonul de fiecare data. Nu incerca sa accelerezi viteza de alimentare prin marirea orificiului din tetina;
- nu adauga zahar sau cereale in biberonul cu lapte;
- obisnuieste-ti copilul sa bea apa neindulcita;
- cand trece la mancare solida, nu-l grabi sa manance. Invata-l sa mestece fiecare imbucatura;
- nu-l rasplati cu mancare sau dulciuri pentru un comportament bun;
- cand iesiti la plimbare, nu-l tine tot timpul in carucior, mai lasa-l sa mearga si pe jos.
- fii atenta la gustarile pe care le ia copilul tau. El mananca doar ce este acasa: gem, sucuri, carnati, pe care ii gaseste in frigider, ciocolata, biscuti si chipsuri depozitate prin dulapuri;
- nu-i da mancare cu forta.