Diabetul de tip 1 la copii. Care sunt primele semne ale bolii

/ / Modificat: 2020-11-12
Diabetul de tip 1 la copii. Care sunt primele semne ale bolii

Diabetul de tip 1 la copii este o afectiune in care corpul copilului nu mai produce un hormon important (insulina). Diabetul de tip 1 la copii a fost cunoscut ca diabet juvenil sau diabet insulino-dependent.

De ce apare diabetul?

Corpurile noastre descompun alimentele pe care le consumam si le transforma in glucoza si alti nutrienti de care avem nevoie, care sunt apoi absorbiti in sange din tractul digestiv. Concentratia de glucoza din sange creste dupa masa si determina pancreasul sa produca un hormon numit insulina si sa-l elibereze in sange. Dar, la persoanele cu diabet, organismul fie nu poate produce insulina, fie nu reactioneaza corect la acest hormon.

Insulina actioneaza ca o cheie care deschide usile celulelor, astfel incat glucoza sa poata patrunde in interiorul lor. Fara insulina, glucoza nu poate intra in celule (usile sunt „inchise” si nu exista nicio cheie care sa le deschida); prin urmare, glucoza ramane in fluxul sanguin. In consecinta, concentratia zaharului din sange este mai mare decat in ​​mod normal. Glicemia ridicata este o problema, deoarece poate provoca o serie de probleme de sanatate.

Care este diferenta intre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2?

In diabetul de tip 1, pancreasul isi pierde capacitatea de a produce hormonul insulina, deoarece sistemul imunitar ataca si distruge celulele din pancreas responsabile de producerea acestui hormon. Nimeni nu stie exact de ce se intampla, dar oamenii de stiinta cred ca originea sa este legata de gene. Cu toate acestea, simplul fapt de a mosteni genele pentru diabet nu este de obicei suficient pentru a dezvolta aceasta boala. Cel mai probabil, persoana va trebui sa fie expusa la altceva, cum ar fi un virus, pentru a dezvolta diabet de tip 1.

In diabetul de tip 2, pancreasul poate produce in continuare insulina, dar organismul nu raspunde la acest hormon in mod normal. Glucoza este mai putin capabila sa patrunda in celule si sa isi indeplineasca functia de a furniza energie (o problema cunoscuta sub numele de rezistenta la insulina). Acest lucru creste nivelul zaharului din sange, astfel incat pancreasul trebuie sa lucreze mai mult pentru a produce mai multa insulina. In cele din urma, acest efort exagerat ajunge sa epuizeze pancreasul, care nu mai produce suficienta insulina pentru a mentine nivelul zaharului din sange in limite normale.

Simptomele diabetului de tip 1 la copii 

Simptomele diabetului de tip 1 la copii se dezvolta de obicei rapid si pot include:

  • Senzatie crescuta de sete 
  • Urinare frecventa 
  • Foame extrema
  • Pierderea neintentionata in greutate
  • Oboseala
  • Iritabilitate sau schimbari de comportament
  • Respiratie cu miros de fructe
  • Diabetul poate fi suspectat si in cazul in care o fata, care inca nu a inceput pubertatea, dezvolta o infectie vaginala.

Cauzele aparitiei diabetului de tip 1

Nu se cunoaste cauza exacta a diabetului de tip 1. Dar la majoritatea persoanelor cu diabet de tip 1, sistemul imunitar al organismului - care lupta in mod normal impotriva bacteriilor daunatoare si a virusilor - distruge in mod eronat celulele producatoare de insulina din pancreas. Genetica si factorii de mediu par sa joace un rol in acest proces.

Odata ce celulele insulelor pancreasului sunt distruse, organismul copilului produce putina sau deloc insulina. Insulina indeplineste sarcina critica de a muta zaharul (glucoza) din sange in celulele corpului. Zaharul patrunde in sange atunci cand alimentele sunt digerate.

Fara suficienta insulina, zaharul se acumuleaza in fluxul sanguin al copilului, unde poate provoca complicatii care pun viata in pericol daca nu este tratat.

Diabetul de tip 1 la copii: factori de risc 

Factorii de risc pentru diabetul de tip 1 la copii includ:

  • Istoric familial. Oricine are un parinte sau frati cu diabet zaharat de tip 1 are un risc usor crescut de a dezvolta afectiunea.
  • Genetica. Anumite gene indica un risc crescut de diabet de tip 1.
  • Rasa. In Statele Unite, diabetul de tip 1 este mai frecvent in randul copiilor albi de origine non-hispanica decat in ​​randul copiilor de alte rase.
  • Anumiti virusi. Expunerea la diferiti virusi poate declansa distrugerea autoimuna a celulelor insulelor.

Ce complicatii pot aparea? 

Diabetul de tip 1 poate afecta principalele organe din corp. Mentinerea nivelului zaharului din sange aproape de normal de cele mai multe ori poate reduce dramatic riscul multor complicatii.

Complicatiile pot include:

Boli ale inimii si a vaselor de sange. Diabetul creste riscul copilului de a dezvolta afectiuni precum vasele de sange ingustate, hipertensiunea arteriala, bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale mai tarziu in viata.

Leziuni ale nervilor. Excesul de zahar poate rani peretii micilor vase de sange care hranesc nervii copilului. Acest lucru poate provoca furnicaturi, amorteli, arsuri sau durere. Leziunile nervoase se produc de obicei treptat pe o perioada lunga de timp.

Afectarea rinichilor. Diabetul poate deteriora numeroasele grupuri mici de vase de sange care filtreaza deseurile din sangele copilului.

Afectarea ochilor. Diabetul poate afecta vasele de sange ale retinei, ceea ce poate duce la probleme de vedere.

Osteoporoza. Diabetul poate duce la o densitate minerala osoasa mai mica decat cea normala, crescand riscul de osteoporoza al copilului dumneavoastra ca adult.

Cum se poate preveni diabetul la copii

In prezent, nu exista o modalitate cunoscuta de a preveni diabetul la copii, dar aceasta este o zona foarte activa de cercetare. Cercetatorii lucreaza la:

Prevenirea diabetului de tip 1 la persoanele care prezinta un risc ridicat de boala si au identificat recent cel putin un medicament care poate incetini dezvoltarea afectiunii.

Prevenirea distrugerii ulterioare a celulelor insulei la persoanele nou diagnosticate.

Medicii pot detecta anticorpii asociati cu diabetul de tip 1 la copiii care prezinta un risc ridicat de tulburare. Acesti anticorpi pot fi detectati cu luni sau chiar ani inainte de aparitia primelor simptome ale diabetului de tip 1, dar in prezent nu exista o modalitate cunoscuta de a incetini sau preveni boala atunci cand se gasesc anticorpi. De asemenea, este important sa stim ca nu toata lumea cu acesti anticorpi continua sa dezvolte diabet de tip 1.

Desi nu ai fi putut face nimic pentru a preveni diabetul de tip 1 al copilului tau, il poti ajuta pe copil sa previna complicatiile acestuia prin:

  • Mentinerea unui control bun al glicemiei 
  • Alimentatie sanatoasa si participare la activitati fizice regulate 
  • Consultatii regulate la medic si examen ocular.

Referinte: 

www.mayoclinic.org

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes-in-children/symptoms-causes/syc-20355306

www.kidshealth.org

https://kidshealth.org/es/parents/type1-esp.html


Articole recomandate

Citeste si despre