Dintii bebelusului

/ / Modificat: 2009-11-24
Dintii bebelusului





 

Eruptia dentara inseamna aparitia dintilor la bebelusi, mai exact miscarea dintelui din oasele maxilare pe arcada. Eruptia dentara este un fenomen de crestere dictat de un tipar genetic si direct corelat cu dezvoltarea dintelui.

Dintii temporari erup pe parcursul primilor doi ani si jumatate de viata. De obicei, primii dinti care apar in cavitatea bucala sunt incisivii centrali mandibulari. Dentitia de lapte (caduca de lapte), apare in jurul varstei de 4-8 luni si este compusa din 20 de dinti.

 Intarzieri si aparitii timpurii

La nastere, coroanele dintilor temporari sunt deja formate aproape in totalitate la nivelul oaselor maxilare. Dintii incep sa se formeze inca din viata intrauterina si cresc constant inca de la nastere pana in momentul in care acestia incep sa fie vizibili.

Intarzieri ale eruptiei dentare sunt comune in cazul copiilor nascuti prematur, dar ritmul, in general, se compenseaza pana la varsta de doi ani si jumatate.

Exista situatii exceptionale cand la nastere exista dinti prezenti pe arcade (dinti natali) sau cand acestia apar in prima luna de viata (dinti neonatali).

 Dezvoltarea dintilor la bebelus

Primii dinti apar in general mai devreme la baieti, in timp ce pentru secventele ulterioare fetele prezinta un avans limitat, deoarece ele cresc mai rapid in greutate.

Simptomele cel mai des intalnite sunt:

• Hipersalivatie

• Gingivita (inflamatia mucoasei gingivale). Gingiile apar iritate, umflate si dureroase la atingere

• Iritabilitate, irascibilitate, neliniste, schimbari comportamnetale

• lipsa poftei de mancare este des intalnita, copilul care anterior se alimenta corespunzator, refuza chiar si alimentele preferate

• insomnie, somn agitat, plas in timpul somnului, mai ales noaptea

Febra este rar asociata cu eruptia dentara, inflamatia gingiilor secundara acestui fenomen, poate provoca cel mult o stare subfebrila (intre 37 si 38 de grade celsius). Subfebrilitatea, febra, diareea si varsaturile nu au fost asociate strict cu eruptia dintilor de catre medicii pediatri.

Dintii de lapte sunt considerati esentiali in dezvoltarea cavitatii bucale. deoarece dintii permanenti se dezvolta din aceiasi "muguri de dinti" din care s-au format si dintii de lapte. Astfel, dintii de lapte pastreaza locul pe gingie pentru dintii permanenti si ajuta la dezvoltarea armonioasa a abilitatilor de vorbire ale copilului si cele de mestecare a alimentelor.

Tot dintii, fie ei de lapte sau permanenti, sunt cei care ajuta la formarea conturului fetei.

 Dupa aparitia dintilor temporari

Dupa eruptia ultimului dinte temporar urmeaza o pauza de 4-5 ani. Eruptia dintilor permanenti, cu exceptia molarului de minte are loc intre 6 si 13 ani. Primul grup de dinti permanenti erupe intre 6 si 7 ani si este reprezentat de primii molari de la ambele arcade si incisivii centrali inferiori.

Intre 7 si 9 ani erupe grupul reprezentat de centralii si lateralii superiori si inferiori. In perioada 9-12 ani apar caninii si premolarii iar la 12-13 ani apar molarii secunzi. Eruptia molarilor de minte are loc mai tarziu, in general intre 16 si 25 de ani.

 Parerile specialistilor

"Factorii care determina variatii in limite normale ale dintilor temporari sunt:

• Greutatea copilului la nastere -la greutate mai mica(subponderali)apar mai tarziu dintii temporari.

• Sexul copilului - la baieti apar mai devreme decat la fete.

• Influenta materna - varsta mamei mai inaintata creste varsta de eruptie.

• Evolutia sarcinii si nasterea - copii nascuti prematur au intarzieri in eruptia dintilor temporari.

• Apartenenta rasiala si etnica.

• Starea socio-economica si nutritia - deficitul nutritional are impact puternic asupra incisivilor(primii dinti temporari care erup).

• Unii factori de mediu - eruptie mai accelerata a incisivilor temporari la copii din tarile dezvoltate ale caror mame sunt fumatoare.

• Predispozitii genetice-exista tendinte familiale spre o eruptie precoce sau tardiva fara a exista o semnificatie patologica.

Diferitele boli generale (lues congenital, rubeola prenatala, rahitismul, anumite boli genetice sau endocrine) pot determina intarzieri mai mari in ritmul de eruptie al dintilor temporari, intarzieri care pot ajunge si la peste un an de zile.

Deficitul secretiei tiroidiene (hipotiroidism) determina intarzieri mari ale eruptiei dintilor temporari(de pana la 4 ani). Gradul de intarziere este direct proportional cu deficitul tiroidian."

Mirela Comancianu

Medic primar - Stomatologie generala

Specialistii nu au stabilit deocamdata cu exactitate daca anumite simptome precum varsaturile, diareea sau febra sunt secundare eruptiei dentare sau daca acestea apar independent, in aceasi perioada.

Alte simptome sunt considerate totusi specifice pentru aceasta etapa fiziologica (hipersalivatie, anorexie, neliniste, etc).

Simptomele care anunta aparitia dintilor difera de la un copil la altul in functie de mai multi factori (varsta, rezistenta la durere, imunitate). Febra asociata eruptiei dintilor poate fi secundara scaderii usoare a imunitatii in aceasta perioada si astfel a contactarii unei infectii (cel mai frecvent infectii in sfera ORL).

Sfaturi pentru diminuarea discomfortului secundar eruptiei dintilor:

•  folosirea suzetei: ajuta la diminuare discomfortului si previne introducerea in gura a obiectelor din mediul inconjurator sau a jucariilor.

•  alimentatie predominant lichida sau cu solide paserate (ceaiuri, compoturi, supe, carnita paserata, budinci, etc)

•  eviatrea alimentelor fierbinti sau reci.

•  masarea usoara a gingiilor copilului poate diminua temporar durerea secundara eruptiei dintilor.

•  administrarea acetaminofenului (paracetamolului) atunci cand este cazul (subfebrilitati, durere accentuata). Efectele analgetice si antipiretice ale acetaminofenului vor ameliora simptomele neplacute datorate eruptiei dintilor.

•  pastrarea unei igiene bucale corespunzatoare. O igiena inadecvata poate favoriza infectiile locale. Hipersalivatia favorizeaza de asemenea aparitia eruptiilor cutanate periorale (urticarii, eczeme).

Folosirea suzetei trebuie intrerupta inaintea varstei de 2 ani, pentru a evita astfel aparitia defectelor de dentitie care pot deveni ireversibile.

 Ce spun mamicile despre eruptia dintilor la bebelusi

O mamica povesteste cum fetita ei, atunci in varsta de 13 luni, nu avea nici un dintisor. Toti medicii pediatri care au consultat-o au spus sa aiba rabdare. Simptome de eruptie existau, dintii erau dezvoltati pana la nivelul de eruptie, dar nu ieseau. Fetita era dezvoltata normal si, chiar daca nu avea dintisori, mesteca foarte bine alimentele cu gingii.

Unele mamici nu au experimentat cu bebelusii febra sau dureriile eruptiei dintilor, ci doar o mancarime de gingii, insa bebelusii altor mamici au avut parte de dureri, mancarimi si scaune moi.

O alta mamica este de parere ca de la dintisori nu se face febra de 39 grade Celsius si ca salivarea abundenta si faptul ca bebelusul se scarpina cu ce apuca la gingii sunt semne ca vor iesi dintisorii. Baiatul ei avea mugurii de dinti formati in jurul varstei de 3 luni, iar la 5 luni si jumatate i-au iesit primii dinti. In acest timp a facut tratament cu calciu si D3 intensiv, prescris de medic pentru formarea mai rapida a dintilor.


Articole recomandate

Citeste si despre