Edemele sau umflarea mainilor si picioarelor la copii reprezinta o afectiune care poate ascunde serioase probleme de sanatate, care pot pune viata celor mici in pericol. Chiar daca edemul este destul de rar intalnit la copii, este o problema care necesita ingrijire medicala de urgenta. Investigarea rapida a cauzelor ajuta si la administrarea tratamentului corespunzator si reducerea riscului de complicatii.
Ce sunt edemele?
Edemele se mai traduc popular si prin termenul de umflare. Se refera la umflarea anumitor parti sau zone ale organismului: maini, picioare, ochi, abdomen, fata etc. Se caracterizeaza prin acumularea de lichid intre tesuturi si plasma sangelui. Lichidele ajung in tesuturile din preajma vaselor de sange si, din diverse motive, nu reusesc sa fie absorbite in sange, se acumuleaza in exces si cauzeaza edemele.
Cauzele edemelor la copii
In cazul copiilor, edemele sunt localizate de multe ori la nivelul mainilor sau picioarelor. Insa poate afecta orice parte a corpului. Edemele pot avea diverse cauze. Pot aparea in cazul in care copilul mananca foarte sarat, daca urmeaza un tratament medicamentos cu astfel de efecte secundare sau daca sta nemiscat intr-o pozitie mai mult timp.
Desi este considerata o afectiune, cel mai adesea umflarea membrelor este simptomul altor boli, destul de serioase si cu risc ridicat de complicatii. Copiii cu obstructie acuta sau cronica a cailor superioare prezinta un risc crescut de a face edem pulmonar cu presiune negativa. Aceasta complicatie apare cel mai adesea dupa o lovitura la cap, crize convulsive sau ingestia chimica accidentala sau prin inhalare.
Si sindromul nefrotic (o tulburare renala) poate determina aparitia edemelor la copii. Sunt localizate in special in zona ochilor, insa pot aparea si in alte zone ale corpului, in special la nivelul membrelor inferioare. Daca este lasata netratata, aceasta afectiune poate conduce la complicatii severe de sanatate - insuficienta cardiaca congestiva sau afectiuni ale ficatului, infectii etc.
Copiii si bebelusii diabetici sunt predispusi la edeme. Apar ca efect secundar al administrarii tratamentului cu insulina. Este valabil doar in cazul copiilor dependenti de insulina. In cazul diabeticilor, este indicat ca edemul sa fie investigat de urgenta la medic, deoarece poate conduce la aparitia unei complicatii foarte grave, numita edem cerebral (umflarea creierului).
Si bolile hepatice pot sta la baza aparitiei edemelor. Ficatul este organul care regleaza nivelul fluidelor din organism. In momentul in care copilul sufera deja de o afectiune hepatica, apare riscul acumularii sau retentiei de lichide in organism.
Bolile cardiovasculare ar putea fi si ele o cauza a edemelor. Sangele trece prin inima si este pompat spre toate organele din corp. Atunci cand exista probleme: insuficienta cardiaca, cardiomiopatie sau defecte congenitale ale inimii - sangele nu mai este pompat corespunzator in organism si apare riscul edemelor, in special in zona picioarelor.
Daca situatia evolueaza si se agraveaza, poate aparea si edem pulmonar, extrem de periculos pentru sanatatea unui copil.
Simptomele edemelor la copii
In afara de umflarea propriu zisa a diverselor zone din corp, cu preponderenta a mainilor si picioarelor, copilul poate manifesta si alte simptome. Acestea variaza in functie de cauza care se ascunde in spatele acestei conditii medicale si se pot manifesta prin:
- oboseala accentuata;
- crestere in greutate;
- probleme respiratorii;
- tuse (in cazul complicatiei de edem pulmonar).
Tratamentul edemelor la copii
In functie de cauza care a dus la umflarea mainilor sau picioarelor copilului, medicul va stabili o formula de tratament adecvata nevoilor copilului. In situatia in care edemul nu are o cauza patologica, masurile de combatere a edemului ar putea consta in:
- reducerea consumului de sare din alimentatie;
- administrarea de diuretice (care sa contribuie la combaterea retentiei de apa);
- evitarea schimbarilor bruste de temperatura;
- ridicarea temporara a mainilor sau picioarelor umflate mai sus de nivelul corpului, pentru a stimula circulatia sanguina.
Copilul tau a suferit vreodata de edem al mainilor sau picioarelor? Ai constatat ca i s-au umflat manutele sau picioarele ori alte zone ale corpului? Care au fost cauzele si ce tratament i s-a aplicat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!