Factorii de risc pentru tulburarile alimentare la copii

/ / Modificat: 2024-11-12
Factorii de risc pentru tulburarile alimentare la copii

Tulburarile alimentare la copii se declanseaza atat din cauze ereditare, dar si din cele ale unor factori care tin de personalitatea copilului, uneori chiar si stilului de viata si educatiei. Pe masura ce cresc, mai ales la adolescenta, copiii incep sa devina preocupati de felul in care arata. Atunci cand aceasta preocupare se transforma intr-o obsesie, apare terenul predispozant pentru anorexie, bulimie sau alta tulburare. Iata care sunt principalii factori de risc la copii!

Momentul inceperii pubertatii este esential

Tulburarile alimentare isi fac adesea debutul la inceputul perioadei pubertatii, pe la 11-13 ani la copii. Sansele ca cei mici sa dezvolte o tulburare alimentara cresc considerabil atunci cand copiii intra la pubertate, in special la fetite. Trebuie sa fii mai atenta la ei in preadolescenta si sa ii incurajezi continuu sa aiba o imagine pozitiva despre propriul lor corp.

Cauzuri de tulburari alimentare in familie

Daca aveti sau ati avut o ruda apropiata care a suferit de anorexie nervoasa sau de alte tulburari alimentare atunci riscul ca si copilul sa o dezvolte creste de 10 ori. Fetitele cu o varsta mai mica de 14 ani care au mama ce sufera de o tulburare alimentara au de 3 ori mai multe sanse sa o faca si ea decat in cazul altor fete.

Genele joaca cel mai important rol

Cerectatarile realizate in domeniu au indicat faptul ca genetica joaca un rol esential in declansarea unei tulburari alimentare la copii Acestea sunt viniovate in mai mult de jumatate de dintre cazurile de tulburari alimentara aparute dupa pubertate.

Fetitele, mai predispuse decat baieteii

In timp ce cele mai multe persoane care sufera de anorexie sau bulimie sunt de sex feminin, nici baietii nu sunt scutiti de la a le face. Tulburarea binge-eating (perioade de supraalimentare excesiva) este mai comuna printre baieti. Studiile au indicat ca baieteii care au tati foarte critici sau severi sunt mai predispusi la a face acest sindrom.

Copiii din minoritati

Cercetatorii au evidentiat un fapt nou legat de dezvoltarea tulburarilor alimentare la copii si factorii de risc asociati ei. Se pare ca minoritatile sunt mai predispuse la a le face din cauza efortului de adaptare in spatii culturale extinse. Efortul de a face fata saraciei, rasismului, discriminarii, greutatii (unele minoritati sunt prin natura lor mai supraponderale), scaderea stimei de sine si o imagine precara asupra propriului corp creeaza terenul propice instalarii lor.

Presiunea sociala si media, precum si anturaj copiilor

Intr-o societate dominata de modele slabe, de promovarea frumusetii prin dioptriile unor tipare clasice de masuri corporale foarte stricte (celebrul 90-60-90), copiii sunt expusi unor factori extrem de nocivi. Presiunea anturajului, care-i poate tachina si ironiza si ii face grasi, urati etc., dar si dorinta de a excela intr-un sport sau activitate ca dansuri, balet, gimnastica, atletism si altele pot pune o presiune atat de mare auspra felului in care trebuie sa arate ei pentru a performa, incat sa dea nastere acestor tendinte de infometare bolnavicioase si extrem de periculoase.

Copiii a caror dieta este strict controlata de parinti

Interzicerea stricta si vehementa a unor alimente ca dulciuri si alte produse pe care le vad la tv sau in reclame poate avea un efect de bumerang asupra acestor copii. Le vor dori din ce in ce mai mult si astfel atunci cand le vor cadea prima oara in mana, vor profita de ele si vor avea tendinta sa le manance constant si sa faca din ele un obicei. Iar cand vor constata excesul si ingrasarea ar putea cadea in capcana unei tulburari alimentare.

Copiii care sunt supraponderali la o varsta mica sau care sunt preocupati excesiv de dieta

Copiii mai mici de 6 ani care manifesta un interes exagerat pentru dieta, alimentatie, imagine corporala sau care au un excesc de greutate fata de media varstei lui sunt predispusi unui risc crescut de a face o tulburare alimentara.

Sursa foto: freepik

Taguri Tulburari alimentare copii Bulimie copii Anorexie nervoasa copii

Articole recomandate

Citeste si despre