Forma asimetrica a capului nu este un lucru neobisnuit la nou-nascuti. Capul se deformeaza atat din cauza trecerii prin canalul de nastere, in timpul nasterii naturale, cat si a pozitiei in care sta cel mai adesea, dupa nastere. Capul poate fi alungit (ascutit) sau aplatizat (turtit), forme care sperie intotdeauna parintii, intrucat au impresia ca va ramane asa. Iata si alte cauze ale deformarii capului la nou-nascuti si ce masuri poti lua pentru a grabi revenirea la forma normala!
De ce se naste copilul cu capul deformat (ascutit, turtit)?
Principala cauza pentru care copilul se naste cu capul modelat inegal pe o parte este trecerea prin canalul de nastere. La nastere, oasele craniene ale bebelusului sunt foarte flexibile. Craniul este prevazut si cu fontanele, care sunt zone moi ale capului, inconjurate de oase foarte flexibile, inca nesudate.
Exista patru fontanele, insa la nastere, atentia este indreptata doar asupra a doua dintre ele. Unul din principalele roluri ale fontanelelor este acela ca permit modelarea capului in timpul expulzarii copilului prin canalul de nastere, care este foarte ingust.
Forma capului este cel mai adesea alungita (ascutita) ori aplatizata (turtita). Desi multi parinti isi fac griji ca forma va ramane asa pentru totdeauna, medicii sustin ca este doar un efect temporar. O alta cauza comuna a deformarii capului la nou-nascuti o constituie pozitia in care este tinut adesea copilul.
La aceasta varsta, nou-nascutul sta mai mult pe spate, atat in patut, cat si in scaunul de masina sau pe alte suprafete. Zona din spate a capului incepe sa se aplatizeze daca este tinut constant in aceasta pozitie, la fel cum s-ar putea turti si pe o parte, daca este lasat sa doarma indelung astfel. Mai exista si alte cauze, ceva mai serioase, ale deformarii capului la nou-nascut.
Exista posibilitatea ca oasele craniului sa se uneasca mai devreme decat trebuie (fontanelele sa se inchida prematur) si sa dea nastere unei afectiuni numite craniosinostoza. In caz de craniosinostoza, creierul in continua expansiune impinge in cavitatea craniana si determina deformarea, deoarece oasele sunt inca flexibile. Afectiunea se corecteaza chirurgical.
Cand isi revine la normal forma capului nou-nascutului?
Medicii explica faptul ca forma asimetrica a capului bebelusului la nastere este un rezultat al presiunii exercitate in timpul expulzarii pe canalul de nastere si ca nu va ramane asa. La cei mai multi nou-nascuti, forma capului revine la normal in maximum 48 de ore de la nastere. Este important de retinut faptul ca aplatizarea sau alungirea formei capului nu are niciun impact negativ asupra creierului.
Cum trebuie asezat bebe in patut?
Fie ca doarme, fie ca sta pur si simplu in patut, pozitia capului bebelusului trebuie constant alternata. Desi culcarea pe burtica ar fi solutia ideala pentru prevenirea deformarii capului, bebelusul nu are voie sa doarma in aceasta pozitie pana la varsta de un an, din cauza riscului sindromului mortii subite.
Asadar, in masura in care esti obligata ca pana la prima aniversare a bebelusului sa il culci doar pe spate, este indicat sa tii cont de cateva reguli. Acestea ajuta nu doar la revenirea mai rapida la o forma normala a capului, ci si la prevenirea deformarii ulterioare a craniului micutului. In acest caz, lasa copilul sa doarma pe spate, dar ai grija sa ii alternezi pozitia capului, cand pe o parte, cand pe alta, pentru a evita modelarea inegala a craniului.
In rest, in perioadele in care este treaz si activ, nu il lasa sa stea tot timpul pe spate, in patut. Alterneaza-i pozitia, fie tinandu-l in brate, fie pe burtica. Iar daca este nevoit sa stea intins, pe spate, asigura-te ca nu sta mereu cu capul in aceeasi parte, ci ca mai alterneaza pozitia.
Bebelusul tau ce forma a capului a avut la nastere - alungita, turtita? Cand si-a revenit la forma normala? Ai luat vreo masura sau ai constatat ca revenirea s-a produs in mod firesc? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!