Hemoroizii la copii

/ / Modificat: 2017-07-20
Hemoroizii la copii
Intrebare:

- Va scriu in legatura cu baietelul meu in varsta de 16 luni care prezinta la nivelul anusului o galma: nu stiu sigur daca este hemoroid. Intrebarea mea este daca un copil de varsta asa mica poate face hemoroizi. Primele patru luni a avut colici si a fost mai mereu constipat, pana la 8 luni, cand am fost cu el la dr. si i-a facut tuseu rectal si a spus ca nu sunt probleme, ca totul o sa se rezolve cu alimentatia si cu enterol si intr-adevar, s-a rezolvat: nu mai sunt probleme dar, o luna mai tarziu a aparut aceasta galma (apare din cand in cand).

Raspuns:

Hemoroizii sunt niste dilatatii ale venelor hemoroidale de la nivelul rectului determinate de constipatie cronica, procese inflamatorii locale sau de vecinatate, obezitate etc. si favorizate de predispozitia genetica, tulburari metabolice si de nutritie, sedentarism etc. Aceasta afectiune insa este caracteristica adultilor fiind foarte rar semnalata la copii.

La copii intre 1 si 3 ani insa, poate apare prolapsul mucoasei rectale (mucoasa rectala – adica membrana care captuseste rectul, cade prin orificiul anal). Prolapsul este determinat de o slabire a tonicitatii sfincterului extern. Factorii care favorizeaza prolapsul mucoasei rectale sunt:

- rahitismul
- malnutritia si hipoproteinemia
- situatii anatomice locale (lipsa de curbura a osului sacru, laxitatea ligamentelor)
- constipatie
- diaree
- statul prelungit pe olita (in colectivitati).

Prolapsul poate apare numai ocazional, dupa perioade de constipatie sau diaree. De obicei apare dupa fiecare scaun. In formele simple prolapsul este reductibil (mucoasa prolabata poate reintra in rect – de la sine sau prin manevra manuala), deseori spontan; acesta se vindeca de obicei cu timpul. In formele mai grave, creste in dimensiuni, poate sangera si este greu reductibil.

Tratamentul prolapsului de mucoasa rectala difera in functie de varsta, tipul de prolaps, de dimensiuni, daca e reductibil sau nu, de posibilele complicatii care au aparut.

Tratamentul medical consta in reducerea blanda prin presiune manuala a prolapsului si scurtarea timpului de stat pe olita; modificarea alimentatiei pentru combaterea constipatiei este necesara.

Administrarea de suplimente cu vitamina B, 10 zile pe luna 3 luni consecutiv poate fi benefica. De asemenea se mai utilizeaza cu rezultate bune, injectii locale sclerozante. Tratamentul chirurgical este o metoda simpla si sigura, dar nu e necesara in toate cazurile, deoarece la unii copii prolapsul se vindeca cu inaintarea in varsta.

Diagnosticul prolapsului este in general simplu si se poate pune pe baza examenului clinic; totusi se poate confunda uneori cu un polip rectal care uneori se exteriorizeaza prin anus.

Asadar, este nevoie de un nou consult medical pentru examinarea formatiunii care apare la nivel rectal; in functie de datele obtinute se va putea stabili un diagnostic si vi se va indica un tratament corespunzator. Multa sanatate!

***

Alina Pop-Began
Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva

Articole recomandate

Citeste si despre