Hipertiroidia, o afectiune raspandita de regula in randul populatiei adulte, poate afecta pe oricine, inclusiv copiii. In general, simptomele asociate cu functionarea defectuoasa a glandei tiroide se manifesta lent, pe parcursul mai multor ani.
In cazul in care hipertiroidia unui copil nu este tratata, pana si cele mai usoare forme ale bolii pot conduce catre probleme grave de ordin fizic si mental. Statisticile arata ca fetitele sunt afectate in mai mare masura de aceasta tulburare, raportul fiind de 4 la 1 fata de baieti.
Diagnosticul rapid conduce la tratamente eficiente.
Cauze
Foto: deviantart.com
Hipertioridismul la copii consta intr-o hiperactivitate a glandei tiroide, dificil de observat la nastere.
Daca gravida are sindromul Grave (hiperfunctia glandei tiroide), anticorpii acestui organ pot trece pe cale sanguina in placenta, afectand sistemul endocrin al fatului.
O alta cauza des intalnita a hipertiroidismului infantil este tiroidia Hashimoto, declansata de invazia unor autoanticorpi (concentratie crescuta de imunoglobuline si anticorpi antitiroidieni) la nivelul tiroidei. Aceasta boala autoimuna determina dezvoltarea lenta a copiilor, cu deficiente fiziologice si psihologice.
Boala Grave, intalnita la copii si adolescenti, determina organismul sa produca anticorpi in exces care stimuleaza glanda tiroida in producerea de hormoni. In consecinta, copilul este hiperactiv, anxios si prezinta tulburari de comportament. Pierderea nejustificata de greutate, mainile tremurande si musculatura slab dezvoltata sunt ale semne ale instalarii acestei afectiuni.
Simptome
- labilitate emotionala: iritabilitate crescuta (copiii plang in mod excesiv);
- tulburari de somn: agitatie in timpul odihnei, insomnii;
- tulburari de vedere: nervul optic sau corneea sunt afectate de nivelul crescut de hormoni tiroidieni;
- randament scolar scazut: dificultati de concentrare, deficit de atentie;
- hiperactivitate motorie: agitatie constanta, cauzata de sistemul nervos hiperactiv;
- tremur al corpului: in special al mainilor;
- puls accelerat si hipertensiune arteriala;
- tulburari nutritionale: apetit crescut, fara cumul ponderal;
- temperatura corporala crescuta: transpiratie excesiva, intoleranta la caldura;
- osteporoza: densitate osoasa scazuta;
Tratament
Tratamentul acestei afectiuni urmareste corectarea starii hipermetabolice a organismului. In functie de cauze, varsta pacientului si stadiul bolii, terapia are urmatoarele variante:
- iod radioactiv;
- medicamente antitiroidiene;
- substante betablocante;
- tratament chirurgical.