- Am un baietel de 1 an si 5 luni. Cand s-a nascut i s-a pus diagnosticul de hipospadias iar mai tarziu mi s-a zis ca ar fi vorba de un hipospadias ...fara hipospadias. Preciziez ca baietelul face pipi normal, i s-a facut tot acolo si decalotarea. Un alt medic a sesizat o alta problema: ar fi vorba de o malformatie de preput si din aceasta cauza se pare ca penisul baietelului cand e in erectie sta aplecat (cioc de papagal). Medicul mi-a recomandat sa mai asteptam pana la 2-3 ani si apoi va vedea daca este cazul de operatie sau nu. As vrea sa stiu daca este o problema grava, ce urmari implica si daca vor fi probleme pe viitor.
Raspuns:Stimata doamna din descrierea dumneavoastra reiese ca malformarea penisului este minima si ca ar fi nevoie doar de o plastie de preput si o deflectare, astfel incat penisul in erectie sa fie drept, iar preputul sa fie dispus circular in jurul glandului.
Stimata doamna din descrierea dumneavoastra reiese ca malformarea penisului este minima si ca ar fi nevoie doar de o plastie de preput si o deflectare, astfel incat penisul in erectie sa fie drept, iar preputul sa fie dispus circular in jurul glandului.
Forma de hipospadias pe care o are copilul dumneavoastra este una usoara, dar trebuie corectata pentru ca erectia si ejacularea sa se realizeze fiziologic. Intre 2 si 3 ani consultati din nou medicul si decideti momentul operator.
Hipospadiasul se caracterizeaza prin deschiderea anormala a uretrei (pe fata ventrala a penisului) prin aplazia peretelui sau ventral. Anomalia se observa de la nastere cand se constata penis mic, gland flectat ventral si aplatizat, tegumentul preputului pare in exces si este aglomerat pe fata dorsala a penisului, meatul hipospad este adesea stenozat, punctiform, lipsind din varful glandului care pare despicat si se gaseste undeva proximal, dar intotdeauna pe linia mediana, iar de la nivelul sau pana la gland lama uretrala este inlocuita de o coarda fibroasa care incurbeaza si scurteaza penisul.
Meatul (canalul) uretral este stenozat (ingustat) in aproximativ 30% din cazuri, jetul de urina este filiform, ce poate avea rasunet in amonte (vezica, uretere, rinichi). Testiculii sunt adesea necoboriti in scrot.
Afectiunea se poate asocia si cu malformatii ale aparatului urinar superior (agenezie renala, megaureter, etc.), ceea ce impune explorarea completa, inclusiv urografica, a copiilor cu hipospadias.
In functie de locul de deschidere a uretrei se descriu mai multe forme de hipospadias:
-scrotal- meat deschis pe rafeul scrotal;
In ultimele doua forme scrotul este bifid.
Exista si o forma particulara in care aspectul general este de hipospadias, dar meatul este deschis totusi normal, in varful glandului.
Tratamentul vizeaza redresarea formei penisului si confectionarea unei neouretre, in vederea obtinerii unei mictiuni, erectii si ejaculari fiziologice. Tratamentul chirurgical este etapizat in functie de forma de hipospadias si de virsta copilului.
Recalibrarea meatului hipospad stenozat se impune de la varsta de nou-nascut sau sugar mic (meatotomie sau meatoplastie), pentru a preintampina consecintele rasunetului obstacolului subvezical asupra arborelui urinar.
Tratametul chirurgical clasic include trei etape: meatoplastia - largirea meatului, deflectarea - extirparea tesutului fibros care flecteaza glandul si chiar penisul, si uretroplastia - confectionarea unei noi uretre pe portiunea in care aceasta lipseste, astfel incat sa sa deschida la varful glandului.
Varsta optima pare a fi intre un an si trei ani, tratamentul fiind finalizat pana la varsta scolarizarii, avand in vedere complexele psihice ale acestor copii.
Dr. Dana Paduraru,
Specialist in chirurgie pediatrica
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"
Detalii specialist