- Fetita mea are 3 ani si 1/2 si la examenul coproparazitar i-a iesit Hymenolepis Nana. Am citit despre acest parazit, face parte din grupa teniazelor; stiu si ca medicamentul pentru acesta este foarte toxic. Am fost la medicul de familie si mi-a recomandat pentru inceput medicamentul ZENTEL. I-m dat deja a doua doza. Fetita se plange acum de dureri de burta in zona ombilicului. Tuseste si foarte rau si a fost disgnosticata cu traheita. Stiu ca bantuie virozele peste tot, e a treia oara cand ii dau antibiotic. Ingrijorarea mea se refera la acel parazit. Imi puteti spune mai multe despre el? De unde se ia si, mai ales, exista tratamente alternative? Ce trebuie sa fac?
Raspuns:Hymenolepis nana este un parazit din grupul cestodelor/teniilor, care sunt viermi plati segmentati. Viermii adulti traiesc in tractul digestiv, dar larvele pot fi gasite aproape in orice organ. Omul poate fi gazda definitiva sau gazda intermediara pentru tenii.
Hymenolepis nana este singurul dintre cestode care nu necesita gazda intermediara: atat forma adulta cat si forma larvara se dezvolta in organismul uman.
Hymenolepis nana este cel mai mic vierme dintre cestodele umane; are aproximativ 2 cm lungime. Proglotele (corpul cestodelor este format din segmente numite proglote) elibereaza oua, care sunt imediat infectante si care eliminate prin scaun pot supravietui in mediul extern pana la 10 zile.
Infectia cu Hymenolepis nana este cea mai frecventa dintre infectiile cu cestode, fiind transmisa pe cale fecal-orala prin intermediul mainilor murdare, a apei si a alimentelor contaminate (fructe si legume nespalate) cu oua. Se mai poate dobandi si prin ingestia insectelor (in special ingestia viermilor larvari si a puricilor larvari infectate cu acest parazit.
Ouale ingerate de o gazda noua penetreaza mucoasa intestinala devenind larva cisticercoida, care migreaza inapoi in intestin, se ataseaza de peretele intestinal si se matureaza in 10-12 zile devenind vierme adult. De asemenea, uneori ouale se desfac inainte de a se elimina prin scaun si determina autoinfectia interna cu viermi intestinali in cantitati crescute. Durata de viata a unui vierme este in medie de 4-10 saptamani.
Infectia poate fi asimptomatica sau se poate manifesta prin dureri abdominale, anorexie (lipsa poftei de mancare), diaree, prurit anal. Diagnosticul se stabileste prin punerea in evidenta la examenul coproparazitologic a oualor de Hymenolepis nana.
Tratamentul infectiei cu Hymenolepis nana se face cu antiparazitare de tipul Praziquantel, Albendazole (Zentel) sau Niclosamide; nu cunosc sa existe vreun tratament alternativ pentru aceasta infectie.
Dupa terminarea tratamentului, trebuie confirmata vindecarea prin trei examene coproparazitologice negative, la interval de 7-10 zile intre ele. De asemenea pentru prevenirea reinfectiei cu Hymenolepis nana sau alti paraziti, se recomanda o igiena riguroasa: spalarea pe maini cu apa si sapun dupa utilizarea toaletei si dupa atingerea fructelor si legumelor (care pot fi contaminate cu oua de Hymenolepis nana sau mici insecte infestate cu acest parazit), spalarea alimentelor consumate in stare proaspata: fructe si legume si consumarea doar a apei din surse verificate (atentie la apa din fantani).
Tinand cont de modalitatea de transmitere, trebuie avuta in vedere si posibilitatea ca si alti membrii ai familiei sa fie infestati cu acest parazit chiar daca nu prezinta simptome, de aceea pentru a preveni reinfectarea la copil ar fi prudent sa se efectueze examene coproparazitologice si daca e nevoie sa se tratateze si ceilalti membrii ai familiei.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -
-Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist