Meningoencefalocelul

/ / Modificat: 2006-01-31
Meningoencefalocelul
Intrebare:

- Ma numesc Flory si locuiesc in Arad, am o fetita de 4 ani si s-a nascut cu un meningocel occipitil drept. Am fost trimisa cu ea la o tomografie. Spre bucuria noastra acest meningocel nu are legatura cu creierul. Chistul acesta este mic dar singura cale de a scapa de acest chist este operatia. Imi puteti spune cat de repede trebuie facuta aceasta operatie si daca exista riscul sa creasca sau sa afecteze creierul? Va multumesc.

Raspuns:




 

Substanta nervoasa cerebrala este separata de oasele craniene prin trei membrane dura mater, arahnoida si pia mater care impreuna sunt denumite meninge.

Meningocelul reprezinta o herniere (iesire) a meningelor printr-o bresa osoasa (coloana vertebrala sau oase craniene).

Mielomeningocel - hernierea invelisurilor meningeale si a substantei medulare.

Meningoencefalocel - hernierea meningelor si a substantei cerebrale.

Meningocelul cranian apare ca rezultat al unui defect de sutura a oaselor craniene. Se produce pe linia mediana, fie in regiunea occipitala, fie anterior frontonazal. Localizarea anterioara este mai frecventa.

Diagnosticul diferential intre meningocel si meningoencefalocel se face prin examen computer-tomografic (CT), examen pe care dumneavoastra l-ati efectuat.

In ceea ce priveste momentul cind trebuie sa efectuati interventia chirurgicala, veti stabili numai impreuna cu medicul neurochirurg care in functie de CT, dimensiunea meningocelului si starea tesuturilor supraiacente va decide perioada optima.

Dupa parerea mea ar fi bine sa rezolvati problema cit mai repede pentru ca toate datele sunt de partea dumneavoastra  - varsta optima, lipsa substantei nervoase din sac si a suferintelor neurologice asociate.

Multa sanatate,

Dr. Dana Paduraru,

Medic rezident in specialitatea Chirurgie Pediatrica

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

Detalii specialist


Articole recomandate

Citeste si despre